PIR is veilig en goed isolatiemateriaal met brandveiligheid als een van de vele kenmerkende eigenschappen. Het is bij het isoleren van je huis uiteraard belangrijk om op de isolatiewaarde te letten, maar ook andere aspecten zijn daarbij van belang, zoals de brandveiligheid.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Methyleendifenyldiisocyanaat (MDI) is een isocyanaat en is één van de twee componenten van PUR en PIR. MDI is erg giftig en kan schadelijk zijn voor je gezondheid als je het inademt of op je huid krijgt.
PIR is beloopbaar en drukvast
Dit is essentieel. Als een isolatieplaat beschadigd wordt, boet ze in aan isolatiewaarde.
PIR isolatie heeft een hoge levensduur welke een positieve invloed heeft op uw woon- en leefomgeving. PIR isolatie heeft tevens een hoge beloopbaarheid, wat zeer gunstig is voor het aanbrengen en onderhouden van de isolatie van platte daken.
Een veelgehoorde vraag van klanten is: zijn PIR platen vochtbestendig? Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
PIR is geen echt duur isolatiemateriaal, maar ze is ook niet goedkoop. Ze is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk duurder in vergelijking met glaswol. Indien we de prijsopbouw van PIR isolatiemateriaal van naderbij gaan bekijken zien we dat deze voor het overgrote merendeel bestaat uit de arbeidskosten.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
De prijs van PIR-dakisolatie platen met speciale toplaag (600mm x 1200mm) bedraagt 16 tot 28 euro per stuk (excl. btw en plaatsing). De prijs hangt vooral af van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De PIR platen zijn beschikbaar in diktes van 30mm tot 120mm.
Zowel PUR (polyurethaan) als PIR (polyisocyanuraat) worden gemaakt van isocyanaten waaraan katalysatoren en drijfgassen worden toegevoegd. Door de betere brandveiligheid en de nog hogere isolatiewaarde worden PIR-isolatieplaten beschouwd als de verbeterde versie van PUR-isolatieplaten.
PIR is een 100% duurzaam isolatiemateriaal. Het heeft een lange levenscyclus en gaat even lang mee als het gebouw waarin de PIR verwerkt is. De PIR isolatieplaten zijn vochtongevoelig. Hierdoor blijven de isolatiewaarde en daarmee de thermische prestaties tijdens deze gehele levensduur behouden.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Glaswol, minerale wol en steenwol zijn als isolatiemateteriaal van nature niet brandbaar en zijn daarmee als brandveilige isolatie een goede keuze voor brandveilig bouwen.
Isoleren van houtskeletbouw
De isolerende oplossingen van Kingspan zijn bij uitstek geschikt voor houtskeletbouwconstructies. De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen.
PIR scoort op alle vlakken beter dan PUR. PIR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde en een en grotere resistentie tegen vuur. Daarnaast is PIR-isolatie ook steviger en stabieler dan PUR-isolatie.
Voordelen en nadelen van PUR en PIR isolatie
Zowel PIR als PUR isolatieplaten kennen een aluminium cachering die dienst doet als dampscherm waardoor ze een luchtdicht geheel vormen wanneer de naden onderling worden afgeplakt. Een extra dampscherm is zodoende niet nodig.
PIR isoleert een gebouwleven lang. Dat vermindert de kosten voor onderhoud en/of opnieuw isoleren tijdens de levenscyclus van het gebouw. Omdat PIR zo efficiënt isoleert, vergt het veel minder energie om het gebouw te verwarmen en te koelen, waardoor de CO2-uitstoot vermindert.
PIR platen hebben namelijk een isolatiewaarde van 0,022-0,025W/mK. Dit maakt de platen geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo wordt PIR gebruikt voor het isoleren van platte daken, spouwmuren, zolderisolatie, maar ook als vloerisolatie.
Het verschil tussen EPS, XPS en PIR
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Wat zijn PIR-borden? PIR-platen zijn een thermisch isolatiemateriaal gemaakt van polyisocyanuraat. PIR is een van de technologisch meest geavanceerde thermische isolaties, gekenmerkt door zeer goede thermische eigenschappen en even hoge duurzaamheid.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.