Veel Beterschap! Van mij een warme wens, en een groet om op te beuren. Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed!
Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies. Laat het weten als ik iets kan doen om jullie te helpen!
Door er voor een ander te zijn kun je het leed van een ander wat verzachten. Je kunt troost bieden door iemand bemoedigend toe te spreken, door medeleven te betuigen of gewoon door er te zijn. De kracht van troost is groot. Het geeft de ander het gevoel dat hij of zij er niet helemaal alleen voor staat.
Met oprechte deelneming. Onze oprechte deelneming met het verlies van… Gecondoleerd met het verlies van jullie… Heel veel sterkte gewenst bij dit enorme verlies.
Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed! Sterkte! Ook al zit 't even tegen, blijf vertrouwen in jezelf, blijf geloven in goede dingen, je herstel komt dan vanzelf.
Schrijf bijvoorbeeld niet: 'Wat erg dat jullie niet meer tijd is gegund'. Maar zeg iets als: 'Ik wens jullie zoveel mogelijk mooie momenten toe'. Of: 'Veel sterkte samen'. Ben realistisch, maar blijf positief.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
Zeg: ''Ik vind het zo erg wat je hebt meegemaakt, ik weet niet wat ik moet zeggen.'' Wees ook niet bang om te vragen wat de ander nodig heeft. Door hiernaar te vragen, toon je je betrokkenheid en geef je de ander de ruimte om het zelf aan te geven.
Zeg minder, vraag meer.
Een verlies voelt voor iedereen anders, dus er bestaan geen 'perfecte' woorden of condoleances. Een mooie manier om een gesprek over de dood te starten, is door het stellen van vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe het met de rouwende gaat, hoe hij het afscheid heeft ervaren en wat je kunt betekenen.
Veel sterkte in deze moeilijke tijd/op deze moeilijke dag. Wat een ontzettend naar nieuws. Ik wil je laten weten dat ik aan je denk en er voor je ben. De herinnering blijft.
Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe.
Ik wens je veel sterkte met dit grote verlies. Woorden schieten tekort om jullie te troosten in dit grote verlies. Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht toe voor de komende tijd. Wat een intens verdriet en gemis, in onze gedachten zijn we bij jullie.
Laat weten dat iemand je mag benaderen zodra daar behoefte aan is. Ga eventueel iets met het slachtoffer doen, bijvoorbeeld wandelen of koffie drinken. Laat het slachtoffer weten dat praten over de gebeurtenis kan, maar niet hoeft. Laat fysieke informatie (een folder, flyer of brochure) achter.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Je hebt misschien schrik om iets verkeerd te zeggen, maar het is toch beter om iets te laten horen dan om het dood te zwijgen. Laat iets van je horen en vraag hoe het echt gaat. Stuur bijvoorbeeld een foto, een gedicht of een muziektekst. Of neem pen en papier en verras iemand met een kaartje of briefje in de bus.
Wanneer u niet goed weet wat u moet zeggen dan kunt u zich altijd redden met de woorden: “Gecondoleerd”, “Veel sterkte” of “Mijn oprechte deelneming”. “Heel veel sterkte, ik zou wel meer willen zeggen, maar ik weet niet zo goed hoe”. “Woorden schieten te tekort, gecondoleerd”. “Ik denk aan je en leef met je mee”.
Zeg daarom niet dat je het zo erg vindt, maar vraag hoe diegene zich voelt of hoe je er voor hem of haar kunt zijn. Vragen stellen is altijd een goed idee, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen - terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.