Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel. Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.
Door een tekort aan bloedplaatjes ga je makkelijker bloeden en duurt het langer voordat het bloed stolt. Ook krijg je vaker blauwe plekken, soms zelfs spontaan. Bloedend tandvlees, overvloedige menstruaties en puntvormige bloedinkjes in de huid zijn ook klachten door een tekort aan bloedplaatjes.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
Niet altijd is leukemie te zien in je bloed. Soms zitten de leukemiecellen alleen in het beenmerg. Na het bloedonderzoek volgen vaak meer onderzoeken. Welke onderzoeken dat zijn, verschilt per soort leukemie.
Door bloedonderzoek en/of onderzoek van het beenmerg weten ze zeker dat het om leukemie gaat. DNA-onderzoek kan helpen om te bepalen wat er precies mis is.
Iemand met acute myeloïde leukemie krijgt binnen enkele weken klachten. Ziekteverschijnselen kunnen zijn: bloedarmoede door een tekort aan rode bloedcellen (bleekheid, vermoeidheid, kortademigheid);
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
Als u leukemie heeft, dan maakt uw beenmerg te veel afwijkende witte bloedcellen aan. Deze worden ongeremd geproduceerd en nemen te veel ruimte in het beenmerg in. De aanmaak van normale bloedcellen komt hierdoor in de verdringing. Hierdoor veranderen uw bloedwaarden.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 25 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde. Bespreek dit met de arts.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Hoe verspreidt leukemie zich? De kwaadaardige vorm verspreidt zich door het lichaam via bloed en lymfevaten. De kanker kan zich ook via het ruggenmerg uitbreiden naar het centraal zenuwstelsel. Doordat veel van de cellen worden aangemaakt in het beenmerg, kan de aanmaak van andere bloedcellen verdrongen worden.
De klachten die uw kind kan hebben bij acute leukemie worden veroorzaakt door het tekort aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. Mogelijke verschijnselen zijn: onverklaarbaar moe zijn. bloedingen, bloedneus.
Acute leukemie ontstaat meestal snel. Zonder behandeling word je snel ernstig ziek. Je kunt binnen weken of maanden overlijden. Chronische leukemie ontwikkelt zich veel langzamer.
De vooruitzichten die je hebt na de diagnose AML is afhankelijk van de soort AML, hoe oud je bent bij het ontstaan van de ziekte, je conditie en andere ziekten die je hebt. Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven.
Naarmate de ziekte voortschrijdt en de normale bloedaanmaak in het beenmerg steeds meer verstoord raakt, kunnen symptomen ontstaan als vermoeidheid, bloedarmoede, een verhoogde bloedingsneiging en een verhoogd kans op infecties. Daarnaast ontstaan er vergrote lymfeklieren, een vergrote lever en/of milt.
Waarom iemand acute leukemie krijgt, is vaak niet te zeggen. De oorzaak zijn meerdere fouten (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze mutaties ontstaan spontaan. Wel neemt de kans op deze mutaties toe door bestraling of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.
Acute leukemie ontstaat meestal snel. Zonder behandeling word je snel ernstig ziek. Je kunt binnen weken of maanden overlijden.
Bij kinderen is leukemie meestal goed te genezen als je er op tijd bij bent. Bij volwassenen is de prognose vaak minder gunstig.
Goedaardige bloedziekten
Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van een gebrekkige aanmaak van rode bloedcellen (aplastische anemie) of een verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Tot de erfelijke aandoeningen behoort bijvoorbeeld Sikkelcelanemie en Thalassemie.
Leukemie bestaat uit kankercellen met verschillende genetische en fysiologische eigenschappen die binnen de tumor een rangorde hebben. Bovenaan de pikorde staan in veel tumoren kankercelen met stamceleigenschappen, zogenoemde kankerstamcellen.
Wel zijn er een aantal factoren die de kans op leukemie verhogen: erfelijke aanleg. blootstelling aan radioactieve straling. blootstelling aan bepaalde chemische stoffen, zoals benzeen.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg. Acuut betekent dat de bloedkanker snel is ontstaan en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt.