Door glazen oppervlakken worden geluiden gereflecteerd, bovendien laat glas de externe geluiden binnen. Gewone gordijnen absorberen ook alle geluiden, maar in veel mindere mate dan een stof die voor dit doel is ontworpen. Akoestische gordijnen kunnen ook als scheidingswand in kantoortuinen gebruikt worden.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Textiel dempt geluid heel goed. Zorg dus voor veel stof in je woning! Denk aan mooie gordijnen, vloerkleden, kussens, stoffen banken & stoelen, en je kunt zelfs mooie stoffen aan het plafond draperen. Alles kan met stof en het werkt heel goed om het geluid tegen te houden.
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
Tip 1: Deel grote ruimtes in
Dan is het slim om deze in te delen in kleinere ruimtes, omdat het dan minder gehorig is. Hiermee hoef je niet direct een wand midden in de woonkamer te zetten, maar roomdividers werkt ook al heel goed! Zet bijvoorbeeld een boekenkast haaks tegen de muur aan of plaats een schuifdeur.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Akoestische ramen en deuren: vaarwel straatlawaai
Let er dan op dat er geen spleten of kieren ontstaan. Die doen al je akoestische bescherming meteen teniet. Vermijd dit door de omranding van je ramen en deuren op te vullen met minerale glaswol.
De beste manier om een plafond tegen geluiden te isoleren is het creëren van een verlaagd plafond dat met trillingsdempers akoestisch ontkoppeld is van het bestaande plafond. De dempers zijn bedoeld om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen.
Neem contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Hoe geluiddempend materiaal is, verschilt per soort. Steenwol en glaswol staat bekend als uitstekend geluidsisolatie materiaal. Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Geluidsdempende matten zijn meestal gemaakt van speciale materialen, zoals bitumen of rubber, die het geluid absorberen en verspreiden. Er zijn verschillende geluidsisolatie en geluiddempende producten beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in verschillende omgevingen.
Bij het absorberen van geluid worden geluidsgolven opgenomen door absorberend materiaal, waarbij een deel van het geluid wordt omgezet in warmte en minder gereflecteerd wordt in de ruimte.
Polystyreen (piepschuim) is in geen enkele geluidwerende constructie bruikbaar. Het is te licht en het oppervlak is te glad om geluid goed te absorberen.
Extra tips om je kamer geluidsdicht te maken
Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen. Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af. Kies voor deuren van een stevig materiaal. Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Hier zijn een aantal manieren om je bestaande ramen en kamer geluiddicht te maken: Akoestische hoogrendement voorzetramen gebruiken. Slecht sluitende openingen opvullen in je rolluikkast. Raamwerk of geluidswerende isolatiefolie gebruiken.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Voor het buiten houden van omgevingsgeluiden uit uw tuin heeft u géén absorptiemateriaal nodig maar een isolerende wand in de vorm van een hoog, zwaar en goed afgesloten geluidsscherm (schutting). De afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger is bepalend voor de hoogte van een scherm of schutting.
Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor 'herrie' A15. De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen.
Een gehorig huis kun je dempen met behulp van een verbeterde akoestiek. Denk bijvoorbeeld aan wanddecoratie of wandbekleding. Deze zorgen er namelijk voor dat je huis minder galmt. Zorgen voor akoestiek in een woning is echter niet zo makkelijk.
Er zijn twee manieren om een studio te bouwen; een studio cabine maken (soort van kamertje in een bestaande ruimte bouwe) of gebruik maken van heel uw ruimte door deze te voorzien van Merfoflex zwevende wanden en plafond met daarin een zwevende Agglomer Isovloer.