helpt goed na 1,5 uur .
Werking: binnen 30 min. Werkingsduur: 4 uur.
Het effect van valeriaan begint binnen een half uur na inname en duurt ongeveer 4 uur.
Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend. Kruidenmiddelen met valeriaan zijn niet zo goed onderzocht als andere geneesmiddelen. Dit betekent dat het niet zeker is wat de bijwerkingen op de lange termijn zijn.
Valeriaan werkt in lichte mate kalmerend als u angstig, nerveus of gespannen bent. Hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft ook niet bij iedereen effect. Als dit middel na enkele dagen of weken niet voldoende helpt, kunt u het beste uw arts raadplegen.
Valeriaan interageert met gamma-aminoboterzuur in de hersenen, ook bekend als GABA. Deze stof reguleert de impulsen in de hersenen en het zenuwstelsel. Kamp je met een GABA-tekort? Dan kan dit zich uiten in angst, stress en slapeloosheid.
Bij nervositeit en spanning is de volgende dosering gebruikelijk: Valdispert 45 mg tabletten: zo nodig drie keer per dag één tot drie tabletten. Valdispert 450 mg tabletten: drie keer één valeriaan tablet per dag, maximaal vier tabletten per dag.
Valeriaan kan milde bijwerkingen veroorzaken als vermoeidheid de ochtend na de inname, hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten (1).
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Gebruik valeriaan niet in combinatie met andere sederende middelen zoals benzodiazepines, barbituraten of alcohol vanwege het risico van te sterke sedering. Wees voorzichtig met het combineren van valeriaan met voedingssupplementen met sederende effecten zoals 5-HTP, melatonine, SAMe, sint janskruid, salie en hop.
Er zijn verschillende soorten slaapmiddelen. Hier beschrijven we uitsluitend twee veel gebruikte slaapmiddelen die vrij (zonder recept) verkrijgbaar zijn: valeriaan en melatonine.
Waar is valeriaan thee goed voor? De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid.
Is valeriaan Spierontspannend? Valeriaan ruikt sterk en de geur van de wortelstok brengt katten in vervoering. Die wortelstok bevat een vluchtige olie, waarvan de bestanddelen licht verdovend, spierontspannend en slaapverwekkend werken. Daarom wordt de valeriaan al sinds de middeleeuwen als kalmerend middel gebruikt.
Het wordt afgeraden om kruidenproducten met Valeriaan en kalmerende medicijnen tegelijk te gebruiken.
Product Informatie. Kruidvat Valeriaan Sterk 375MG Filmomhulde Tabletten ondersteunen je wanneer je gespannen bent of geestelijke inspanning moet verrichten, zoals tijdens je examens.
Valdispert is een geregistreerd kruidenmiddel met een wetenschappelijk en klinisch bewezen effect op de verbetering van de inslaaptijd en de slaapkwaliteit. Dit effect is echter klein. Valdispert is een kruidengeneesmiddel met de werkzame stof valeriaan. Valeriaan is afkomstig van de valeriaanplant.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Is valeriaan verslavend? Valeriaan is voor ons mensen geen drug. Je raakt er dan ook niet aan verslaafd. Wanneer je het niet gebruikt, krijg je ook geen afkickverschijnselen.
Kruiden zoals valeriaan, dat de zenuwen kalmeert, kan ook een verhoogde bloeddruk op een effectieve manier verminderen.
Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen. Daarnaast bestaan er ook kruidentabletten.
Valeriaan wordt vaak gecombineerd met andere rustgevende kruiden als citroenmelisse, hop en passiebloem. Hop en citroenmelisse versterken het effect van valeriaan en kunnen zo bijdragen aan een goede nachtrust. Ook combinaties met magnesium en B-vitamines komen voor.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.