Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Ja, flirten bestaat voor een groot deel uit oogcontact en dat is niet voor niets. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oogcontact kan leiden tot verliefdheid. Volgens de onderzoekers omdat er dan fenylethylamine wordt aangemaakt in de hersenen. Dit is een stof die mensen hebben als ze verliefd zijn.
Ze maken steeds oogcontact
Wanneer je bij deze persoon bent, maakt hij/zij dan langer oogcontact met je dan gemiddeld? Dat is een goed teken, want direct oogcontact activeert oxytocine, ook wel het knuffelhormoon, dat mensen helpt zich verbonden te voelen met elkaar.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat. Onderzoekers volgden de oogbewegingen van meer dan 100 studenten tijdens hun gesprekken met acteurs en actrices.
Flirten is een vorm van communicatie tussen mensen waarin met sensualiteit wordt gespeeld of seksuele interesse wordt getoond. Deze interactie kan in de vorm van een gesprek, oogcontact of aanraking zijn, maar ook via media verlopen zoals e-mail, chat, telefoon en sms.
Oogcontact. Een belangrijk non-verbaal signaal tijdens het flirten is het tot stand brengen van oogcontact. Niet alleen kun je hiermee duidelijk maken dat je iemand leuk vindt, het is ook een relatief veilige manier om erachter te komen of iemand hetzelfde van jou vindt.
Verschil tussen flirten en versieren
Het verschil is doelgerichtheid: het doel van versieren is iets te verkrijgen (afspraakje, kus, …), terwijl flirten vrijblijvend is. Het dient eerder om aan te geven dat je iemand aantrekkelijk vindt en/of om te controleren of je zelf goed in de markt ligt.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Oogcontact maken is je belangrijkste communicatie wapen
Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.
Spiegel van de ziel
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Hij houdt rekening met jou
Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.
Dus een man die in jou geïnteresseerd is, houdt zijn borst en schouders naar jou toe gericht, zelfs al kijkt hij ergens anders naar. 'De ogen zijn de spiegels van de ziel', toch? Ontcijfer zijn blik! Indien hij op een bijna gênante manier steeds je ogen opzoekt, zit de kans er dik in dat hij niet de waarheid spreekt.
Het maken van oogcontact heeft vaak te maken met het feit of iemand zelfverzekerd dan wel onzeker is. Zo kan iemand die zich zeer zelfverzekerd voelt, iemand strak aan blijven kijken, zonder 'weg te kijken'.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Wanneer je je heel erg tot iemand voelt aangetrokken kan het zijn dat je constant aan deze persoon moet denken. Je dagdroomt en fantaseert over hem of haar en kan niet wachten tot je elkaar weer ziet. Zelfs als jullie elkaar nog nooit echt hebben aangeraakt, kan je mind behoorlijke spelletjes met je spelen.
Ook non verbaal kun je wellicht indringend overkomen. Je kijkt de mensen aan met een doordringende en krachtige blik. Je houdt van oogcontact en het liefst kijk je de mensen recht aan.
Staren kan verschillende betekenissen hebben: je kunt naar iemand staren omdat je heel boos bent (agressief staren) of omdat je iemand heel leuk of bijzonder vindt (uit bewondering). Ook kun je naar iets staren als je héél geconcentreerd aan het kijken bent (zoals bijvoorbeeld een schilder naar zijn model).
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Oorsprong van de uitdrukking 'ogen als spiegel van de ziel'
De meest gebruikte opvatting is dat je in de ogen van de ander zijn of haar ziel kunt zien in termen van emoties en passie.
The Royal Society deed een onderzoek en kwam uit op een cijfer: 3,3 seconden. Dat is de ideale lengte om in iemands kijkers te staren, korter dan dat komt over als desinteresse en veel langer dan dat wordt al snel eng voor de ontvanger.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Eén van de meest onthullende elementen van de lichaamstaal van een verliefde man is zijn vaste blik. Dit is de blik die jou volgt waar je ook gaat en de blik die jou zoekt in de menigte. Het is het soort blik die nergens anders naartoe gaat zolang jij in de buurt bent.
Even een hand op de arm, een pluisje wegplukken van een schouder, een toevallige botsing van handen, elke subtiele aanraking verhoogt de mate van intimiteit die bij flirten hoort. Psychologen hebben vastgesteld dat de meeste aanrakingen onschuldig en vriendelijk zijn, zoals een schouderklopje of een handdruk.
Bij positief onderling contact, zoals aankijken en aanraken, komt het hormoon oxytocine vrij. Dat zorgt voor een fijn gevoel en voor minder stress. Flirten levert dus ook iets op. Het kan niet alleen de dag van iemand anders goed maken, maar ook die van jou.
Flirten is volgens psychologen heel normaal, overigens. Alle mensen doen het. Volgens een professor aan de University of Kentucky, Brandi Frisby, doen juist ook koppels dit, met als voornaamste reden: nog even weten hoe ze in de markt liggen. Even dat zelfvertrouwen opkrikken.