Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
Verschillende slaaponderzoeken vertellen je hoeveel slaap gezond is. 'Je moet precies 7 uur slapen', 'je hebt zeker 8 uur slaap nodig', '6 uur nachtrust is voldoende'.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Een grote groep mensen slaapt structureel teveel en een groot deel van hen wordt ondanks het vele slapen moe wakker. Teveel slapen is net als te weinig slapen niet gezond voor je lichaam.
Rijker door meer slaap
Van Albert Einstein is bijvoorbeeld bekend dat hij tien uur per nacht sliep en wanneer hij aan een probleem werkte zelfs elf uur.
Dat bereken je als volgt: - Neem het gemiddelde van 7,5 uur per nacht als startpunt. - Schrijf op hoe laat je normaal gezien opstaat, en tel 7,5 uur terug. Voorbeeld: als je tijdens de week opstaat om 7 uur 's ochtends, dan zou je om half 12 moeten gaan slapen om aan 7,5 uur slaap te komen.
Donald Trump heeft genoeg aan drie tot vier uur slaap. Richard Brandson (oprichter van Virgin Group) slaapt vijf tot zes uur. Toch is het niet altijd effectief om slaap in te leveren voor werk.
Doe rustig aan op de momenten dat je echt even geen energie hebt. Loop een rondje, ga even liggen, of zitten en (dag)droom lekker weg. Blijf niet langer dan normaal in bed liggen en doe wat je altijd doet. Maak een ommetje of ga fietsen en eet voedzame maaltijden.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
De ideale powernap duurt 90 minuten, omdat je dan een volledige slaapcyclus doormaakt, en neem je best na 13 uur.
Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk. Er is gelukkig wel een mogelijkheid om de verloren uurtjes later weer in te halen. Er zit namelijk geen verschil in gezondheid tussen mensen die 's weekends bijslapen en mensen die elke nacht minstens zes à zeven uur slapen.
7 tot 9 uur per nacht is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap voor volwassenen. Het is niet bepaald gezond als u structureel minder slaapt, maar te veel slaap is ook weer niet goed.
Minimaal 8 uren per nacht. Dus iedere nacht 8 uren of meer. En aardig om te weten is dat daarbij een bifasisch slaappatroon bewezen gezonder is, dan 1 slaap per dag (monofasisch) Doe je naast 8 uren in de nacht in de middag aan een korte siësta of powernap.
Het belang van goede slaap
Een goede nachtrust bestaat niet alleen uit voldoende slapen, maar ook uit een goede slaap kwaliteit. De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig.
18 jaar en ouder: 7 – 8 uur slaap per dag/etmaal
De totale slaapbehoefte varieert per persoon. De totale slaapduur bedraagt bij ongeveer 65% van de volwassenen 7 à 8 uur. Acht procent van de volwassenen kan met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft.
Het wereldrecord op het maximaal aantal uur wakker blijven is 11 dagen. Het record staat op naam van Amerikaan Randy Gardner die 264 uur wakker bleef!
Zo duurde de langste REM-slaap ooit 3 uur en 8 minuten. Dit record staat op naam van de Amerikaan David Powel en werd gemeten in 1994.
"De hele nacht doorgaan of laat gaan slapen verandert uw patroon en beïnvloedt uw slaapritme, waardoor u zich nog een aantal dagen moe en suf voelt." De hele nacht doorgaan is ook een risico voor uw algehele gezondheid. De hele nacht opblijven verandert de productie van natuurlijk voorkomende hormonen in het lichaam.
Wie voldoende heeft geslapen, maar zich op de dag nog slaperig voelt kan last hebben van hypersomnie. De medische omschrijving van deze slaapstoornis is: dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Het vervelende van deze stoornis is dat het een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven.
Toch zorgen deze dingen ervoor dat je steeds slechter gaat slapen. Door langer of vaker in bed te liggen, val je steeds moeilijker in slaap en wordt de kwaliteit van je slaap minder goed. Je slaapt minder diep, je wordt sneller wakker en je ligt langer wakker.
Zo heeft een baby van 0 tot 3 maanden 14 tot 17 uur slaap nodig. Een tiener zal genoeg hebben aan 8 tot 10 uur. Ben je een volwassene tussen de 26 en 64 jaar? Dan weet je dat 7 tot 9 uur goed voor je is.