Zelfs de modernste, 'ecodesign' houtkachel is nog altijd een ramp voor de luchtkwaliteit. Volgens nieuw Engels onderzoek produceert een houtkachel 450 keer zoveel giftige luchtvervuiling als een centrale verwarming op gas. Oudere houtkachels stoten zelfs 3700 keer zoveel giftige stoffen uit.
Nadelen open haard
In een open haard wordt hout verbrand, dus hierbij komt as en stof vrij. De haard moet daarom altijd goed onderhouden en schoongemaakt worden: een arbeidsintensief klusje! Je huis moet altijd goed geventileerd worden, want anders worden de CO-waarden veel te hoog en dat is een slechte zaak.
Een milieuvriendelijke haard is een haard met een zo min mogelijke co2 uitstoot, of beter gezegd geen co2 uitstoot. Veel haarden stoten iets aan co2 uit, maar een elektrische haarden bijvoorbeeld niet. De zogeheten afvoerloze haarden zijn een duurzamer alternatief en milieuvriendelijke(r) dan de traditionele opties.
Uitstoot houtkachel lager bij pelletkachels
Emissies van open haarden en oude houtkachels liggen gemiddeld tussen 6 tot 40 g fijnstof per kg brandstof. Bij nieuwere houtkachels is dat tussen 4 en 10 g/kg. Pelletkachels stoten gemiddeld 1 tot 2 g/kg uit, soms nog lager.
Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide.
De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken.
Een open haard heeft tijdens verbranding een maximaal rendement van 30%. Veel energie gaat verloren om de lucht en de rookgassen in het kanaal in beweging te krijgen. Maar door diverse ingenieuze verbrandings- en beluchtingstechnieken geeft de houtkachel veel meer rendement, tot wel 80%.
Houtrook is ongezond, voor jezelf en voor je omgeving. In houtrook zitten veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolmonoxide, vluchtige organische stoffen, PAKs en roet. Een deel van die stoffen kan kanker veroorzaken. Kinderen, ouderen en mensen met luchtwegklachten kunnen extra last hebben van houtrook.
Wanneer je een open haard en dragende schouw gaat verwijderen, heb je vaak een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. De gemeente controleert dan of je plannen om de open haard te verwijderen voldoen aan de eisen voor veiligheid, milieu en energiezuinigheid.
Schoon stoken = bijna geen troep
Laten we allereerst beginnen met het feit dat wanneer je op de juiste manier stookt met droog hout, je vrijwel geen troep overhoudt. De kachel brandt zichzelf dan als ware schoon. Optimaal stoken bereik je het snelst met de toepassing van de Zwitserse Methode.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Heb je een houtkachel, stook dan liever niet elke dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Ventileer ook jouw woning goed, alleen dan kan de kachel goed trekken én komen er zo min mogelijk rookgassen de kamer in.
Wat direct opvalt is dat de verschillen groot zijn per type houtkachel. Voor een open haard bedraagt de uitstoot aan PM10 158 gram/Giga Joule (g/GJ). Een gemiddelde vrijstaande houtkachel heeft een uitstoot van 113 gram/giga joule.
De houtkachel heeft meer voordelen dan een openhaard. Een houtkachel verbruik minder hout, beter voor het milieu, geeft veel meer warmte en is veiliger. Maar het gaat natuurlijk om de vraag wat u wilt en verwacht van de houtkachel/openhaard.
Een gesloten houthaard of kachel levert een hoog rendement, tegenwoordig gemiddeld zo'n 75 tot 85%. De temperatuur in de haard ligt veel hoger waardoor de verbranding optimaal is. Deze verantwoorde manier van stoken is ook nog eens een duurzame toepassing. Zo stookt u goed!
De warmte van een houtkachel kan snel oplopen en tot wel 800 graden Celsius bereiken. Wanneer het vuur brandt zonder toezicht, kunnen de vlammen schade aanrichten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn rond houtkachels en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren uit de buurt blijven.
houtas in de tuin gebruiken - meststof
fosfor zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de bloem- en vruchtvorming, ook met mate geven. Daarnaast bevatten hout assen veel spoorelementen die planten goed kunnen gebruiken.
Populieren- en esdoornhout verspreiden een nare geur. Hoewel zowel populieren- als esdoornhout beide goed brandbaar zijn, zijn deze niet geschikt om een haard mee te stoken. Populierenhout verspreidt bij de verbranding een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur.
As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien. Let erop dat je dit niet doet als het vriest, want als je loopt op bevroren gras, krijg je lelijke plekken in je gazon.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Rook is ongezond, ook als de rook afkomstig is van brandstoffen die toegelaten zijn zoals droog en onbehandeld hout. Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.