"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Het advies is daarom om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten en om niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees per week. Dit is het gewicht nadat je het bereid hebt. Het komt overeen met 500 tot 700 gram rauw vlees.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Advies. Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan máximaal 300 gram rood vlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Rauw vlees zoals filet americain kun je beter niet eten, omdat er bacteriën inzitten die je ziek kunnen maken. Ook kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen in rauw vlees. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met Toxoplasma gondii, maar deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Veel rundvlees is besmet met de gevaarlijke ESBL-bacterie. De oplossing is het vlees goed verhitten.
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.
Vet uit gehakt is verzadigd vet dat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, en niet een van de gezonde onverzadigde vetten die je lichaam goed kan gebruiken zoals vet uit bijvoorbeeld noten, avocado's en vette vis.
Puur rundergehakt
… is mager en kan ook rauw gegeten worden (de zogenoemde tartaar). Rundergehakt wordt niet gekruid verkocht, en kan dus wel wat smaakmakers gebruiken. Hou er rekening mee dat gebakken rundergehakt snel uitdroogt. Rundburgers blijven daarom best een beetje rosé vanbinnen.
Een runderlintworm kunt u krijgen door het inslikken van lintworm-blaasjes. U kunt de blaasjes binnenkrijgen door het eten van rauw rundvlees. Denk aan filet americain, rauw gehakt, tartaar en biefstuk dat niet goed doorbakken is. Uit de blaasjes groeit in de darm een volwassen lintworm.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
De salmonellabacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen. De bacterie komt voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, eieren en zuivelproducten. De Salmonella-bacterie zorgt in Nederland regelmatig voor darminfecties bij mensen.
Bewerkt vlees (ook dat van gevogelte) wat gerookt, gezouten gedroogd of ingeblikt is, zoals bijna alle vleeswaren, is nog slechter voor de gezondheid en eet je beter helemaal niet of zo min mogelijk.
Het was de Homo erectus, de voorouder van de Homo sapiens, die vlees en andere dierlijke eiwitten ging eten. Maar dit was wel direct een van belangrijkste factoren in de evolutie van de moderne mens. Hoewel de Home erectus een ominvoor is, aten diens voorouders plantaardig voedsel van bomen en struiken.
Oké, niet iedereen wordt ziek van het eten van filet americain, dat weet ik. Maar naast de kans op ziektes is zo'n bakje gemalen rundvlees in die feloranje kleur uit de supermarkt ook niet echt gezond. Zo raadt het voedingscentrum het af om te eten omdat het vaak te veel zout, suiker en/of verzadigen vetten bevat.
Een bejaarde Poolse boer die al een paar weken vermist was, is vermoedelijk opgegeten door zijn eigen varkens. Op zijn erf zijn alleen wat stukjes bot en schedel gevonden. Een buurvrouw van de man vond de botten en belde de politie.
Vijf jaar. Alle rauwe dierlijke producten – ei, melk, vlees of vis – kunnen bacteriën bevatten waar je behoorlijk ziek van kunt worden. En kinderen zijn daar, net als zwangere vrouwen, extra gevoelig voor. Om die reden adviseert het Voedingscentrum kinderen onder de vijf jaar geen rauwe dierlijke producten te geven.
Aanbevelingen. Beperk de consumptie van rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat je als je driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, je het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.