Uw kat loopt vaak ongedurig heen en weer in huis of in de tuin. Ook voortdurend hetzelfde gedrag laten zien, kan duiden op een verminderd welzijn. Wanneer uw kat geen plezier meer beleeft aan spelen is dat een slecht teken. Als een voorbijvliegend vogeltje geen interesse meer wekt, is dit ook een slecht teken.
Spint jouw kat als je hem aait of hij lekker relaxed bij je zit? Dan heeft hij het erg naar z'n zin bij jou. En die vervelende nageltjes die hij tegen je aan 'masseert' is ook een teken van liefde en geluk. Hij deed dat namelijk toen hij nog kitten was ook bij z'n moeder, om de melkproductie op gang te helpen.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.
Stress bij de kat is een normale reactie op een spannende gebeurtenis of verandering, bijvoorbeeld een bezoekje aan de kliniek of de komst van een baby. Sommige katten hebben langere tijd last van stress. Als stress aanhoudt, en dus chronisch is, wordt de stress voor een kat ongezond.
Als een kat zich thuis voelt, loopt hij in rust door het huis heen, zonder schichtig om zich heen te kijken. Hij zal op bepaalde plekken in huis zich uitgebreid wassen en oprollen tot een bolletje wol. De ogen (half) dichtknijpen doen katten alleen als ze zich veilig voelen.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Over het algemeen kunnen katten zonder problemen enkele uren alleen thuis blijven, zolang ze maar toegang hebben tot voedsel, water en een schone kattenbak. Hoe lang katten alleen thuis kunnen blijven hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid.
Alleen is het recht aanstaren bij de meeste dieren een teken van agressie. Bij onzekere of onbekende katten is het daarom aan te raden om deze niet lang recht aan te staren maar kort aan te kijken of gewoon naar zijn hele hoofd in plaats van alleen de ogen.
Onderzoek tot op heden laat zien dat katten kunnen leren, dat doen ze op verschillende manieren maar voornamelijk via conditionering; het leggen van associaties en verbanden. Ze snappen ook dat iets dat uit het zicht is nog steeds bestaat (objectpermanentie, een belangrijke cognitieve mijlpaal voor kinderen).
En hoewel de meeste katten niet als een blije hond op je afstormen als je thuiskomt, hun subtielere signalen laten zeker zien dat ze gehecht zijn aan hun 'lievelingsmens'.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Kortom: kunnen katten liefde voor je voelen? Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Je de rug toekeren
Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt. Net zoals wanneer ze op haar rug ligt en haar buik toont, dat is haar meest kwetsbare plekje. Je hebt haar volledige vertrouwen!
Als de kat plotseling of geleidelijk aan veel minder actief wordt, dan kan er iets aan de hand zijn. Wanneer uw kat ouder wordt kan het diertje vanzelfsprekend wat rustiger worden, echter kan het in sommige gevallen dus ook een teken zijn dat uw huisdier ziek is.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Heb geduld
Het lastige met bange katten is dat je nooit kunt inschatten hoe lang het zal duren. Soms duurt het een paar dagen, soms wel weken voordat een kat te voorschijn komt. Hoe dan ook, geduld is een schone zaak. En er is toch niets mooiers dan het vertrouwen van zulke katten weer te winnen!
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.