Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Hoewel de ruimte in de baarmoeder beperkt is, kan de baby zich volop bewegen. Dit is volgens experts ook belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Schopjes zijn namelijk bevorderlijk voor de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten.
De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.
De baby is actief gedurende de gehele zwangerschap en oefent alvast voor het leven buiten de baarmoeder. Je merkt verschil in de bewegingen. De baby maakt heftige en minder heftige bewegingen: er zijn grote draaiingen maar ook wat kleinere trapjes of zelfs de hik kan gevoeld worden.
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
De baby beweegt veel in buik
Dan is dit heel normaal. De baarmoeder biedt niet heel veel ruimte om lekker te bewegen, en juist daarom voel je je baby bewegen. Na 7 weken is je baby al in staat om de nek te bewegen, bijvoorbeeld. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je baby gaat bewegen.
Daarom wordt nu vaak een eenvoudiger definitie gebruikt: we spreken van een onrustige baby als de ouders vinden dat de baby te veel huilt, als ze de baby moeilijk kunnen troosten en niet meer weten wat ze nog moeten doen.
De schokjes kunnen soms opgewekt worden door het maken van onverwachte geluiden, lichtveranderingen of door aanraken. Dit wordt stimulus sensitief genoemd. Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldig en zijn niet schadelijke voor de hersentjes. Kinderen met benigne slaap myoclonieën ontwikkelen zich ook helemaal normaal.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
Effect van geluiden op je baby in de baarmoeder
Je zult misschien merken dat je baby meteen schopt als er een hond hard begint te blaffen of wanneer je de blender aanzet. Het kan dan ook zijn dat je baby hiervan schrikt en er op deze manier op reageert! Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.
Vroege signalen van hoogbegaafdheid
Typisch voor baby's die later hoogbegaafd bleken, is dat ze in de babyperiode altijd erg wakker uit hun ogen keken. Baby's en kinderen met hoogbegaafdheid hebben veel behoefte aan mentale prikkels, en ze kunnen er druk worden bij een gebrek aan prikkels.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en veroorzaakt een ontroostbare huilbui.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Shuddering attacks (huiveringen): komen voor vanaf de leeftijd van ongeveer 2 maanden tot 7 jaar. Het kind neemt een interesting posture aan, met plotseling buigen van het hoofd en de romp, en rillende bewegingen.
Baby's gooien vaak hun benen in de lucht tijdens het slapen omdat ze hun spieren ontwikkelen. Dit kan worden gezien als een manier voor baby's om hun spieren te strekken en te versterken terwijl ze slapen. Het kan ook helpen om de bloedsomloop te verbeteren en de spijsvertering te stimuleren.
Het kan zijn dat je baby een langer slaapje nodig heeft, maar het kan ook goed zijn dat korte slaapjes voor jouw baby voldoende zijn. Hoe weet je dat? Puur door naar je baby te kijken. Als je baby na 30 minuten vrolijk wakker wordt en verder gedurende de dag actief en vrolijk is, dan is er echt niets aan de hand.
Je baby heeft nog geen slaapritme
Als je baby in de buik zit, ervaart hij weinig verschil tussen dag en nacht. Hij heeft nog geen vast slaapritme en doet gewoon af en toe een dutje. Zodra hij geboren wordt, moet je kindje nog heel erg wennen aan jouw leefritme. Dat zorgt voor onrust.
Nee, gelukkig niet. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.