De volgende elementen kunnen een signaal zijn dat een factuur een spookfactuur is: Je hebt niets besteld bij het bedrijf dat de factuur stuurt. De tekst van de factuur meldt in kleine lettertjes dat het gaat om een aanbieding. De afzender doet zich voor als een vertrouwd bedrijf.
Wat is factuurfraude? Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Zowel de verzender van de factuur als de ontvanger zijn slachtoffer.
Als u gedupeerd bent door acquisitiefraude, door bijvoorbeeld spookfacturen, advertentiefraude, valse e-mails en of CEO-fraude, dan kunt u hiervoor bellen met de politie via 0900-8844. Doe altijd aangifte!
Van accountovernamefraude (ATO) is sprake wanneer een cybercrimineel toegang krijgt tot de inloggegevens van het slachtoffer om geld of informatie te stelen.
Bij factuurfraude sturen (cyber)criminelen valse facturen in de hoop dat de ondernemer deze gaat betalen. Dit gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste sturen zij massaal nepfacturen naar willekeurige e-mailadressen. Het lijkt alsof dit facturen zijn van bekende en vertrouwde partijen zoals Ziggo, UPC, KPN en CJIB.
Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer. Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.
De betwisting dient te gebeuren binnen een redelijke termijn. U doet dit dus best zo snel mogelijk. Voor ondernemingen geldt dat men dient te protesteren binnen de termijn die redelijkerwijze nodig is in functie van de aard van de overeenkomst en de complexiteit van de gegevens vermeld op de factuur.
Bij een verdenking van valsheid in geschrifte gaat het om het opzettelijk vervalsen van schriftelijke of digitale documenten om deze als echt of onvervalst te gebruiken. Dit is strafbaar gesteld in artikel 225, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht.
Er moet sprake zijn van (1) een geschrift, (2) dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, (3) dat vervalst is of valselijk is opgemaakt en (4) met het oogmerk het document te gebruiken alsof het echt en onvervalst is.
Valsheid in geschrifte melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Het valselijk opmaken of vervalsen van een geschrift is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht, indien men het oogmerk heeft om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken.
Factuurfraude is een reëel risico
Steeds vaker ontvangt men phishing e-mails, WhatsApp- of sms-berichten en telefoontjes. De berichten worden steeds professioneler waardoor er jaarlijks steeds meer slachtoffers zijn van phishing en fraude. Ook factuurfraude komt steeds vaker voor.
Een factuur zonder kvk-nummer is ongeldig. Als privépersoon of particulier een factuur maken zonder KVK-nummer heeft dus weinig nut. Je kunt wél een kwitantie sturen.
Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een factuur waarmee je een eerder gestuurde verkoopfactuur kunt terugdraaien. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je bepaalde diensten of producten niet hebt kunnen leveren of het eerder gefactureerde bedrag te hoog was. In beide gevallen krijgt jouw klant geld terug.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
Mogelijk heb je naar aanleiding van de fraude al contact met je bank. Of heeft je bank zelf op de mogelijkheid gewezen. Als de bank je aanvraag goedkeurt, dan krijgt de (vermeende) oplichter eerst een verzoek van de bank. Hij krijgt 3 weken om het geld vrijwillig terug te betalen.
Wat kan ik doen? Als u bent opgelicht en u weet de domeinnaam van de webwinkel dan raden wij u aan om aangifte te doen via politie.nl.
Wat kan iemand met mijn IBAN en naam (zonder bankpas)
Hiervoor moet je de betaalpas daadwerkelijk in het bezit hebben. Wat iemand wél met jouw bankrekeningnummer kan doen, is het misbruiken voor het afsluiten van abonnementen en het aangaan van aankopen bij bedrijven die de mogelijkheid tot eenmalige machtiging hebben.
Op grond van de wet verjaart een vordering 5 jaar (artikel 3:307 BW) nadat deze opeisbaar is geworden. Verstuurt u alsnog een factuur binnen deze periode van 5 jaar nadat u uw prestatie / of goederen heeft geleverd, dan is er niets aan de hand en kan nakoming in en buiten rechte worden gevorderd.
Op elke factuur die u krijgt moeten de volgende gegevens staan: de naam en het volledige adres van de leverancier. het btw-identificatienummer van de leverancier. uw naam en uw volledige adres.
De btw-wetgeving impliceert namelijk dat de factuur moet worden uitgegeven: op het moment dat de betaling moet gebeuren; binnen de 5 werkdagen volgend op de maand van levering of uitvoering van de prestatie.
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Lees ook deze pagina van de politie over cybercrime*. Ben je in het buitenland en is er bijvoorbeeld geld van je rekening gestolen, doe dan aangifte bij de politie in het land waar je bent.
Wat zijn ongebruikelijke transacties? Ongebruikelijke transacties zijn bijvoorbeeld: een contante storting van een groot bedrag voor een creditcard. als er een groot bedrag aan contant geld wordt omgewisseld in een andere valuta of van kleine naar grote waardebiljetten (coupures)