U hebt niet één, twee of drie vliegen in huis maar tientallen. We spreken dan van een vliegenplaag.
De overvloed aan rottend voedsel zorgt ervoor dat de vliegen zich in een hoog tempo kunnen voortplanten. Ze leggen hun eitjes erin en van daaruit verspreiden ze zich verder. Gebrek aan hygiëne en het niet op tijd legen van afvalbakken leidt ertoe dat er zich een steeds grotere vliegenplaag in huis kan voordoen.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
In woningen wordt de meeste overlast veroorzaakt door de huisvlieg. Deze vliegen komen af op (rottend) voedsel en plantaardig voedsel. Vliegen hebben een erg sterk reukvermogen. Afvalcontainers hen rottend fruit heeft hierdoor een hoge aantrekkingskracht op vliegen.
Zweet trekt vliegen aan
Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen houden niet van kruidige luchtjes. Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel.
Lange tijd dacht men dat vliegen vooral afkwamen op witte en gele oppervlaktes. Diverse experimenten wezen daarop. Onderzoekers van de universiteit van Florida kwamen vorig jaar tot heel andere conclusies. Blauw zou de lievelingskleur van de huisvlieg zijn en geel zijn minst geliefde kleur.
Hoogopgeleiden en personen met een hoog inkomen vliegen het meest. Ook vliegen mannen vaker dan vrouwen.
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is. Hoewel de eilandengroep slechts 650 inwoners telt, heeft het een eigen luchtvaartmaatschappij.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Zuignapjes. Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan.
Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur.
Dit gehele ritueel duurt maar enkele seconden, maar het vrouwtje legt rond de 100 √† 150 eitjes in één keer. Het vrouwtje legt de eitjes het liefst tussen dode dieren of mest. De cyclus van eitjes leggen tot het ontstaan van nieuwe vliegen neemt vaak maximaal een week in beslag.
Qantas vliegt al van Londen naar het West-Australische Perth, een vlucht die bijna 17 uur duurt. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in iets minder dan 19 uur vliegt van Singapore naar New York.
De langste passagiersvlucht ter wereld kun je momenteel boeken bij Singapore Airlines: een vliegreis van 15.300 kilometer tussen Singapore en New York.
1. Singapore Airlines SQ 23 – 15.349 kilometer. Momenteel voert Singapore Airlines de langste lijnvlucht ter wereld uit. De maatschappij vliegt tussen New York JFK en Singapore.
De Nederlander reist gemiddeld 1,3 keer per jaar met het vliegtuig. Het gaat hierbij om het aantal retourvluchten dat de gemiddelde Nederlander maakt. Ook personen die in een jaar tijd geen enkele vliegreis hebben gemaakt zijn in dit gemiddelde meegerekend. Vliegen is populair.
Verder vliegen jongeren meer: het percentage dat in de afgelopen 12 maanden met het vliegtuig heeft gereisd neemt duidelijk af van 64 procent onder de 18- tot 25-jarigen tot 15 procent onder de 75-plussers.
En een vrijwel gelijk aantal vertrekt ook weer. Dat betekent dat er dagelijks 1.492 vliegtuigen onze start- en landingsbanen passeren. De kleine vliegtuigen komen het meest voor. Zo staan per dag 148 keer een Airbus A320 aan de gate, gevolg door de Boeing 737 (96) en de Embraer 190 (96).
Rozemarijn
Rozemarijn heeft net als zoals de kruiden lavendel en pepermunt een opvallende geur wat muggen en vliegen weghouden.
Je hangt een of meerdere doorzichtige plastic zakjes op welke je voor driekwart vult met water. Vergeet niet de zak goed dicht te binden om lekken te voorkomen. Hang de zak buiten op bovenin het kozijn bij de deuren en ramen die open staan. Het water in de zak breekt het zonlicht als een prisma.
Hoe werkt dat dan? Het zakje water vangt het licht en reflecteert dit op een bepaalde manier, waardoor de vliegen gedesoriënteerd raken. Ze hebben immers grote en gevoelige ogen. Ze vinden dit niet prettig en maken meteen rechtsomkeer.