Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
“Broodmachine na twee jaar terugverdiend”
Toch is het duidelijk goedkoper om je eigen brood te bakken, zo blijkt uit de berekening hieronder. “Als je zelf de bestanddelen koopt, dan kost een brood je ongeveer € 1,30, dus de helft van wat je betaalt bij de bakker”, becijferde onze expert.
Het stroomverbruik voor het bakken van een brood
Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Tot slot heb je nog suiker, zout, water en citroensap nodig. Dat pakketje kost je ongeveer 1 cent. Een dagelijks brood kost dus een kleine negentig cent. Het is natuurlijk goedkoper dan een brood van de supermarkt en veel goedkoper dan bij de warme bakker.
De gemiddelde energieprijs + bijkomende kosten (op 08/09/2022) is circa € 0,50/kWh en het verbruik van de DOMO broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus is 0,7Kwh. Dan kom je dus op een energiekost van € 0,35 om je brood te bakken. De totale kost om zelf een groot wit brood van 800gr te bakken is €1,13.
Ook is het belangrijk om te weten dat een oven vaak goedkoper is dan een broodbakmachine. Als je dus geen behoefte hebt aan alle extra's die een broodbakmachine biedt, is een gewone oven wellicht een beter alternatief voor jou.
Voor 130 euro haalt u alles in huis om te beginnen bakken. Reken daarnaast op gemiddeld 1,5 euro kosten per brood van 800 gram, elektriciteit niet inbegrepen.
Voordelen van een broodbakmachine
Allereerst heb je altijd vers brood. Je bakt het brood immers zelf af. Overigens smaakt het brood ook nog een stuk beter dan het reguliere brood uit de supermarkt. Een groot voordeel van een broodbakmachine is dat je het brood zo gezond mogelijk zou kunnen maken.
Brood bakken geeft een concreet eind resultaat
Er zijn heel veel dingen die je elke dag moet doen maar die niet direct tot resultaat leiden. Het is meer lange termijn, met brood bakken weet je dat je dezelfde dag nog brood gaat hebben. Bij sodabrood zelfs nog sneller, binnen een uur. Dat is heel prettig.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Energiespecialist Alex Polfliet doet de proef op de som: “Een broodbakmachine verbruikt ongeveer 0,5 kWh per bakbeurt of dus 25 cent aan energiekost. Als je de ingrediënten er bij rekent, kost zo'n brood dan ongeveer 1,5 euro.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Niet alleen de prijs van tarwe schiet het dak uit, ook andere voedselgrondstofprijzen stijgen. Op het moment is de prijs van gas waarmee bakkersovens draaiende worden gehouden, ook erg hoog. 'Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden.
Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.
Qua prestaties kwam de Panasonic SD-YR2540HXD als beste uit de test, maar die is behoorlijk aan de prijs. Zoek je een goede én goedkope broodbakmachine, dan adviseren we de Princess Wake Up 152006. Daar tussenin zit de broodbakmachine met de beste prijs/kwaliteit verhouding, de Moulinex Pain Doré OW210130.
ingrediënten. Voor een brood van ongeveer 1 kg heeft men nodig: 800 gr bloem of meel. wat minder dan 1/2 liter lauw water of melk.
Als je het brood uit de oven haalt, bakt de waterdamp in het deeg het brood verder af. Als je de stoom laat ontsnappen, wordt het brood droger. Laat het dus volledig afkoelen voor je het aansnijdt. Zelfgebakken brood wordt bovendien sneller oud dan dat uit de winkel waardoor het ook sneller kruimelig wordt.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Stoom (bakje heet water) in de oven dient om het laatste deel van het rijsproces (ovenrijs/bakrijs) beter te laten verlopen. In een vochtige bakruimte kan het brood nog wat langer uitrijzen, zonder dat er meteen een korst kan ontstaan.
Voeg de ingrediënten toe aan de broodbakmachine volgens de aangegeven volgorde, meestal eerst de vloeibare ingrediënten en dan de droge ingrediënten. Zorg ervoor dat het gist en het zout gescheiden zijn, omdat zout de werking van gist kan belemmeren.
Welke oven is het geschiktst? Een oven met boven- en onderwarmte is het geschiktst voor het bakken van brood. Tegenwoordig hebben veel ovens meerdere ovenfuncties, waardoor je niet hoeft te kiezen tussen een oven met hetelucht of boven- en onderwarmte.
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250 °C. Het bakken van een groot brood duurt een half uur tot drie kwartier. Kleine broodjes (kleinbrood) worden doorgaans gebakken in tien tot vijftien minuten.