Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
En niet alleen groene thee, eigenlijk alle soorten thee bevatten voedingsstoffen die hartstikke goed zijn voor je planten. Daarnaast bevat een theezakje ook bepaalde zuren die het ontbindingsproces versnellen. Je composthoop is dus sneller bruikbaar als je er theezakjes bij doet!
Vooral Magnesium is een belangrijk element in het bladgroen van de plant. Aardappels, rozen tomaten, wortelen, paprika, maar ook coniferen en andere blad houdende planten houden van wat extra magnesium. Los een eetlepel bitterzout op in een liter water en geef dit aan de planten.
Alle planten hebben licht nodig. Sommige meer dan anderen en de meeste kunnen direct zonlicht niet goed verdragen of kunnen niet teveel direct zonlicht verdragen. Maar een veel groter probleem is dus te weinig licht.
Stikstof, fosfor en kalium
Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof (N) is nodig voor de bladgroei, fosfor (P) voor sterke wortels en groei, en kalium (K) bevordert de bloei en de vorming van vruchten. Per plant verschilt de mate van behoefte aan een bepaalde voedingstof.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
Koffie(dik)
Gebruikt u filterkoffie of koffiepads? Gooi die na gebruik dan niet weg, maar gebruik de koffiedik als plantenvoeding in de tuin. Het bevat voor planten waardevolle voedingstoffen en elementen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper.
Een plant die te weinig licht krijgt, heeft geen energie om te groeien. Ook kunnen zijn bladeren er slap en geel uit gaan zien. Vermoed u dat dit het geval is, verplaats de plant dan naar een lichtere plek, maar voorkom dat hij opeens in het volle zonlicht komt te staan of laat hem hier rustig aan wennen.
Een plant kan groeien als de fotosynthese groter is dan de ademhaling van de plant. Fotosynthese is een proces in het bladgroen van de plant, waarbij hij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide in koolhydraten om te zetten. Bij de ademhaling van de plant worden deze suikers verbrand.
Hortensia's, coniferen en rhododendrons kunnen dit extraatje goed gebruiken. Wormen zijn er trouwens ook dol op. Het is een natuurlijke compost voor je moestuin en slakken en katten hebben er een hekel aan.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Meststof voor planten
Oude yoghurt kan ook worden gebruikt als natuurlijke meststof voor je planten. Meng je yoghurt met water (50% yoghurt, 50% water) en giet de inhoud op de potgrond.
Kookvocht van eieren bevat calcium. En dat is goed voor planten. Geef kookwater van eieren, na afkoelen, aan je planten. Gebruik het pastawater in je saus, vooral als je de pasta door de saus mengt.
Zelf plantenvoeding maken: bananenschil
Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water. Verdun het bananenwater dan met vier keer zoveel water. Geef je planten eens per maand een boost met deze zelfgemaakte voeding.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Biologisch pigment
Pigment in planten heeft veel verschillende functies. Vaak staan planten bekend om hun groene kleuren, vanwege de bladgroenkorrels of chlorofyl. Groen, rood en geel pigment helpen planten voornamelijk bij het aantrekken van zoveel mogelijk zonlicht.
Gele bladeren zijn vaak de eerste zichtbare symptomen bij wortelrot. Ook kan het zijn dat de bladeren van je plant bruin worden en uitdrogen. Nadat er wat gele vlekken op de bladeren zijn ontstaan zal het blad slap gaan hangen of zelfs uitvallen! Ook kan de potgrond zelf een muffige, rottige lucht hebben.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Hoe kan je koffieprut wel gebruiken? Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Af en toe een shotje koffie bij je plant is erg goed en geeft jouw plant een echte boost. In koffie zitten namelijk de stoffen kalium en magnesium, hier worden je planten erg blij van. Je planten zullen na een shotje koffie er mooi en gezond uit zien.