Magnesium is een essentieel mineraal voor zowat alle lichaamscellen. Het wordt gebruikt in meer dan 300 chemische processen in je lichaam. Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in je organen en botten. Eén van z'n hoofdtaken is dan ook ervoor zorgen dat je spieren en zenuwen gezond blijven.
Magnesium citraat wordt vooral goed opgenomen door de weefsels en spieren en is daarom ideaal voor sporters. Magnesium citraat ondersteunt een gezonde werking van de spieren, ondersteunt het energieniveau en draagt bij tot een normale werking van het zenuwstelsel.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Magnesium heeft immers een belangrijke spierontspannende werking waardoor deze klachten aanzienlijk verminderd kunnen worden. Ook heeft magnesium een positief effect op de nachtrust. De combinatie van pure magnesiumchloride en warmte garanderen een doeltreffend resultaat bij fibromyalgie, artrose en reuma.
Magnesium speelt een belangrijke rol in bijna iedere cel in het menselijk lichaam. Zo zorgt dit mineraal voor de werking van honderden eiwitten en werkt het ontstekingsremmend. Magnesium krijg je binnen via bijvoorbeeld groene bladgroenten, noten en bananen.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Het kan helpen bij stijve, stramme spieren na sport. Het mineraal wordt dan ook door veel sporters gebruikt. Daarnaast is het betrokken bij de zenuwprikkels in de hersenen en is het goed voor de gemoedstoestand.
Magnesium bevindt zich voornamelijk in je botten, tanden, en spieren. Niet in je bloed. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is zo'n 6 mg per kilogram aan lichaamsgewicht per dag [2]. Voor mannen is dit zo'n 300 tot 400 mg per dag, voor vrouwen ligt dit eerder rond de 300 tot 250 mg [1, 3].
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Een gezonde en gevarieerde voeding draagt ook bij aan gezonde spieren en gewrichten. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor het behoud van gezond kraakbeen, vitamine D en K, calcium, magnesium en fosfor voor sterke botten en vitamine D, magnesium, calcium en kalium zorgen voor het behoud van soepele spieren.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer ontspannen slapen.
Teveel vitamine A kan leiden tot een afname van vitamine C. Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6.
Magnesiumsupplementen met organische binding zijn het beste. Dat zijn onder andere magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumaspartaat. De hoeveelheid magnesium is net zo belangrijk als de opname ervan. De beste magnesium tabletten bevatten hulpvitamines (zoals vitamine B6) voor een goede opname.
Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Magnesium kan helpen om spieren helpen te ontspannen en heeft een weerstandsvermogen effect. Het insmeren van de pijnlijke plekken met magnesium gel of magnesium olie werkt ook heel effectief en direct pijnstillend.
Gedroogde abrikozen en vijgen. Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Bij een lage waarde is dat niet voldoende en is het dus goed om een supplement te nemen. Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium.
Dan kan het zijn dat je nieren een overschot aan magnesium maar moeilijk kunnen wegwerken. Je herkent zo'n teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.