Bij een patiënt wiens buikhuid erg slap is en weinig volume heeft, kan het gewicht van de overtollige huid die tijdens de buikwandcorrectie is verwijderd 3 à 4 kilo wegen (niet van toepassing op alle patiënten). De patiënt dient goed te letten op de voeding na de buikwandcorrectie.
Zes weken na je buikwandcorrectie
De zwellingen zijn flink afgenomen, maar hier en daar wat zwelling door vochtophoping is normaal. Ook kun je nog een doof plekje voelen op je buik. Dat trekt de komende weken weg. Je littekens zijn genezen maar nog rood.
De plastisch chirurg verwijdert tijdens de ingreep de overtollige huid en/of vet, waardoor u een strakkere buik krijgt. Deze operatie geeft een mooi en blijvend resultaat. U kunt kiezen voor een mini-buikwandcorrectie of een gehele buikwandcorrectie, zo nodig in combinatie met een liposuctie.
Als u nog meer wilt afvallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen en uw gewicht minimaal twaalf maanden stabiel te houden.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Tijdens een gemiddelde behandeling verwijderd een arts zo'n 5 liter vet, dat komt neer op ongeveer 10 kilo in gewicht.
Over het algemeen zal dit tussen de vier en zes weken na de ingreep zijn, maar dat is afhankelijk van het werk dat u doet en hoe goed u hersteld bent. Wanneer u zich lichamelijk weer goed voelt mag u twee weken na de ingreep weer autorijden en fietsen. Tot zes weken na de operatie mag u niet onder de zonnebank.
Bij een kleine buikwandcorrectie worden de drains later op de dag verwijderd, in andere gevallen zullen ze een andere dag worden verwijderd. U mag niet zelf autorijden, dus zorg ervoor dat iemand u op komt halen. U moet de eerste 1-2 weken iets geknikt lopen en het bed in een knik zetten (of extra kussens gebruiken).
De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten. Het litteken heeft echter na vier tot zes weken nog niet zijn definitieve vorm bereikt. Ook kan er in het gehele operatiegebied nog zwelling bestaan.
Bij een patiënt wiens buikhuid erg slap is en weinig volume heeft, kan het gewicht van de overtollige huid die tijdens de buikwandcorrectie is verwijderd 3 à 4 kilo wegen (niet van toepassing op alle patiënten). De patiënt dient goed te letten op de voeding na de buikwandcorrectie.
Kan het vet weer terugkomen op de plaats van de liposuctie? Er komen geen nieuwe vetcellen terug in het gebied waar liposuctie heeft plaatsgevonden. Het resultaat is daarom blijvend. Echter, wanneer u veel in gewicht aankomt, worden de resterende vetcellen groter.
Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe mooier het litteken geneest. Na 2 weken kunt u de meeste dagelijkse werkzaamheden weer zelf verrichten. De eerste 2 weken na de operatie niet te lang en te heet douchen. Na het douchen de wond goed droog deppen met een schone handdoek.
Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen. Denk hierbij aan zware (huishoudelijke) werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en tuinieren. Wandelen en fietsen kunt u weer oppakken zodra u thuis bent.
Na de operatie helpt een compressiebroek om het lichaam mooi te vormen en draagt het bij aan het genezingsproces. Met compressiekleding bent u verzekerd van het mooiste resultaat. Het dragen van compressiekleding na de operatie helpt daarnaast om spieren op hun plaats te houden.
Behandeling. Deze ingreep gaat door onder narcose met opname. Het verblijf in het ziekenhuis zal ongeveer 3 à 4 dagen in beslag nemen.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.
Als uw buikwandcorrectie een medische reden heeft, krijgt u deze volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij maakt het niet uit welke variant van de basisverzekering u heeft gekozen.
Plan je om snel zwanger te worden, dan wacht je best met de ingreep tot na de zwangerschap, want de spieren die we tijdens de ingreep verstevigen, kunnen door de zwangerschap weer lossen. Hou rekening met een werkonbekwaamheid van ongeveer 2 weken. Nadien kan je geleidelijk het werk hervatten.
Doordat de specialist tijdens de operatie de huid strak aanspant, kunt u de eerste dagen moeilijk uw benen strekken en rechtop lopen. De tweede dag na de operatie mag u meestal weer opstaan en (gebogen) rondlopen. Als het nodig is, krijgt u iets tegen de pijn. Na de operatie moet u zes weken een elastische buikband om.
Als het u niet lukt om met sporten het gebied rondom uw buik strakker te krijgen of overtollig vet te corrigeren, kunt u kiezen voor een buikwandcorrectie. Zowel bij mannen als vrouwen kan er in de loop van jaren verslapping van de buik ontstaan door veroudering, vermagering en zwangerschap.
De operatie duurt ongeveer twee uur.
20 kilo dat is zo ongeveer het gewicht van een deftig gevulde valies als je op reis vertrekt. 20 kilo dat zijn 500 zakjes met chips, of 121 porties frieten of 2.500 chocotoffs. Of, in dit geval, een grote, zware, lompe en zelfs ietwat stinkende, emmer met puur vet.
Dat je eerst visceraal vet verliest, is goed nieuws, want visceraal vet is sterker gecorreleerd met metabole ziekten dan onderhuids vet. Gezondheid eerst dus! En omdat je binnen in je buikholte vet verliest kan je buikvolume en omtrek toch ook verkleinen. Maar het onderhuids vet op je buik, dat blijft helaas nog even.
Tijdens elke behandeling zou tot maximaal een halve liter vetmateriaal verdwijnen, zo belooft de fabrikant, maar over een minimum resultaat wordt niet gerept. Ook wordt per behandeling het verlies van gemiddeld twee tot vier centimeter aan lichaamsomtrek beloofd, maar bewijzen daarvoor ontbreken nagenoeg.