Misschien voelt alles verdoofd: u voelt uw lichaam minder goed. Het lijkt misschien alsof u zichzelf van buitenaf ziet. De tijd lijkt te snel of juist te langzaam te gaan. Dit heet depersonalisatie.
Bij depersonalisatie voelen je eigen lichaam, gevoel of gedragingen vreemd aan. Je lijkt jezelf niet echt meer te zijn. Als je jezelf hoort praten kan het lijken alsof je een vreemde hoort. Je kunt hier erg van schrikken.
Bij depersonalisatie ervaart iemand zichzelf of het eigen lichaam als onwerkelijk, alsof iemand zichzelf van buitenaf bekijkt, of lichaamsdelen voelen vreemd aan.
Oorzaken van depersonalisatie en derealisatie
Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met een (lichte) vorm van depersonalisatie en/of derealisatie. Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van depersonalisatie en derealisatie zijn: Alcohol en/of drugsgebruik. Extreme spanning of stress.
Derealisatie kan ook een bijwerking zijn bij een bepaalde bewustzijnstoestand (bv. door drugs of tijdens hele sterke focus). Het beschermingsmechanisme kan helpen en een bijwerking gaat vanzelf weer over.
Praat met mensen die je vertrouwt over waar je last van hebt. Het lucht op en ze kunnen je helpen. Dit door je te helpen herinneren dat het overgaat, je gerust te stellen en te laten realiseren dat sommige gedachten niet kloppen. Houd je last van dit soort klachten, ga dan naar je huisarts.
Soms zien behandelaars in depersonalisatie het voorstadium van een psychose. Maar die conclusie is alleen gerechtvaardigd als er ook andere symptomen in die richting wijzen.'' De vervreemdende ervaringen zijn zo beangstigend dat degene die ze heeft zelf vaak bang is om psychotisch te worden.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.
Meestal duren de klachten kort, enkele dagen. Maar soms houden de klachten langer aan. Weken, maanden of in zeldzame gevallen nog langer.
Probeer je aandacht meer naar buiten te richten. Bijvoorbeeld door even buiten een ommetje te maken en de frisse lucht te voelen. Wat veel mensen helpt is om hun voorhoofd en polsen koud te maken met water. Dit triggert de zogenaamde duikreflex waardoor je je alerter voelt en je lichaam actiever wordt.
Er bestaat echter geen medicijn tegen dissociatie. Het kan zijn dat je door je psychische klachten moeite hebt met alledaagse dingen, zoals het huishouden doen, je rekeningen op tijd betalen of de deur uit komen. Als dat bij jou ook zo is, is professionele ondersteuning op dat gebied misschien fijn of nodig.
Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, alsof prikkels niet binnenkomen. Iemand voelt zich vervreemd van de omgeving, waarbij mensen of voorwerpen als onecht, een droom, of wazig worden ervaren.
Ontstaan van de stoornis
Het kan beschouwd worden als een soort afweermechanisme dat iemand in staat stelt extreme angst of stress te verdragen. Wanneer iemand bij traumatische ervaringen dissocieert kan het zijn dat er later ook gedissocieert wordt wanneer er geen gevaar is.
Acute dissociatieve reacties op stressvolle gebeurtenissen. Deze categorie is bestemd voor acute, voorbijgaande aandoeningen die meestal minder dan één maand duren, en soms slechts een paar uur of dagen.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Na een stresssituatie moet er weer ontspanning komen, om het effect op je lichaam uit te balanceren. Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Veelvoorkomende symptomen van schizofrenie zijn wanen, hallucinaties, verward denken, zichzelf terugtrekken, sociale omgeving verwaarlozen. Schizofrenie komt voor bij bijna 1% van de Nederlandse bevolking. Meestal openbaart de ziekte zich op een leeftijd tussen de 16 en 30 jaar.
Begin dan eerst met hulp op afstand. 113 is dag en nacht bereikbaar via 113 en gratis via 0800-0113. Praat of chat vertrouwelijk met een hulpverlener. Dit kan anoniem.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.