Bisfosfonaten zijn medicijnen die botontkalking remmen. Ze maken de kans kleiner om een bot te breken kleiner. Ze kunnen botontkalking niet genezen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn alendroninezuur en risedroninezuur.
een bisfosfonaat kan in 1 keer worden gestopt [noot 1] De werking van bisfosfonaten duurt na stoppen enkele maanden tot jaren voort, waardoor naar ver- wachting geen directe verhoging van het fractuurrisico optreedt. - Elk bisfosfonaat kan in 1 keer gestopt worden.
Als eerste middel tegen de pijn wordt vaak gekozen voor paracetamol. Dit is een relatief veilig middel. Soms wordt naast paracetamol een NSAID voorgeschreven (dit is een niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstiller).
De bisfosfonaten, alendroninezuur en risedroninezuur, worden veel toegepast. Hiervan is bewezen dat ze bijdragen aan het voorkomen van botbreuken. De kans op een wervelbreuk, een gebroken heup en andere botbreuken verminderen sterk. Deze medicatie is er als tablet of een drankje (beide 1x per week).
Voedings middelen of gewoonten die een negatieve invloed hebben op botontkalking. Teveel (dierlijke) eiwitten. Des te meer dierlijke eiwitten, des te hoger de uitscheiding van calcium. Iemand die veel dierlijke eiwitten eet heeft dus een veel hogere calciumbehoefte.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Geneesmiddelen die het valrisico vergroten zijn psychofarmaca, middelen met een sterk anticholinergisch effect en middelen die orthostatische hypotensie geven; deze middelen waar mogelijk vermijden. Per 1 januari 2023 is de vergoeding van vitamine D uit het basispakket gestopt.
Het belangrijkste doel van de behandeling met bisfosfonaat is het verkleinen van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen bij borstkanker. Bisfosfonaten worden echter al langer gebruikt. Bijvoorbeeld bij de behandeling van botontkalking (osteoporose). Bisfosfonaten beschermen het lichaam tegen botontkalking.
Als u gaat liggen, kan dit medicijn achterblijven in de slokdarm, waardoor de slokdarm kan gaan ontsteken. U kunt het beste alendroninezuur 's ochtends innemen als u nog niet heeft gegeten. Uw maag neemt het medicijn dan het best op.
Waarom u zou kunnen stoppen: Het is niet zeker of bisfosfonaten u na 5 jaar nog beschermen tegen het breken van botten. Hoe langer u ze gebruikt, hoe groter het risico op ernstige bijwerkingen, zoals kaakontsteking (met afsterven van kaakbot) en slokdarmkanker.
alendroninezuur hoort bij de groep bisfosfonaten.
Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose.
Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren. Ook het trainen van conditie en spierkracht is bevorderlijk voor de lenigheid en de behendigheid.
Verloop en prognose
Bij iedereen neemt na het 50e levensjaar de kwaliteit van de botdichtheid en daarmee de stevigheid van de botten geleidelijk af. Dit hoort bij het ouder worden en is een normaal proces. Maar de dichtheid van uw botten wordt niet vanzelf weer groter. Daarvoor heeft u medicatie nodig.
Osteoporose en parodontitis worden beide beschouwd als internationale gezondheidsproblemen. Hoewel de relatie tussen de twee ziektes nog onduidelijk is, hebben studies aangetoond dat patiënten met osteoporose een verhoogd risico op parodontitis hebben.
Blauwe bessen: Een portie van 100 gram bevat 35 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Ze bevatten bovendien koper, zink, calcium en vitamine A.
Wat betekent de uitslag
Bij een uitslag van: T - score tussen de + 1 en - 1 is alles prima. Bij een uitslag van: T - score tussen de - 1 en - 2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa). Bij een uitslag van: T - score vanaf - 2,5 is er sprake van osteoporose.
Henk de Valk, arts voor natuurlijke geneeskunde: “Eet gevarieerd met vooral veel groente en fruit. Hierin zitten calcium (voor botopbouw) en stoffen die de botaanmaak stimuleren en de botafbraak verminderen. Tegelijk verbeteren groente en fruit de zuurgraad van lichaamsweefsels, wat ook goed is voor onze botten.
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
Groene groenten, noten en peulvruchten bevatten ook calcium. Maar in plantaardige voedingsmiddelen zit minder calcium dan zuivel. Soms worden mineralen zoals calcium en vitamines aan plantaardige producten toegevoegd, zoals aan sojadrink.