Als ze geen vleugels meer hebben, kun je er zeker van zijn dat ze gedekt zijn. De beste manier om ze te verzamelen is het gebruik van een verenstalen pincet. Daarmee kun je de dieren grijpen zonder ze pijn te doen. Plaats ze in een reageerbuis of een klein doosje met gaatjes voor de ventilatie.
Mieren tussen tegels bestrijden met kokend water
Mieren maken hun nesten graag onder tegels. Om deze mieren te bestrijden, kun je elke dag kokend water tussen de tegels gieten. Grote kans dat op een gegeven moment de mierenkoningin het nest verplaatst.
De eitjes die bevrucht worden, groeien uit als werksters. De eitjes die niet bevrucht worden, groeien uit als mannetjes. Wanneer het vrouwtje een kolonie overneemt, heet dit 'sociaal parasitisme'. Ze wordt opgenomen door vreemde soortgenoten en geniet dezelfde status als de eerste koningin.
Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij. Het mierenvolk sterft dan langzaam uit.
Meng de maizena en de suiker door elkaar. Voeg wat zoete vloeistof aan het poeder toe, bijvoorbeeld siroop. Zet het bakje neer op een plek waar mieren langskomen (niet op je eettafel!) De mieren komen op het zoete af en nemen het mee naar het nest.
Uiterlijk van de mierenkoningin
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Zo'n mierenkolonie bestaat uit één enkele koningin, die groter is dan een gewone mier, en haar werkmieren.
De koningin is de grootste mier, zij kan wel tweeëntwintig millimeter groot worden. Dat is net zo groot als een muntje van 20 cent. De anderen mieren in de kolonie zijn veel kleiner. Als een jonge koningin een eigen kolonie wil beginnen, graaft zij een gat.
Mieren zijn omnivoren. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De larven worden veelal door de koningin gevoed met een afscheidingsprodukt van haar speekselklieren. Om aan voedsel te komen gaan de werksters op zoek naar bloemen voor de nectar of verorberen andere kleine insecten.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Zonder koningin is een mierenvolk ten dode opgeschreven. Alleen zij zorgt voor nageslacht. En daar zit nu juist het probleem. Want zodra mieren onraad ruiken verdwijnen de koninginnen direct diep in het nest.
Het kokende water moet alle mieren bereiken, daarom is herhaling noodzakelijk. De mieren die in aanraking komen met het kokende water zullen direct sterven. Deze truc werkt extra goed volgens oma als je aan het kokende water een mix van citroenschillen toevoegt.
Mieren bestrijden met kokend water
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort.
Werksters leven van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk ook van het soort mier. Van gevleugelde mieren heb je dus maar één dag last, al kunnen ze wel een paar keer per jaar voorkomen als je meerdere mierennesten in de omgeving hebt.
In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren). Een mierenkolonie kan uit verschillende mierennesten bestaan.
Mieren zijn in staat om hun nest achteruitlopend terug te vinden, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de insecten grote hoeveelheden voedsel dragen, lopen ze meestal achteruit en houden ze de positie van de zon in de gaten om zich te oriënteren.
Een reuzenmiereneter eet tot 30.000 mieren per dag.
Last van mieren die in en rondom je keuken lopen? Maak het aanrecht, de kastjes en de vloer goed schoon met natuurazijn. De geur van azijn heeft een desoriënterende werking op mieren.
Mieren houden niet zo van koper, ze lopen er absoluut niet overheen. Je kan dus wat koperen euromuntjes neerleggen of een koperdraadje spannen. Zo blijven de mieren buiten de deur.
1: Kokend water
Het nest van de mieren kan diep in de grond zitten. Het is daarom belangrijk om het kokende water meerdere keren in het nest te gieten. De overlevende mieren zullen hun nest niet veilig meer vinden en gaan weg.