Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet inburgering 2021 voor iedereen die inburgeringsplichtig wordt. Moet u op of na 1 januari 2022 beginnen met inburgeren, dan speelt de gemeente een belangrijke rol bij uw begeleiding.
De belangrijkste veranderingen zijn: De gemeente gaat inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleiden bij hun inburgering. Voor asielstatushouders doen zij dit vanaf het moment van koppeling aan een gemeente. Iedereen krijgt een inburgering op maat.
Mensen die van buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland komen en voor langere tijd in Nederland komen wonen, zijn volgens de wet verplicht om de Nederlandse taal te leren en om te leren hoe de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt werken. Dit heet inburgeren.
Bepaalde inburgeraars moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat onder meer om nieuwkomers (bijvoorbeeld erkend vluchtelingen, subsidiair beschermden, gezinsherenigers, inburgeraars die bedienaar zijn van een eredienst, … Een aantal van deze personen wordt vrijgesteld van de inburgeringsplicht.
Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Dat heet inburgeren. Als nieuwkomers de Nederlandse taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, kunnen zij beter meedoen.
Taalniveau blijft A2 in 2023
De Nederlandse regering is van plan om het te behalen taalniveau voor het aanvragen van een sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie te verhogen van niveau A2 naar niveau B1.
Inburgering richt zich op een beperkte set vaardigheden die nieuwkomers zich eigen moeten maken. Integratie vertrekt vanuit het gegeven dat mensen alleen aan een toekomst kunnen bouwen in een nieuw land als zowel zij zelf als de ontvangende samenleving daar ontvankelijk voor zijn.
Rechthebbende inburgeraars: nieuwkomers die niet verplicht zijn, maar wel het recht hebben om in het traject te stappen als ze dat zelf willen. Sinds 1 januari 2020 is er ook in Brussel een inburgeringsplicht.
De Centrale Raad van Beroep haalde 16 augustus een streep door de verplichte inburgering voor Turken die al in Nederland zijn. Die is in strijd met een verdrag tussen de Europese Unie en Turkije uit de jaren zestig. Volgens Donner moet daarom ook het inburgeringsexamen in het land van herkomst komen te vervallen.
U hebt 3 jaar de tijd om in te burgeren. Dit is de inburgeringstermijn.
Moet u inburgeren onder de Wet inburgering 2013? Dan hebt u 3 jaar om het inburgeringsexamen te halen. Lukt dit niet, dan krijgt u een boete van DUO. U krijgt een brief van DUO.
Hoe u uw inburgering betaalt, hangt af van wanneer u met inburgeren begon. Bent u asielstatushouder ? Dan betaalt de gemeente uw cursus. De eerste 2 pogingen van elk examen zijn gratis.
Op de inburgeringscursus leert u Nederlands (taalniveau A2). Na de cursus doet u het inburgeringsexamen.
U moet minimaal 4 keer hebben geprobeerd om voor alle onderdelen van het inburgeringsexamen te slagen.
Het duurt 65 minuten. U moet 19 vragen goed beantwoorden.
Het PIP betekent Persoonlijk plan Inburgering en Participatie. In dit plan staan afspraken over hoe je gaat inburgeren en hoe je gaat meedoen in de samenleving. Je maakt in het PIP ook afspraken met de klantmanager over wanneer je elkaar weer ziet om te kijken hoe het gaat met je inburgering.
De inburgeringsplicht geldt sinds 1 mei 2020 al voor Turkse nieuwkomers met een asielstatus en hun gezinsleden. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze verplichting dus ook voor gezinsmigranten die voor langdurig verblijf naar Nederland willen komen en voor overige migranten zoals geestelijk bedienaren.
De kosten van een cursus alfabetisering, inburgering en staatsexamen hangen af van de duur van de cursus en het soort traject. De gemiddelde prijs per uur bedraagt € 14,40. De cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) kost € 848,70. Deze cursus duurt 69 uur.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Of u bij langdurig verblijf in Nederland moet inburgeren, hangt onder meer af van uw nationaliteit. Als u bijvoorbeeld vanuit een ander werelddeel naar Nederland komt, is de kans groot dat u moet inburgeren. Met andere woorden: u moet de taal leren spreken en de Nederlandse samenleving leren kennen.
iemand die recht heeft op iets
De rechthebbende is de natuurlijk persoon die recht heeft op een (wettelijk) bepaalde voorziening.
Een inburgeringsattest is een bewijs van maatschappelijke integratie. Hoe kan je een inburgeringsattest krijgen? Je volgt het inburgeringstraject. Je slaagt voor de cursussen maatschappelijke oriëntatie en Nederlands niveau A2 (1.1.
Inburgeringsexamen: A2-niveau
Om aan te tonen dat je voldoende kennis hebt van de Nederlandse taal en van de samenleving moet je een examen afleggen. De meeste mensen doen het inburgeringsexamen. Dit examen toetst of je op A2-niveau kunt lezen, luisteren, schrijven en spreken in het Nederlands.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
Op niveau B1 beheers je de taal zodanig dat je je ook in meer bijzondere situaties goed kunt redden. Als je niveau B2 hebt bereikt, ervaar je vrijwel geen problemen met het communiceren in de nieuwe taal; jij begrijpt anderen en anderen begrijpen jou.