Vis in de stad met licht kunstaas op snoekbaars en baars? Dan volstaat een niet te zware spinhengel of jighengel ook. Dit geldt ook voor
Vis je met te zwaar kunstaas dan volstaat een werpvermogen van een gram of 25. Vis je met zwaarder kunstaas dan kan je beter een hengel kiezen met een werpvermogen tot een gram of 40 of 50. Zeker als je met doodaas op snoekbaars vist dan is de laatste optie beter omdat je hier ook kleine aasvissen mee kan ingooien.
Een dunne diameter zoals 0.06mm of 0.08mm is vaak al voldoende voor baars. Hoe lichter je vist, hoe dunner de diameter de voorkeur heeft. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je in obstakelrijk water vist, je wellicht een wat hogere trekkracht wilt hebben voor het geval je vast komt te zitten.
Bij het vissen op snoekbaars wordt vaak voor een fluorocarbon leader gekozen, in diktes van 22/00 tot 35/00. Dit materiaal heeft als voordeel dat het schuurbestendig is en onder water vrijwel onzichtbaar.
Vis je op snoekbaars? Dan is een nylon vislijn van 24/00 – 28/00 beter. Snoekvissers vissen daarentegen liever met 30/00- 35/00 nylon vislijn.
Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Veel heeft zodoende te maken met het gewicht van de loodkop. Geoefende vissers kiezen al snel voor 5 tot 7 grams loodkoppen of minder zelfs, doe je het voor het eerst, dan kun je beter kiezen voor 14 grams of meer. Afhankelijk van de diepte, stroming en wind.
Baars vangen beste aas
Maar de meeste visser gebruiken toch echt kunstaas. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en een dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op. Wil je grotere baars vangen dan kan je het beste kunstaas gebruiken.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
Pluggen: plugjes van een centimeter of 5 zijn echte baars killers. Vooral plugjes met een felle actie die goed door het water schudden doen het erg goed. De Salmo Hornet en de kleinere plugjes uit de reeks van de Ikiru Crank hebben een zeer goede naam en brengen elk jaar flink wat baars op de kant.
Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Vissers op snoek, snoekbaars en baars hebben het meeste vertrouwen in pluggen, spinners en shads in de kleuren zilver, goud en rood.
Om grote snoekbaars te vangen gebruiken ze een bijhengel, met hele grote shads (bijvoorbeeld de Spro Mega Shad), met een loodkop van 25 tot 45 gram. Deze wordt 20 tot 30 centimeter boven de bodem aan de mogelijke grote snoekbaars aangeboden. Daarnaast vissen ze met een handhengel om te verticalen.
Voor het vissen op snoekbaars met een kleine aasvis of een stukje vis is een enkele dreg (maat 4/6/8) of enkele haak ( maat 1/2/4) afdoende. De haak kan in het staartstuk van de aasvis bevestigd worden.
Fluorocarbon Onderlijn
Voor het vissen op snoek wordt alleen dikker materiaal gebruikt. Doorgaans wordt minimaal 0,9mm fluorocarbon gebruikt voor het vissen op snoek.
Fluorcarbon heeft een hele lage lichtbrekingsindex net als het omringende water. Hierdoor is de lijn heel moeilijk te zien voor de vis. Dit is een heel groot voordeel voor bijvoorbeeld schuwe karpers, maar ook visuele jagers zoals snoeken, baars en forel.
X-line. X-line is met afstand de meest populaire fluorocarbon hoofdlijn van dit moment. Deze lijn heeft al 20 jaar lang een topreputatie en dat is meer dan terecht. Deze lijn zinkt namelijk als een baksteen en is onder water nagenoeg onzichtbaar.
Snoekbaars en baars*: van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 31 mei)**. Beekforel: van 1 oktober tot en met 31 maart.
Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."