Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen. Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. De kikkervisjes zijn kikkers geworden!
Kikkerdril oftewel kikkereitjes, doen er een paar dagen over om uit te groeien tot kikkervisjes. Langzamerhand krijgen de kikkervisjes pootjes. Na ongeveer drie maanden zijn het niet langer visjes maar kikkers, ze moeten nu boven water komen om te ademen. Tijd om ze vrij te laten worden.
Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium, emmer of de bak. Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon (dat vinden de kikkervisjes niet fijn). Het kan één tot drie weken duren voordat de kikkervisjes uitkomen. Dat ligt aan de temperatuur.
De vrouwtjeskikker legt haar eitjes in het water, soms wel duizenden tegelijk! Na een tijd komen er uit de eitjes kleine kikkervisjes; deze noemen we ook wel dikkopjes. Ze zien eruit als een visje, met een staart en met kieuwen om adem te halen.
Een vrouwtjes paart echter maar met één mannetje. De mannetjes die geen vrouwtje konden bemachtigen voor een paring, omarmen een kluwen kikkerdril als ware het een vrouwtje en verspreiden hun sperma over het legsel. Daarmee bevruchten ze eitjes die bij de eerste paring onbevrucht zijn gebleven.
Van vangen kun je leren
In feite zijn alle dieren beschermd en mag je ze niet verplaatsen. Aan het kikkerdril kan je niet goed zien om welk dier het gaat. Er is wel verschil tussen het ene kikkerdril en het andere. Van de kamsalamander zijn ook eitjes te vinden.
Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker.
De metamorfose van kikkerdril, kikkervisje tot kikker is dan ook echt supermooi en leerzaam. Kikkerdril vind je vanaf ongeveer eind maart t/m juni in slootjes en vijvers.
Hoe lang het duurt voor er een kikkerlarfje uit het eitje komt, hangt vooral af van de temperatuur van het water. Als het water warm is, dus als het al vroeg in het jaar mooi weer is, komen de eitjes sneller uit, maar gemiddeld duurt het ongeveer 3 weken.
Pak een klein klontje kikkerdril, vijf tot tien visjes per liter water. Gebruik naast schoon water ook water en het liefst ook waterplanten van de plek waar je de kikkerdril gevonden hebt. Richt de bak in met voorgespoeld grind op de bodem, een paar grotere stenen en/of hout.
Veel van de tips voor kikkerdril gelden ook voor de kikkervisjes. Zo moet het water ververst worden met het oorspronkelijke vijver- of slootwater en kan het niet aangevuld worden met kraanwater.
Gevaar op de loer. Als 2 van de 2500 jonge kikkervisjes volwassen, geslachtsrijp worden en op hun beurt weer zo'n overvloed aan eitjes leggen blijft de kikkerstand gelijk. Er mogen dus, gekeken naar voortbestaan, heel veel kikkervisje op weg naar volwassenheid doodgaan.
17-MRT-2023 - Zoek naar kikkerdril en herderstasje begint te bloeien. Na een koud begin van maart, was het deze week in één klap kikkerweer. Niet te koud, en ook niet te droog. Dat is voor de bruine kikker het startsein van de voortplantingstijd.
Ze groeien daar uit tot kleine boomkikkertjes. Een buidelboomkikker legt grote, witte eieren. Direct na het leggen zitten ze bij de moeder in een rugzak. Zo draagt het vrouwtje haar eitjes met zich mee.
Door de nachtvorst waren ook de eiklompen (kikkerdril) van de bruine kikker en heikikker bedekt met een laagje ijs. Maar de gelatineachtige laag waarin de eitjes zitten, biedt enige bescherming tegen lichte nachtvorst.
Kikkerdril is vanaf eind maart tot en met juni in slootjes en vijvers in de natuur te vinden. Neem niet te veel mee naar huis, want het zijn altijd meer eitjes dan je denkt. Thuis kun je de dril in een aquarium of grote weckfles gevuld met leidingwater zetten.
Kikker. Kikkers kruipen voor de winterslaap weg in een kuiltje of verlaten holletje van een ander dier of op de bodem van vijvers of sloten. Ze moeten ervoor zorgen dat het een vochtige plek is, anders drogen ze uit. Ze verstijven tijdens hun winterslaap, doordat de beestjes koudbloedig zijn.
De exacte afmeting van de vijver is minder belangrijk want ook in een kleine vijver komen kikkers en soms ook padden wel eens op bezoek. Voor de broed is echter wel een grotere vijver gewenst, een oppervlakte van enkele meters en een waterdiepte van minimaal 80 cm is aanbevolen.
Overgebleven voedselresten vervuilen het water. Ook kan er een stukje tomaat gevoerd worden, de kikkervisjes eten dit graag. Verwijder na uiterlijk 3 dagen de resten van de tomaat. Ververs minimaal tweemaal per week het water (of eerder wanneer het water troebel wordt).
Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea. In India verwerkt men ze ook in bepaalde viscurries. Moderne chefs gebruiken ze steeds vaker in hartige gerechten, zoals Thomas Keller in zijn Oysters and Pearls.
De bruine kikker eet voornamelijk ongewervelden als insecten (kevers, sprinkhanen, spinnen, mieren), wormen, duizendpoten en (naakt)slakken. Af en toe eet hij ook kleine gewervelde dieren zoals muizen en kleinere kikkers. Volwassen kikkers hoeven maar twee tot drie keer per week te eten.
Bij blijvende overlast is de enige oplossing de vijver te dempen. Als je dit doet (wat natuurlijk wel jammer is), doe het dan bij voorkeur eind september/ begin oktober. Op dat moment zitten er de minste amfibieën in het water en die er nog wel in zitten kunnen nog wegvluchten.
Wanneer het vrouwtje de eitjes legt, sproeit het mannetje zijn zaad erover om ze te bevruchten. Door het water zwellen de eieren op, en dan heb je de bekende klompen kikkerdril of paddensnoeren met de zwarte stipjes er in.