Naaldhout is geen geschikte hoofdbrandstof voor je houthaard of houtkachel. De schors van naaldhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Daarnaast knettert het hout bij de verbranding.
Esdoorn, linden en wilgen-hout branden (te) snel op en zijn niet geschikt. De oranje soorten bevatten allemaal veel hars en vervuilen het rookgaskanaal veel te veel. Er kan creosoot ontstaan, hetgeen een extra risico op schoorsteenbrand geeft! Gebruik in ieder geval hout met het FSC- of PEFC-keurmerk.
Ook sloophout, multiplex en spaanplaat zijn niet geschikt. Hierbij kunnen (zeer) schadelijke stoffen, zoals chloorverbindingen, PAK's en zware metalen vrijkomen.
Heb je een open haard, dan gebruik je beter loofhout. Bij naaldhout kunnen er deeltjes wegspatten, met mogelijke risico's voor de brandveiligheid. Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten.
De brandwerende platen van Promatect zijn de ideale oplossing voor het aanbrengen van een hitteschild achter kachel en open haard. De platen zijn gemaakt van onbrandbaar materiaal en bieden een makkelijke en bovendien veilige oplossing voor de warme hittestralingzones achter de kachel of open haard.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande.
Berkenhout is ook een populaire houtsoort voor de houtkachel. Het hout heeft een schone ontbranding. Berkenhout is een iets minder harde houtsoort, geeft veel warmte af en spat niet. Elzenhout is ook een zachte houtsoort.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
U kunt pellets ook in uw haard of houtkachel branden.
Ongeschikt haard hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks, zijn minder geschikt als brandstof voor houtkachels of houthaarden: de hars geeft namelijk veel vonken. Bovendien laten deze soorten meer teer (creosoot) achter in het rookkanaal van de kachel maar ook in de haard zelf.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
In een houtkachel verbrandt je droog hout, zonder chemische aanmaakblokjes want die zijn helemaal niet nodig. Je kunt allerlei soorten hout branden, het is echt niet nodig om stammetjes van een laurierkers weg te doen omdat het geen eik is. Snoeihout uit de tuin kun je als aanmaakhout gebruiken.
POPULIER geeft zeer snel zijn warmte af waardoor het heel geschikt is voor speksteenkachels en open houtfornuizen. Nadeel is wel dat er een snelle verbranding is en dat je dus vaak moet bijvullen als je deze houtsoort gebruikt in een houtkachel.
Hout van fruitbomen is goed brandhout, maar niet altijd verkrijgbaar. Wel zie je bij fruithout veel kleine, knoestige stammetjes. Het laat zich moeilijk kloven en moet lang drogen. Eenmaal gedroogd geeft fruithout mooi en rustig vuur.
De top van de schoorsteen moet uitsteken boven alle binnen 15 meter aanwezige obstakels. De minimum-hoogte van het rookkanaal boven het dak moet wel ongeveer 1 meter zijn, in elk geval 50 cm boven de borstwering om de valwinden tegen te gaan. Maar, zoals gezegd, ook de omliggende bebouwing speelt een rol.
Wel of niet een kachel wandplaat
Houdt er wel rekening mee dat de afstand van de achterzijde en zijkanten minimaal 20 cm van een onbrandbare muur af moeten staan. Bij een brandbare muur moet dit minimaal 30 cm zijn.
Hou het volgende aan: een optimaal rookkanaal heeft een lengte tussen de 4 en 7 meter. Wat betreft de diameter, deze moet net zo groot zijn als de uitgang van de houtkachel.