Drink alles op kamertemperatuur en begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Even op de bank liggen na een zware maaltijd? Goed voor je darmen! Zorg er wel voor dat je niet meteen helemaal plat gaat liggen, om brandend maagzuur te voorkomen. Een stuk wandelen is daarnaast ook heel goed om je spijsvertering na een zware maaltijd een boost te geven.
Vochtbinders zijn middelen die vocht vasthouden in de darm. Hierdoor wordt de ontlasting zachter. Voorbeelden zijn magnesiumoxide en magnesiumsulfaat en macrogol (o.a. Movicolon®, Transipeg®, Forlax®, Molaxole®). Ook deze middelen geven geen 'luie' darm en kunnen zonder problemen langdurig gebruikt worden.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
In principe maken je darmen bijna altijd geluid. Ze zijn continu bezig om de boel schoon te maken, het voedsel te bewegen en spijsverteringsappen aan te maken. Meestal hoor je hier niets van. "Vooral als er sprake is van te veel gas krijgen mensen eerder last van rommelende darmen.
Het aller belangrijkste bij darmklachten is dat u vooral goed luistert naar uw lichaam. Het is (helaas) soms zo dat wat we denken lekker te vinden niet goed is voor ons lichaam. Varieer met eten, eet zoveel mogelijk (verse) groenten en fruit, drink voldoende water en beweeg.
Let wel op! Niet alle vezels zijn op elk moment geschikt. Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Kamille thee
Kamille werkt ontstekingsremmend en kan maagklachten en buikgas helpen verlichten. Ook bij menstruatiepijn werkt het drinken van kamille thee goed. Kom je moeilijk in slaap? Drink dan voor het slapen gaan een kopje kamille thee.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is.
Melkzuurbacteriën in probiotica zijn toch heel andere dan in gewone yoghurt? Nee hoor. Probiotica zijn niet gezonder dan gewone yoghurt, waarin van nature ook melkzuurbacteriën zitten, maar wel veel duurder. Gezonde mensen hebben geen enkel voordeel van het drinken van een probioticayoghurtje.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Wanneer winderigheid veel last veroorzaakt of gepaard gaat met andere klachten, is het verstandig dit te bespreken met de huisarts. Als bepaalde voeding de oorzaak is van winderigheid, kan een diëtist je helpen de oorzaak op te sporen en gezond te blijven eten.