Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Er koekjes op bakken
In theorie misschien wel, maar in de praktijk zorgt de folie ervoor dat de onderkant van je koekjes sneller gaart dan de rest. Niet ideaal! Gebruik liever herbruikbare siliconen matjes of bakpapier. TIP: Is je bakplaat toe aan een poetsbeurt? Zo maak je ze makkelijk schoon.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Keuzestress bij het bereiden van groenten in de oven? Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Zout & zuur
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Folie is hittebestendig, maar niet helemaal hittebestendig. Als je hoge temperaturen gebruikt met aluminiumfolie op de bodem van de oven, kan de folie smelten en jouw apparaat permanent beschadigen. Het gebruik van folie op ovenrekken kan de warmteverdeling in de oven verstoren en optimale kookresultaten verstoren.
Dé eigenschap van aluminiumfolie is dat hij hittebestendig is. Je kan de folie gebruiken in de oven en zelfs op de barbecue. Pak een zalmfilet of een aardappel in met wat glimmende folie en je hoeft je geen zorgen te maken voor brandgevaar.
Aluminiumfolie kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën), en is goed bestand tegen warmte en koude. Aan de andere kant voorkomt folie dat voedsel uitdroogt.
Koken en bewaren in aluminium
Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Aluminiumfolie bestaat voor ongeveer 99% uit zuiver aluminium. Net als met het smelten van ijs naar water ontstaat er hier vloeibaar aluminium. Wel moet voor het smelten van aluminium de temperatuur een stuk hoger zijn, rond de 660 graden Celsius.
Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen. Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron.
Nee, aluminiumfolie is af te raden.
De reden dat aluminiumfolie verschillende kanten heeft, heeft niets met de werking ervan te maken, maar met de productie. Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren.
Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
Aluminiumfolie dat je op een rol koopt is formeel geen verpakking, en moet daarom officieel bij het restafval. Ook goudgelakt aluminiumfolie (denk aan het 'schaaltje' waar bijvoorbeeld gerookte zalm op ligt) moet bij het restafval. Dit is vaak geplastificeerd papier.
8,3% van de aardkorst bestaat uit aluminium. De soortelijke massa is laag, maar toch is het sterk en roest het niet snel. Aluminium is vuur- en hittebestendig, makkelijk in vormen te bewerken en geleid electriciteit.
Ze hebben een inhoud van ongeveer 4.5L en zijn perfect om in de oven te gebruiken. De aluminium folie schalen kunnen worden verhit en gebruikt in ovens tot 250c en kunnen ook worden gebruikt in de vriezer.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Een eerste voordeel is dat folie ervoor zorgt dat de smaken en de aroma's van een gerecht niet verloren kunnen gaan, de folie houdt de aroma's immers goed vast (bijkomend voordeel: als je vis in folie bereidt, vermijd je dat je hele huis naar vis gaat ruiken).