Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
Nederland is met zijn zestien miljoen inwoners het dichtstbevolkte[1] land van Europa. Van de zestien miljoen inwoners zijn er meer dan drie miljoen niet van Nederlandse afkomst. Iets meer dan de helft van hen, 1,7 miljoen mensen, is afkomstig uit een niet-westers land.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Er woonden aan het begin van 2022 iets meer dan 1,2 miljoen buitenlanders, inwoners zonder de Nederlandse nationaliteit, in Nederland. Dat was ongeveer 7% van de bevolking. Bijna tweederde van de inwoners (823.000; 65,5%) met een niet Nederlandse nationaliteit kwam op 1 januari 2022 uit een ander Europees land.
De redenen waarom mensen doorreizen naar Nederland verschillen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze hier een vrijer bestaan hopen op te kunnen bouwen vanwege hun seksuele geaardheid, of omdat er in Nederland al familieleden wonen.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek daalde, nadat in voorgaande jaren het aandeel al van 59 naar 50 procent zakte, het percentage Nederlanders in Amsterdam dit jaar naar 49,7 procent. Van de 779.808 hoofdstedelijke bewoners zijn er slechts 387.888 van Nederlandse afkomst. 391.920 zijn allochtoon.
De drijfveer van de Poolse migranten
De eerste bestaat voornamelijk uit mensen die in Polen misschien wel werk kunnen vinden in sectoren zoals de bouw, industrie en land- en tuinbouw, maar daar in Nederland beter voor worden betaald. Zij hebben dan minder financiële zorgen dan wanneer zij in Polen werken.
In 2021 vragen 24.686 asielzoekers voor het eerst een asielverzoek aan in Nederland. In 2020 ging het om 13.673 nieuwe asielverzoeken. Het aantal gezinsleden dat zich herenigt met een vluchteling in Nederland is ook flink gestegen: van 3.863 in 2020 naar 10.120 in 2021. Dit betreft met name Syriërs (6.439 personen).
In het kort
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
De Turkse Nederlanders vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland met op 1 oktober 2022, 440.705 mensen.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
Volgens deze nieuwe berekening telt ons land in totaal 850.000 moslims, zo'n 15% minder dan eerder werd aangenomen. Als de nieuwe CBS-methode wordt toegepast op Amsterdam resulteert het totaal aantal moslims van 18 jaar en ouder op bijna 84.000.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker maximaal ongeveer € 60 per week voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven.
Turkije ving bijna 3,8 miljoen vluchtelingen op, de grootste vluchtelingenbevolking ter wereld.
Door de Wet Cohen daalde na 2000 de asielmigratie sterk. Hetzelfde gold voor de gezinsvorming, door strengere maatregelen van Rita Verdonk in 2004, samenvallend met een daling van de geboortecijfers onder Turken en Marokkanen. Na 2005 daalden de misdaadcijfers met een derde, ook onder migrantengroepen.
Marokkanen 39 procent werkloos
Marokkaanse jongeren spannen de kroon met een werkloosheidspercentage van 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Surinaamse en Antilliaanse jongeren komen op 27 procent uit. Daarbij stijgt de werkloosheid onder allochtone jongeren veel sneller.
Begin 2016 had 67 procent van de personen met een Nederlandse, 55 procent met een Turkse en 52 procent met een Marokkaanse achtergrond werk.
Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen. Çete beaamt dat Turken graag samenklitten.
De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen. Er zijn ook grote Marokkaanse gemeenschappen in Spanje, Nederland, België, Duitsland en Italië.
De niet-westerse allochtonen zijn zeer ongelijkmatig over Nederland verspreid. De meeste allochtonen wonen in het westen. Van alle inwoners in Nederland woont ruim 12,5% in één van de vier grote steden, >>Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Van de 16,8 miljoen mensen in Nederland is 11,7 procent 'niet-Westerse allochtoon', 9,4 procent 'Westerse allochtoon' en 78,9 procent 'autochtoon'. Het CBS definieert Westerse allochtonen als mensen met een herkomst uit Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië of Japan.
Het land is een van de 20 grootste economieën ter wereld. Ook heeft Turkije de ambitie om toe te treden tot de Europese Unie, maar dit is tot dus ver nog niet gebeurd.
Nederlandse Koerden wonen verspreid over Nederland, met concentraties in Amsterdam, Zaanstad, Arnhem, Deventer, Utrecht en Enschede. Den Haag heeft de grootste Koerdische gemeenschap.