De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Conclusie: wanneer je een rechtsslaper bent, slaap je rechts van je partner en dus aan de linkerzijde van het bed.
Als je liever aan de linker kant slaapt is de kans groter dat je in 't algemeen wat vrolijker bent. Je bent positiever en je bent beter bestand tegen werklast en stress. Slaap je liever aan de rechterkant? Dan is de kans groter dat je slechtgehumeurd wakker wordt.
Wanneer u aan het voeteneinde van het bed plaatsneemt en kijkt naar het hoofdeinde is de linkerzijde ' voorstaand links' (nummer 1) en de rechterzijde 'voorstaand rechts' (nummer 2).
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Vrije liefde
Uit onderzoek blijkt dat stelletjes die rug tegen rug slapen zonder elkaar aan te raken juist met elkaar verbonden en afhankelijk zijn en elkaar durven los te laten. Maar liefst 27 procent van de stelletjes past deze houding toe in bed.
Het beste is om met je voeten richting het oosten te liggen. Zodoende word je wakker, daar waar hier in Nederland de zon opkomt. Als dat praktisch niet mogelijk is, probeer dan of je het hoofdeinde van het bed tegen een muur aan kan staan. Zet het hoofdeinde niet onder het raam.
Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
In de regel blikt de noord- zuid as de beste slaap richting te zijn.
Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Dat was niet alleen vanwege het feit dat de mensen vroeger kleiner waren. Ook gaven mensen er de voorkeur aan om (half) zittend te slapen. Men dacht toen dat die slaaphouding gezonder was.
Je spieren hebben zich al ontspannen, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Slapen op je buik
Het is namelijk de slechtste houding voor je gezondheid. Om goed op je kussen te kunnen liggen, moet je je nek helemaal opzij draaien. Dit kan leiden tot nekpijn. Daarnaast kun je ook last krijgen van je onderrug, doordat je natuurlijke ronding van je wervelkolom afvlakt.
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden.
Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt. Daardoor komt zuur omhoog en krijg je last van een branderig gevoel.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Plek van het bed
Je moet de deuropening wel kunnen zien, maar het bed kan er dus beter niet recht tegenover staan. Vanwege de binnenkomende energie is het ook niet aan te raden om het bed direct onder een raam te plaatsen. Ook lig je dan mogelijk in de tocht en heb je last van het licht.
Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt, jouw unieke drijfveer. Het vinden van jouw ikigai geeft betekenis aan je leven. Sommige mensen hebben hun ikigai al gevonden, maar velen zijn er nog steeds naar op zoek.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Koppels bij wie het goed gaat hebben vooral geloof in elkaar, vertrouwen in de andere, maar ook vertrouwen in 't algemeen, ze hebben een soort basisvertrouwen. En dit basisvertrouwen wordt reeds veel vroeger opgebouwd.
Volgens een studie, uitgevoerd door Teamsport, spenderen koppels soms té veel tijd samen. De helft van 1000 respondenten maakt maar 3 avonden per maand tijd voor vrienden.