Als jouw baby tussen 35 en 36 weken wordt geboren, wordt hij op de neonatologiedienst geplaatst: de opvolging is hier nauwlettender dan voor een voldragen baby, maar hij hoeft niet in een couveuse. Een baby die vroeger dan 35 weken wordt geboren, wordt nog meer van nabij opgevolgd.
Wist je dat als je 35 weken zwanger bent de placenta zijn maximale grootte bereikt heeft? Ook liggen baby's rond deze periode al met het hoofdje naar beneden: ze zijn klaar voor de bevalling. Wanneer je in de 35e week van je zwangerschap bevalt, is er sprake van een te vroege bevalling.
Je buikbaby is helemaal 'af' en groeit heel snel. Hij is nu zo'n 43,5 centimeter en weegt rond de 2400 gram. Het enige orgaan dat je buikbaby echt nog volop aan het ontwikkelen is, zijn de hersenen.
HOE LANG DUURT HET ZIEKENHUISVERBLIJF? Algemeen kan gesteld worden dat je kindje op de afdeling blijft tot de vooraf uitgerekende bevallingsdatum of dat het ten vroegste naar huis gaat op het moment dat een zwangerschapsduur van 36 weken zou zijn bereikt.
Bij 36 weken geboren:
Je bevalt gewoon in het streekziekenhuis. Veelal kan je baby gewoon bij je op de kamer blijven. Mocht je baby minder dan 2 kilo wegen (en dus te klein zijn voor de duur van de zwangerschap) dan wordt hij nog wel opgenomen op de couveuse afdeling.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: het hoofdje is nu naar beneden gericht.
Hoe groot is de baby bij 35 weken? Je baby is nu zo'n 46 centimeter en 2,4 kilo (2400 gram). Inmiddels is hij/zij echt een lekker mollig babytje omdat het onderhuidsvet behoorlijk is gevormd.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram.
Normaal duurt een zwangerschap rond de 40 weken. Als een baby voor 37 weken zwangerschap wordt geboren, spreken we van een vroeggeboorte. Dit heet ook wel premature bevalling. Hoe langer de baby in de baarmoeder blijft, hoe beter de vooruitzichten zijn.
Ben je eerder vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Ben je nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%. Dat is 1 op de 25 vrouwen.
Hoe voelt indalen? – Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën, Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur.
Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat; je kunt er een paar op een dag hebben of een uur achter elkaar en dan weer dagen niet. Bovendien kunnen harde buiken optreden als je plotseling bukt, opstaat of tilt, maar ook als je het erg druk hebt (gehad).
Een bevalling voor 37 weken noemen we een vroeggeboorte. Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, noemen we ook wel prematuur. Een te vroeg geboren baby heeft buiten de baarmoeder medische hulp nodig. Zij worden soms erg ziek en overlijden soms zelfs.
In de laatste weken is er in de baarmoeder nog sprake van aanzienlijke groei en natuurlijke ontwikkeling, wat het belangrijk maakt dat baby's na de volledige termijn geboren worden. Baby's die na 34 weken maar voor 37 weken worden geboren, worden als laat vroeggeboren beschouwd.
Signalen van vroeggeboorte
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee! Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen.
Bij een vroeggeboorte mag de moeder tot 28 dagen na de bevalling in het ziekenhuis blijven. Is je kindje na de bevalling opgenomen op de NICU dan is dit vaak niet mogelijk, bespreek dit met de arts of verpleegkundige.
Een vroeggeboorte kan voor problemen zorgen met je groei, ontwikkeling en lichamelijk en geestelijk functioneren. Hoeveel problemen je krijgt en hoe ernstig ze zijn, kan verschillen en veranderen in de loop van de tijd. Sommige problemen zijn enigszins verwacht, maar er zijn er ook die onverwacht komen.
Je baby in week 35
Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee.
Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijs-wit van keur met witte vlokjes erin. De vlokjes zijn huidschilfers met een talgachtige substantie erop. Het vruchtwater kan ook verkleuren.
Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt. De groei van je borsten is niet te voorspellen.
Met het indalen van je baby wordt bedoeld dat je baby wat meer in je bekken zakt. De meeste baby's doen dit automatisch met hun hoofdje, omdat het hoofdje de perfecte pasvorm heeft om in de bekkenbotten de liggen. Dat is dan ook gelijk de ideale ligging voor de bevalling (de achterhoofdsligging).
Voordat je baby indaalt, zit hij nog geheel in je baarmoeder. Wanneer je baby gaat indalen, zakt je baby met het hoofdje (of stuit) naar beneden en komt met zijn hoofdje in het bekken terecht. Zo ligt je baby in de juiste houding voor bevalling. Hier kan je baby rustig nog tot aan week 40 blijven zitten.
Indalingsweeën. Indalingsweeën kunnen soms al rond de 30 weken voorkomen, maar vaker zie je ze pas vanaf 34/35 weken. De baby is dan bezig met de indaling in je bekken en dat gaat meestal gepaard met extra harde buiken of een menstruatiegevoel in je onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt.