U heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal 4 keer het aantal uren dat u wekelijks werkt. Werkt u bijvoorbeeld elke week 40 uur? Dan heeft u elk jaar recht op 160 vakantie-uren.
Ieder jaar vakantiedagen opnemen
U moet ieder jaar het wettelijk aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken. Ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.
Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. ,,Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen'', legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is.
“Een werknemer moet tijdens het jaar alle vakantiedagen opnemen waarop hij in dat bepaalde vakantiejaar recht heeft. Het is dus niet toegelaten om vakantiedagen over te dragen naar een volgend vakantiejaar. De werknemer mag ook geen afstand doen van zijn recht op vakantie.”
Nee, je werkgever kan je in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen. Ook als het dienstverband is opgezegd, kun je niet verplicht worden om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst alle vakantiedagen op te nemen.
In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan het te laten uit betalen maar het levert je wel extra vrije tijd op. Het is financieel aantrekkelijker om door te werken maar je betaalt meer belasting over het uitbetaalde vakantie uren.
Het minimumaantal wettelijke vakantiedagen waar je recht op hebt, is vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Bij een 40-urige werkweek is dat dus 160 uur (4x40). Als je uitgaat van een gemiddelde werkdag van acht uur, kun je dus vier weken vakantie opnemen.
De werknemer mag de resterende wettelijke vakantiedagen aan het einde van het kalenderjaar meenemen naar het volgende kalenderjaar. Dit kan echter niet onbeperkt. De gedachte van de wetgever is dat werknemers zoveel mogelijk de vakantiedagen moeten opnemen in het jaar waarin deze dagen zijn opgebouwd.
3. Vakantiedagen toch overdragen naar het volgende jaar. Wettelijke vakantiedagen mogen dan wel niet overgedragen worden, als werkgever kun je wel toestaan dat je medewerkers extralegale vakantiedagen meenemen naar het volgende jaar.
In je nieuwe job kan je natuurlijk ook genieten van de vakantiedagen die hebt opgebouwd. Je vakantierechten gelden namelijk over al je werkgevers heen. Maar als je de dagen die je had opgebouwd nog wil opnemen, moet je wel de sommen die je bij je vorige uitdiensttreding hebt gekregen teruggeven.
Hebt u vakantiedagen over? U kunt ervoor kiezen deze op te nemen voordat uw arbeidsovereenkomst stopt. Uw werkgever moet hier wel mee akkoord gaan. Hij mag de vakantie weigeren als hij daarvoor een goede reden heeft.
Deze dagen moeten verplicht opgenomen worden
Voor werkgevers die nalaten de wettelijke vakantie binnen de voorgeschreven termijn toe te staan, is immers een sanctie van niveau 2 voorzien. Dit is een: Strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro. Of een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Ze zijn bedoeld voor het opbouwen van verlof (reserveringen voor vakantie-, feestdagen, kort verzuim / bijzonder verlof etc.). Deze aanvullingen worden niet bij iedere loonbetaling uitgekeerd, maar gereserveerd totdat het desbetreffende verlof wordt opgenomen.
De meeste kansen in 2023 liggen in de maanden mei en juni. Ook is het dit jaar gunstig om rond Kerst en Oud en Nieuw vrij te nemen. Voor een korte trip kan je het beste rond Pasen of Koningsdag vrij nemen. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste aan het einde van mei en begin juni je vrije dagen opnemen.
In maart 2018 oordeelde rechtbank Limburg, locatie Roermond, dat een teveel aan opgenomen vakantiedagen door de werknemer moet worden vergoed bij het einde van het dienstverband. De rechter overwoog dat 'indien een tegoed tot uitbetaling in geld leidt, dit gelijk staat aan ''gewoon'' loon'.
Voor zoveel mogelijk mag de werkgever die niet weigeren. Dus, wettelijk gezien mag je werkgever jouw vakantieperiode inperken tot die 2 verplichte weken aaneengesloten. In CAO's staat nooit een minimumperiode van aaneengesloten vakantie, anders dan de verplichte wettelijke periode van 2 weken.
Vakantiedagen opnemen
Als jij een vakantie boekt, kun je niet kiezen welke dagen je daarvoor gebruikt. Je werkgever moet altijd eerst de dagen afschrijven die het eerst vervallen. Let hier dus op als je nog veel oude bovenwettelijke vakantiedagen hebt.
Vakantie opnemen zorgt voor minder stress, minder burn-out en een hogere productiviteit van jouw werknemers. Stimuleer jouw werknemers dan ook om hun vakantiedagen op te nemen. In Nederland mogen werknemers minimaal vier keer het aantal uren per week opnemen.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Bokhorst: “Het ontslaggesprek kun je het beste kort houden. Leg beknopt uit waarom je besloten hebt om te vertrekken maar laat merken dat je een prettige tijd gehad hebt bij de organisatie en dankbaar bent voor de ervaring die je er hebt op kunnen doen.”
Vakantiegeld. Wanneer u verandert van werk ontvangt u vertrekvakantiegeld. Dat omvat een bedrag voor de dagen die u nog niet hebt opgenomen. Uw werkgever moet bij uw vertrek ook het enkel en het dubbel vakantiegeld uitbetalen voor de vakantierechten die u al hebt opgebouwd voor het volgende jaar.