Een vraag die wij vaak krijgen is of ondergoed in de droger kan.. Het antwoord? Ja, over het algemeen kan ondergoed in de droger worden gedroogd.
Je kunt ondergoed beter niet in de droger stoppen. Dit kan de vezel van het product beschadigen. Daarnaast kunnen de ondergoedstukken krimpen in een droger.
Hang ze gerust nog even op, maar laat de droger uit. Overigens: droog (witte) onderbroeken beter niet in de zon, hiermee voorkom je verschieten of verkleuren. Droog je ondergoed toch liever in de droger in plaats van aan de waslijn? Gebruik dan altijd een lage stand!
Wat mag wel in de droogkast? Ideaal voor in de droger: handdoeken, beddengoed, washandjes en katoenen ondergoed. Als je twijfelt, check dan het label van je kleding.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
TIP 4: DOE JE HANDDOEKEN IN DE DROGER
Kies een droogprogramma dat niet te heet is, zodat de katoenvezels van je handdoek niet beschadigen. Als het programma klaar is moet je de handdoeken direct uit de droger halen voor het meest zachte resultaat.
Staat er één stip op het wasetiket dan kan je deze kleding drogen op een licht programma en bij twee stippen kan je deze kleding gewoon normaal drogen in de droger en bij drie stippen kan je ook programma's gebruiken als 'snel drogen' of op hoge temperatuur drogen.
Droog de sokken niet in een droger. De beste manier om te drogen is het door ze aan een waslijn te hangen. Als je het in de droger stopt, kan de machine de stof uitrekken en de elastische vezels in de sokken verzwakken. De warmte veroorzaakt pluizige bolletjes waardoor de sok er niet meer zo fris en fruitig eruitziet.
De droogtegraad kastdroog zorgt ervoor dat er nog een klein beetje vocht in de vezels van uw kleding overblijft. Op deze manier wordt de kleding beschermd tegen slijtage. Laat de kleding na het droogprogramma even uitwasemen, voordat u ze in de kast legt. Kies deze droogtegraad voor handdoeken, jeans en beddengoed.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
We willen allemaal in een hygiënisch schone onderbroek rondlopen, maar op welke temperatuur moet je je onderbroeken eigenlijk wassen? Vaak hebben we daarom de neiging om ons ondergoed op 60 graden te wassen. Dit is echter helemaal niet altijd nodig. Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Elastaan is een zeer elastische stof die ondanks zijn rekbaarheid toch zijn vorm behoudt. Elastaan wordt dan ook veelal gebruikt voor rekbare maar stevige kledingstukken zoals corrigerend ondergoed, badpakken of (steun)sokken. Ook elastaan was je op 30 graden. Deze stof mag niet in de droger.
Wanneer je je nachtkleding in de droger stopt. Kan de hitte van drogen kan het katoen aantasten met krimpen als gevolg.
Waarom de droger geen goed idee is
Je schoenen krijgen heel wat te verduren door het ronddraaien in de droger. Daarnaast kunnen ze door de warmte van de droger krimpen.De perfecte pasvorm is het verschil tussen een run met ondersteuning en een run met pijn. Je loopt hier dus liever geen risico mee.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Droog op maximaal 40 tot 60 graden Celsius Jouw T-shirts en andere kleding van katoen drogen in de droger? Doe dat op maximaal 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot krimp, dus pas daar zo goed mogelijk mee op.
Een rondje met een kruis erdoorheen betekent dat je het niet naar de stomerij mag brengen. Het mag niet chemisch gereinigd worden. Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen.
Verzorging voor je hoodie na het wassen
Vermijd het ophangen om te drogen, omdat dit kan leiden tot strekken en vervorming. Als je een droger moet gebruiken, gebruik dan een lage hitte-instelling en haal hem eruit terwijl hij nog vochtig is.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Als je de droogcyclus voortijdig beëindigt, kan het droogresultaat niet bevredigend zijn (de kleding kan nog vochtig zijn). Voor de beste resultaten volg je de aanbevelingen voor ladinggrootte voor elke droogcyclus.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.