De bekendste manier om te lamineren zonder lamineerapparaat is door gebruik te maken van een zelfklevende lamineerhoes. Deze hoes heeft aan 1 zijde aan plaklaag zodat het document aan deze zijde blijft plakken.
Een lamineermachine kun je gebruiken om je belangrijke documenten te beschermen tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Om documenten te lamineren heb je een lamineermachine en lamineerhoezen nodig. Lamineren wil zeggen dat je een vel papier voorziet van een laagje plastic. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Knip of snij je vooraf het stuk servet uit wat je wil gebruiken dan is dit prima te knippen na het plastificeren. Zorg er voor dat je altijd een klein randje om je figuur houdt, dit zorgt er voor dat de twee lagen plastic aan elkaar blijven. Het plastic geeft net genoeg stevigheid en de servet blijft mooi van kleur.
Tip 6: Laat je gelamineerde document goed afkoelen
Zo zorg je ervoor dat je document netjes opdroogt. Wil je je document op maat knippen? Doe dit dan ook pas wanneer het document gelamineerd en afgekoeld is. Netjes documenten snijden gaat het best met een snijmachine.
De dichte zijde van de lamineerhoes eerst!
Wanneer u gaat lamineren, voer dan altijd als eerste de dichte / voorgesealde zijde van de lamineerhoes in in het apparaat.
Wanneer je papier of karton omhult met een beschermende plastic laag, dan noem je dit lamineren. Een gelamineerde product kan voor langere tijd worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Bij Printerette kunnen wij uw prints ook gelamineerd leveren. Wilt u uw prints of posters graag lang gebruiken, en netjes houden dan is het een goed idee om ze te lamineren (ook wel plastificeren genoemd). Uw print blijft mooi, en netjes, en u kunt eventueel vuil gemakkelijk verwijderen.
Gebruik niet te dik papier
Lamineermachines zijn bedoeld voor dun papier (80 gr/m2) waardoor dik papier vaak niet goed gelamineerd wordt. Probeer daarom niet te dik papier te gebruiken.
Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom.
Plastificeren is een methode om je belangrijke documenten te omhullen met een beschermend laagje, zodat deze voor langere tijd bewaard kunnen blijven. Na het plastificeren van je documenten hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door bijvoorbeeld vocht of vuil. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd.
Wat is het verschil tussen lamineren en plastificeren? Plastificeren is een manier om een plastic laag aan te brengen op een document zodat het papier beschermt wordt tegen licht, vuil, stof en water. Lamineren is exact hetzelfde. De twee woorden worden door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde.
Leg een theedoek op een strijkplank, leg hier het lamineervel op, theedoek erover en nu rustig aan met de strijkijzer eroverheen op een gemiddelde stand (gewoon ff een paar keer proberen) en hij is dicht!
Geen zin om zelf te lamineren? Dan kun je er voor kiezen om een copyshop of drukkerij in te schakelen om uw documenten te laten lamineren. Als de documenten al in uw bezit zijn, kunt u even naar de drukkerij gaan of telefonisch een afspraak maken om langs te gaan.
Een professionele printer is geschikt voor dikker fotopapier en grotere afdrukformaten. Ook heeft een pro printer meer kleuren cartridges dan een gewone printer voor het produceren van hoogwaardige afbeeldingen. Je hebt meer controle wat betreft kleurbeheer.
Aangezien het papier van de voorkant naar de achterkant door de printer wordt gevoerd, moet u ervoor zorgen dat aan de achterkant van de printer voldoende ruimte is om het papier volledig uit te werpen. Plaats geen dik papier terwijl de printer aan het afdrukken is. Dit kan de printer beschadigen.
Lamineren vs.
Plastificeren heeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Wanneer drukwerk tegen vocht of uv-stralingen moet kunnen, zijn er papiersoorten die hier speciaal voor in het leven geroepen zijn.
Etc... Direct printen op plastic heeft het voordeel dat er niet geplastificeerd hoeft te worden. Daardoor reflecteert het niet is het dus zeer goed leesbaar. Ons plastic is volledig afwasbaar en daardoor zeer duurzaam, het voelt aan als papier maar is 100% scheur- en watervast.
Een transparantsheet, ook wel overhead projector sheets genoemd, is doorzichtig papier waar je op kunt printen. Het printen werkt hetzelfde als printen op gewoon printerpapier. Transparantsheets worden bijvoorbeeld gebruikt bij presentaties met overheadprojectors.
Om een foto te lamineren kunt u er voor kiezen om een zelfklevende lamineerhoes te kopen. Deze zijn er in 2 soorten. Een eenzijdige film en een dubbelzijdige hoes. Met een enkelzijdige laag beschermt u alleen de voorkant van de foto, maar met een dubbelzijdige hoes beschermt u ze beide.
Lamineerhoezen zijn beschikbaar in verschillende diktes, uitgedrukt in micrometer of micron. De dunste hoezen zijn 75 micron en de dikste 350 micron. Hoe dikker de lamineerhoes, hoe beter je document is beschermd. Zo is 75 of 80 micron vaak genoeg voor simpele papieren documenten.
De lamineerhoezen van 75-80 micron bieden een basisbescherming en wordt voornamelijk gebruikt door consumenten. De zakelijke markt bedient zich meestal van de standaarddikte van 125 micron die gemiddelde bescherming geeft. In de horeca wordt veel gebruik gemaakt van 175 micron.
In het apparaat wordt een document gelegd, omhuld in een plastic sheet. Deze sheet is aan de binnenkant voorzien van een lijm die door hoge temperatuur of druk kleefkracht krijgt. De laminator perst vervolgens de sheet en het papier op elkaar door transportrollen.