In 2021 waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 16 procent het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen. Het kleinst was de prijsstijging voor appartementen, met 13,3 procent. Verder waren er ook van alle woningtypen minder transacties dan een jaar eerder.
De huizenprijzen stijgen binnen de Europese Unie het hardst in Estland met 16,1 procent, daarna volgt Denemarken met 15,6 procent en Tsjechië met 14,5 procent in het tweede kwartaal van 2021. Nederland staat iets lager in de ranglijst met een stijging in huizenprijs van gemiddeld 12,8 procent.
Conclusie. Het afgelopen jaar zijn de hypotheekrentes flink opgelopen. Daartegenover staat dat ons Economisch Bureau 2023 en 2024 een daling van de woningprijzen verwacht. Huren geeft u flexibiliteit, geen onderhoudslasten en geen vermogensverlies bij daling van de woningprijzen.
Om het huis na bezichtiging ook daadwerkelijk te kunnen bemachtigen, moest er vaak (flink) overboden worden. In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden.
In het basispad dalen de huizenprijzen in 2024 met 4,5 procent ten opzichte van januari 2023. Als de rente sterker daalt dan verwacht, is de daling naar verwachting slechts 2,8 procent. De markt trekt dan al eerder aan, waardoor de huizenprijzen volgend jaar al weer stijgen.
Nu huis kopen of wachten op lagere hypotheekrente
De hypotheekrentes liggen in oktober 2022 hoger dan eind 2021. Omdat bezichtigingen sterk teruglopen is er een kans om nu een huis te kopen en niet te wachten. Wel is hypotheekrentes vergelijken belangrijk omdat je dat elke maand veel geld kan schelen.
De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van 2023 394.000 euro, een daling met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis.
Een procentje meer of minder dan bovenstaand basisscenario maakt een wereld van verschil uit: In het basisscenario dalen de huizenprijzen in 2024 met 4,5% ten opzichte van januari 2023. Als de rente sterker daalt dan is die daling slechts 2,8%.
Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de waarde woning lenen. De kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, moet je met eigen geld betalen. Je moet dus extra spaargeld of overwaarde op je huis hebben voor bieden boven de vraagprijs.
Het aantal biedingen per woning blijft dalen. In de afgelopen drie maanden ontving een verkoper gemiddeld vier biedingen, in 2021 waren dat er in deze periode nog zes. Ook dalen het aantal biedingen boven de vraagprijs. In juni werd in 71 procent van de gevallen overboden, tegenover 58 procent in juli.
Leeftijd starters
In 2009 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de gestarte koopstarter 28,5 jaar. Inmiddels is dit gestegen tot 31,0 jaar. De leeftijd van de doorstromende koopstarter is over dezelfde periode toegenomen van 41,1 tot 42,8 jaar.
DNB voorspelt dat de huizenprijzen met 3,1% zullen dalen in 2023 en met 3,3% in 2024. Rabobank voorspelt een daling van de huizenprijzen van 3% in 2023 en 1,5% in 2024. ABN AMRO voorspelt een daling van de huizenprijzen van 2,5% in 2023.
In de komende 10 jaar zouden de huizenprijzen weer gaan stijgen en in de laatste jaren zelfs sneller dan verwacht. Die woning van 200.000 euro is in 2022 396.000 euro waard, dat is dus bijna het dubbele van de waarde die de koper ervoor betaald heeft.
Voor volgend jaar vermoeden Nederlandse banken dat de huizenprijzen met 2 procent zullen dalen. Door de onzekere tijd die voor ons ligt van Corona worden meer woningen op de markt aangeboden, huiseigenaren willen eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een nieuwe woning kopen.
Het woningtype, een niet-standaard pand zal doorgaans langer te koop staan omdat het aantal geïnteresseerde kopers lager ligt. De staat van onderhoud, een goed onderhouden woning zal doorgaans sneller verkocht worden. De prijsklasse, in de hogere klassen zal het langer duren voordat de koop is afgerond.
De huidige prijsstijging op de huizenmarkt doet meer dan de helft van de consumenten denken aan zeepbelvorming. Toch is er in Nederland – gemiddeld genomen – geen sprake van een zeepbel, aldus het ING Economisch Bureau.
Overbieden op een huis, of een bod boven de vraagprijs doen hoeft niet meer sinds maart 2023 tenzij u een energiezuinige woning koopt dan is ongeveer 2% tot 7% gebruikelijk in mei 2023. Hoger bieden op woningen waar van alles aan moet gebeuren en met een energielabel C of minder is weggegooid geld op 11 mei 2023.
De mediane transactieprijs lag toen tot 10 procent boven de vraagprijs. Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt. Bij een te laag openingsbod, loopt u het risico dat er geen tegenbod op volgt.
Voor de iets langere termijn hopen en verwachten wij dat de inflatie afneemt en ook de hypotheekrente iets lager uit zal vallen. Komt dit scenario uit, dan lijkt een verdere stijging van de huizenprijzen in 2025-2030 met een hoger percentage dan de inflatie waarschijnlijker dan een daling van de prijzen.
"Als de huizenprijzen dalen dan zie je in de hele economie gevolgen: mensen geven minder geld uit, daar hebben bedrijven last van, en uiteindelijk kan dat ook overslaan naar banken." De prijsstijgingen worden dus gefinancierd met leningen. Dat lijkt op een piramidespel, en op lange termijn is dat niet houdbaar.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen in 2023 geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning als de woning niet duurder is dan € 440.000.
Hoeveel je kunt bieden voor een woning is afhankelijk van zoveel verschillende zaken. Tegenwoordig wordt er zelfs vaker boven de vraagprijs geboden dan eronder. Er is daardoor geen percentage of bedrag te noemen dat je het beste onder de vraagprijs kunt gaan zitten.
Woningmarkt koelt af
Door de oplopende hypotheekrente en verminderde economische vooruitzichten koelt de woningmarkt sinds de zomer van 2022 af. De huizenprijzen laten een lichte daling zien ten opzichte van de voorafgaande maanden. Woningen staan langer te koop en kopers hebben hierdoor een ruimere keuze aan woningen.
Een hogere hypotheekrente zal zich vertalen in een daling van het aantal transacties. Die zullen namelijk moeilijker tot stand komen indien verkopers een hoog bedrag in hun hoofd hebben en kopers niet in staat zijn om dit bedrag op tafel te leggen door gebrek aan toegang tot financiering.