Bewakingscamera's moeten criminaliteit of overlast op school helpen voorkomen of de openbare orde helpen bewaren. De school moet dus altijd een geldige reden hebben om zo'n camera te installeren. Dit zal meestal bewaking of toezicht zijn, bijvoorbeeld in de fietsenstalling.
Op steeds meer scholen hangen beveiligingscamera's in bijvoorbeeld de kantine, bij de kapstokken of op het schoolplein. Dat blijkt uit een rondgang van het NOS Jeugdjournaal langs langs twintig basis- en middelbare scholen en betrokken instanties. Sommige scholen hebben zelfs meer dan veertig camera's op het terrein.
Wie mag de camerabeelden bekijken? Degene die met de taak van beveiliging is belast, bijvoorbeeld beveiligingsfunctionarissen of concierges. In ieder geval niet de leraren, leerlingen of administratief medewerkers. De directeur mag na een incident de beelden terugkijken.
Devices van school
Is er vermoeden van misbruik? Dan mag de school het apparaat controleren, bijvoorbeeld door mee te kijken op het apparaat. Maar let op: dit mag alleen op school en onder schooltijd. Alleen als een leerling thuis een digitale toets maakt, mag er thuis worden meegekeken op een apparaat van school.
Ga naar de rechter
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Waar kun je spy camera's in verwerken? Donkere hoekjes zijn hier ideaal voor. Denk maar eens aan een hoekje van de kast, bijvoorbeeld achter een vaas of beeldje. Ook een hoek van het aanrecht, achter het koffiezetapparaat of kamerplanten zijn zeer geschikt voor het verbergen van een spycam.
De Camerawet bepaalt dat elk heimelijk gebruik van bewakingscamera's verboden is. De wet verplicht de verwerkingsverantwoordelijke immers om een uniform model van pictogram te plaatsen zodat de betrokkene die de plaats betreedt, weet dat hij gefilmd zal worden.
Onder mobiele apparaten vallen niet alleen mobiele telefoons, maar ook tablets en andere mediaspelers. Een boete met feitcode R545 kan uitgedeeld worden door een agent die u betrapt tijdens het appen, maar ook door een slimme camera.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen.
De slimme camera's zullen boetes tot 174 euro uitschrijven. Er is echter een groot probleem. De politie zal niet op tijd klaar zijn met de technische voorbereidingen om het systeem te kunnen gebruiken.
Voor de meeste mensen is het antwoord nee. Voordat hackers toegang krijgen tot je camera moet je smartphone eerst geïnfecteerd worden met een virus, zoals malware.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Gebruik een zaklamp
De cameralens zal waarschijnlijk blauw reflecteren, en lenzen achter donker glas (zoals in een digitale klok) zullen veel gemakkelijker zichtbaar zijn. Met de camera en de zaklamp van uw smartphone (of een aparte zaklamp) kunt u verborgen camera's ontdekken die infrarood gebruiken.
Hoe hoog mag een beveiligingscamera opgehangen worden? Er is geen wet die regels oplegt voor de hoogte van een beveiligingscamera. Het is wel zo dat hoe hoger je de camera ophangt, hoe groter de kans is dat je mensen hun privacy schendt.
“Volgens de privacywetgeving mag je alleen filmen wat echt nodig is om je huis te beschermen. Er is veel te zien op die camerabeelden, dus het is verstandig om in te zoomen en om zones in te stellen. Zo film je alleen wat noodzakelijk is, want een hele straat filmen wordt niet als noodzakelijk beschouwd.”
Vrijwel elke camera die kan filmen, neemt ook geluid op. De interne microfoon van je camera is over het algemeen niet de beste keuze voor het opnemen van gericht geluid. Deze microfoons nemen geluid op van alles wat zich voor én rondom de camera bevindt.
Je mag alleen je eigen bezittingen filmen. Dus de voortuin of de auto wel, maar niet de straat of parkeerplek daarachter. Doe je dat wel, dan overtreed je de privacywet. Niet iedereen woont in een huis met een voortuin, dus soms kan het niet anders dat de deurbel een deel van de omgeving filmt.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
We gebruiken deze beelden om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen en om incidenten te signaleren, zodat snel kan worden gehandeld wanneer dat nodig is. Zo kan een verkeersleider bijvoorbeeld bij een ongeluk een rijstrook afsluiten met een rood kruis of de snelheid aanpassen bij filevorming.
Kunnen hackers toegang krijgen tot de camera van uw iPhone of iPad? Mocht u zich afvragen of hackers toegang kunnen verkrijgen tot uw Apple camera's, dan kunnen we vrij kort zijn. Het antwoord is ja. De naam die vaak wordt gebruikt voor het hacken van een (telefoon)camera is 'camfecting'.
Tips wanneer iemand je ongewenst filmt:
Vraag om contact gegevens. Mochten ze niet meewerken, breng dit onder de aandacht bij omstanders. Je wilt geen escelatie van de situatie blijf altijd kalm. Neem een foto van de dader indien dit kan doen op een veilige manier.
ALs u camera's op de werkplek mag gebruiken
De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. Een camera in een kleedhokje of toilet mag niet. U mag de camerabeelden niet gebruiken om uw werknemers te beoordelen op hun functioneren. U mag geen geluidsopnamen maken.
In Nederland kun je via de website van het CJIB je foto aanvragen. Als je het vermoeden hebt dat je geflitst bent, kun je alvast inloggen om te kijken of het ook echt zo is. Vaak is de boete sneller online verschenen dan thuis op de deurmat.