Als je je vogel moet verzorgen, zorg er dan voor dat alle materialen die je daarbij nodig hebt van tevoren hebt klaargelegd. Pak de vogel aan de rugkant vast zodat hij in je handpalm ligt. Druk niet op de borst, keel, maag of kopje. Houd hem rechtop zodat de bloedcirculatie niet wordt belast.
Leg uw hand in de buurt van de vogelkooi. In het begin zal uw vogel schrikachtig zijn en erg moeten wennen aan uw hand bij de kooi. Plaats uw hand waar de vogel hem goed kan zien. Praat ondertussen tegen uw vogel op een zachte toon om hem te kalmeren en houdt uw hand stil.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Bij vogels die niet gewend zijn aangeraakt te worden, is meer dwang nodig. Het belangrijkste bij het vasthouden is om te voorkomen dat hij kan bijten, en dus moet de kop goed gefixeerd zijn! Om te zorgen dat een vogel niet kan bijten, kan de kop het beste van achter vastgepakt worden.
Makkelijke truckjes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld opstappen, afstappen en omdraaien. Maar ook een pootje geven kun je ze leren. Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Dit kan je doen door op een kalmerende toon tegen je vogel te praten. Zorg er ook voor dat je hem niet doet schrikken. Beweeg op een rustige manier als je de vogel benadert en maak geen plotse bewegingen.
Er is een gewonde en geringde postduif gevonden op straat, en de dierenambulance wordt gevraagd of zij de postduif kunnen ophalen en naar een dierenarts kunnen brengen. De dierenarts besluit de duif te onderzoeken en te behandelen.
Door zijn snelheid kan hij per seconde 385 keer zijn eigen lichaamslengte afleggen (een straaljager kan maar 150 keer zijn eigen lengte afleggen in een seconde). Met zijn 80 vleugelslagen per seconde is de kolibrie de enige vogel die achteruit kan vliegen. Ook kan hij recht omhoog en omlaag vliegen.
De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. 'Dik zitten' kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen.
Dit “Head-bobbing” zoals de beweging van de duivenkop officieel heet, heeft te maken met het aan zien komen van gevaar. Bewegingen in de omgeving worden het beste waargenomen wanneer de kop niet beweegt.
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten. Voelt de vogel koud aan, of is het een jonge vogel (kaal of donzig), dan kun je er een in een handdoek gewikkelde kruik bij leggen. Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven!
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Een vogel valt een mens liever niet aan, maar zal soms toch tot de aanval overgaan als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn nest wil beschermen. Hoe hoger het testosterongehalte van de vogel, hoe agressiever het dier is. Dit betekent niet dat alleen mannetjes zullen aanvallen.
Reageer op lichaamstaal van uw parkiet met woorden - kalmeer hem als hij gestrest is, praat zachtjes met hem als hij ontspannen is. Zodra u herkenbare geluiden in het gepraat van uw parkiet hoort is het van belang om ze te herhalen. Als uw vogel de eerste zin onder de knie heeft, concentreer u dan op de volgende.
In de ogen van vogels zit de stof chryptochroom, die hen in staat stelt het magnetisch veld van de aarde te 'zien'. Daarnaast baseren trekvogels zich op bakens in het landschap, die vanuit de lucht heel duidelijk zijn: kustlijnen, rivieren, kanalen, en zelfs snelwegen.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
nee, vogels huilen niet van verdriet. weel hebben ze traanbuisjes. vogels kunnen wel erg natte ogen hebben, maar meestal is dat aan een ziekte te wijten, bijvoorbeeld een besmetting met chlamidia.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.