Hoogsensitieve personen nemen externe prikkels heel sterk waar. Ze ervaren de wereld om zich heen op een andere, intensere manier. Geluiden, geuren en gesprekken komen bij HSP'ers (HSP staat voor 'Highly Sensitive Person') veel feller binnen. Hoogsensitieve mensen kunnen ook niet stoppen met 'ingewikkeld doen'.
Een hoog sensitief persoon is gevoelig voor prikkels van de omgevingsfactoren. Blozen, trillen, een snelle hartslag, niet kunnen nadenken zijn voorbeelden van symptomen. Niet te verwarren met angst. Indien een hooggevoelig persoon wordt bekeken, gemeten of wordt geëvalueerd dan functioneert hij niet voor 100%.
HSP of hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hoogsensitieve mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.
Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van angstklachten, depressieve klachten, eetstoornissen, stress en burn-out, onzekerheid, hechtingsproblemen (angst voor afwijzing).
Ken je behoeften en hou er voldoende rekening mee voor jezelf en je partner. Wees niet bang daarin je ruimte in te nemen, een juiste partner is bereid je die met liefde te geven. Een partner die alle ruimte zelf vaak onbewust opeist, is zeer waarschijnlijk geen geschikte partner.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
Kortom, medische diagnoses worden gesteld om een ziekte of stoornis vast te leggen en aangezien hoogsensitiviteit geen stoornis is, zijn er ook geen officiële testen voor een diagnose.
Als je vriendin hoogsensitief is, is dat vaak een diepgaande vriendschap. HSP en Wendy-Expert Esther Bergsma legt uit waarom een vriendschap met een HSP heel bijzonder kan zijn. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die ongeveer twintig procent van de mensen heeft.
Kan je van hoogsensitiviteit afkomen? Hoogsensitiviteit wordt gezien als een karaktereigenschap net zoals je introvert of extravert kunt zijn. Daar kom je niet vanaf. Wel kun je leren om met de lasten ervan om te gaan en te gaan genieten van de kwaliteiten die bij je hoogsensitiviteit horen.
Je bent geneigd tot overanalyseren zoals denken in doemscenario's. Je denkt soms te complex of anderen vinden dat je ingewikkeld doet. Je kunt originele oplossingen bedenken in complexe situaties. Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en komt voor de underdog op.
BEHANDELING VAN HOOGSENSITIVITEIT EN CRANIOSACRAAL THERAPIE
De therapeut gaat samen met de cliënt de zelfregulatie oefeningen doornemen zodat deze kan toepassen in zijn/thuissituatie. Tevens wordt er gekeken naar je grenzen wanneer neem je deze waar hoe kan je ze beter bewaken.
Herkennen van emoties en gevoelens
Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig. Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.
Ben je hoogsensitief, dan ben je ontvankelijker voor prikkels: je krijgt er meer binnen. Ben je hooggevoelig, dan ben je gevoeliger voor prikkels: je krijgt er niet per se meer binnen, maar je hebt er wel last van.
HSP is een erfelijk bepaalde aandoening; ergens op uw erfelijke materiaal (DNA) bevindt zich een fout die leidt tot de aandoening. Deze fout kan op verschillende plaatsen op uw DNA voorkomen en krijgt afhankelijk van die plek een SPG-nummer (SPG1, SPG2, etc.).
Gevolgen HSP
Hoogsensitiviteit zorgt ervoor dat je snel overprikkeld raakt. Je wordt dan gestrest, humeurig, prikkelbaar of moe. Je hebt dan moeite je aandacht ergens bij te houden. HSP'ers hebben daarom meer dan anderen de behoefte zich terug te trekken en alleen te zijn.
Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen. In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed.
HSP vs Empath
Veel hoogsensitieve mensen (HSP's) zijn ook Empaths, maar er kan een verschil zijn tussen Empaths en HSP's. Een hoge mate van empathie hebben is slechts een van de vier eigenschappen die iemand tot een HSP maken, en HSP's zijn naast emoties ook gevoelig voor vele soorten prikkels.
Het grootste verschil tussen HSP en ADD is dat men ADD als stoornis classificeert, terwijl men hooggevoeligheid als persoonlijkheidskenmerk ziet. Beide bestaan los van elkaar. Als je HSP bent, heb je niet automatisch ook ADD of andersom. Ze kunnen samengaan, maar het komt vaker voor dat iemand of HSP is óf ADD heeft.
Hoogsensitiviteit is een persoonskenmerk
Dat wil zeggen dat je niet op latere leeftijd hoogsensitief kunt worden. Je bent het vanaf je geboorte of je bent het niet. Hoogsensitiviteit bestaat uit twee hoofdkenmerken: Je opmerkzaamheid voor prikkels (in jezelf en vanuit je omgeving).
Veel slaap nodig hebben kan bij het hooggevoelig zijn horen. Het is heel gewoon dat jij als HSPer meer slaap nodig hebt dan een ander, dat jij meer ontspanning nodig hebt dan een ander mens. Als hooggevoelig mens doe je gedurende de dag veel prikkels op.
En door sommigen wordt het hebben van hoogsensitiviteit wel als iets benijdenswaardigs ervaren, voor autisme geldt dat niet zo. Mijn conclusie is: er zijn mensen met autisme die hoogsensitief zijn, en er zijn vast ook HSP'ers die autisme hebben!
Om het dan nog even wat lastiger te maken, komt het vaak voor dat, wanneer je ADHD hebt, je óók HSP bent. Een combinatie dus. Herken jij je dus in beide, dan kan het zomaar zijn dat je zowel HSP bent als ADHD hebt.