De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Na maanden droog en vezelrijk hooi, heeft je paard ineens een wei vol lekker vers, suikerrijk jong gras. Het risico op overeten is groot en kan leiden tot vervelende gezondheidsproblemen zoals diarree, koliek of hoefbevangenheid.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Berekening ruwvoergift droog hooi per paard
Een kilo droog hooi bestaat ongeveer voor 85% uit droge stof en voor 15% uit water. Een gemiddeld paard van 500 kilo heeft als je hem 1,5% aan zijn totaalgewicht aan ruwvoer wil geven in totaal 8,8 kilo aan ruwvoer per dag nodig.
Het maag- darmkanaal van paarden is hier nog steeds op gebouwd om verspreid over de dag, kleinere hoeveelheden structuurrijk ruwvoer zoals hooi of (kuil)gras te eten. Door onbeperkt ruwvoer te voeren kom je dichterbij de natuurlijke behoeftes van het paard en draag je bij aan een optimalere diergezondheid.
Antwoord: De richtlijn voor de hoevelheid hooi voor een paard per dag is ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg zou dus ongeveer 9 kg ruwvoer per dag moeten krijgen.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan. (Voor paarden met maagzweren is dit maximaal 1 uur).
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi.
Of omdat er maar twee keer per dag gevoerd wordt en de paarden daardoor in één keer de helft van hun dagportie krijgen. Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan.
Een plak weegt normaal gesproken 1,5 - 2,5 kg. Dit kan echter zeer variëren, dus gebruik het aantal plakken niet als indicatie voor de hoeveelheid ruwvoer die je moet voeren. Een volwassen paard van 600 kg heeft ca. 6 - 9 kg hooi per dag nodig, dus dit komt neer op 1/3 tot 1/2 baal hooi per dag.
Wel is bekend dat na vier uur zonder ruwvoer de kans op maagzweren zeer groot wordt. Daarom raden wij aan je paard/pony maximaal 2 tot 3 uur je paard zonder ruwvoer te laten staan.
Een paard kan niet tegen een rantsoen zonder structuur, ze hebben ruwvoer nodig om hun verteringsstelsel goed te laten werken. Het kan zijn dat je al weinig of geen krachtvoer geeft en het ruwvoer dus hoogstwaarschijnlijk de dik maker is bij jouw paard.
Paarden die erg veel en graag stro eten moeten in de gaten gehouden worden wat betreft hun vertering. Vaak hebben deze paarden problemen in de vertering, of het hooi of gras heeft (veel) te weinig ruwe celstof.
Verstoppingskoliek. Er is sprake van verstoppingskoliek bij je paard als de darmen verstopt zitten met voer. Dit zie je vaak als je paard bijvoorbeeld teveel stro eet, het voer niet goed fijnmaalt en/of onvoldoende drinkt.
Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
Voor de gezondheid en welzijn van je paard is het belangrijk dat hij lekker veel buiten is en vrij kan bewegen. Het liefst niet alleen, maar gezellig tussen andere paarden. Afhankelijk van je wei, is gemiddeld 7 uur per dag grazen voor de meeste paarden voldoende om genoeg voedingsstoffen op te nemen.
Schudden en drogen
Na het maaien moet ongeveer één, twee of drie keer per dag geschud worden (afhankelijk van het weer).
Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn. Geef ze een ander perceel of deel van het weiland als het gras korter is dan 5 – 6 cm.
Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Voor paarden is het ongezond om veel langer dan 6 uur te vasten. Ligt er wat stro om te knabbelen, dan kan dat best tot 8 uur opgerekt worden tijdens de nacht. Doe je om 18.00 uur de stal dicht en voer je de volgende ochtend om 07.00 uur weer, dan is de kans op maagzweren of koliek enorm toegenomen.
2 - 2,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht kuilgras nodig om de spijsvertering gezond te houden. Jouw paard zal dus ongeveer 12 - 15 kg kuilgras per dag nodig hebben. Deze richtlijn geldt voor ieder paard en is dus niet afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die het paard moet verrichten.