De consument denkt super-gezond bezig te zijn, maar eet absoluut niet veel gezonder dan gewone aardappel-patat. RESUMEREND: patat , vers gesneden in de schil, gefrituurd in zuiver en schoon vet ( kokosolie) gegeten zonder vette en suikerrijke sauzen, is niet ongezond.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Een medium portie afgebakken friet (9x9 mm) bevat 250 kcal, 10% vet, 1,2% verzadigd vet, geen zout en minder dan 0,5% suiker per 100 g. “Ook friet past prima in een verantwoord dieet: geniet, varieer en eet alles met mate is het devies,” volgens Jolanda.
Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen. Maar of ovenfriet echt gezonder is? Dat vinden wij van niet! Eet het daarom met mate en niet als vervanging van.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. In vloeibaar frituurvet en olie zit maar weinig verzadigd vet.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Een patatje bevat dus relatief veel calorieën, vooral als je bedenkt dat een 'normale' vrouw bijvoorbeeld dagelijks 2000 calorieën kan eten om op gewicht te blijven. Een lang verhaal kort: je kan een patatje eten, maar houdt rekening met je persoonlijke caloriedoel en eet niet te vaak een patatje.
Friet is best goed voor je lichaam blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry (lees hier trouwens even hoeveel frietsoorten er zijn). Er zitten namelijk veel meer antioxidantenten in gefrituurde aardappels, pompoen, tomaten en aubergine dan in de gebakken of gekookte versie.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
De meeste vezels zitten echter in de schil. Door de schil te laten zitten, krijg je dus meer van deze gezonde voedingsstoffen binnen. Daarnaast bevat de schil nog andere belangrijke voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en antioxidanten.
Patatje met berehap is slechter. Een pizza wordt bereid in de oven en dat is minder slecht dan eten bereid in frituurvet. Bovendien zitten er in het patatje meer verzadigde vetten. En wellicht zitten er op de quattro stagioni ook nog wat groenten.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Deze zijn zeer calorie- en koolhydraatrijk en bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid vetten. Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide.
Als je het liefst 'normale' patat eet, met een dikke klodder mayonaise en een kroket dan is dit ook niet slecht voor je gezondheid, mits je dit met mate doet. Volgens het Voedingscentrum is één keer per week een ongezonde maaltijd geen probleem.
Antwoorden (11) Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Probeer niet vaker dan 1x per vier weken friet te eten. Neem als bijgerecht een salade of groenten en mager vlees in plaats van gefrituurd vlees. Hierdoor zal je ook minder frietjes eten.
Hoe vaak kan je nu ongezond eten? Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is. Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken. Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet.
Zes patatjes is eigenlijk genoeg
Volgens Eric Rimm, hoogleraar voedingswetenschap, is het gezonder en beter om minder frietjes te eten. Zijn idee: zes Franse frietjes bij de maaltijd, en een gezonde salade of flinke portie groene groente. Zes! Hele!