Bewegen (minimaal 30 minuten per dag) veel groente, fruit en volkoren eten. niet roken. een gezond bmi (tussen de 18,5 en 25)
Je kunt gezond leven door gezond te eten, niet te roken en voldoende te bewegen en ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op ziekten. Ook helpt gezond leven je langer fit te blijven. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én je geest.
De levensverwachting voor vrouwen is hoger dan voor mannen, zowel bij geboorte als op 65-jarige leeftijd. Het verschil in levensverwachting bij geboorte tussen mannen en vrouwen is in de periode 1980-2021 met 3,3 jaar afgenomen: in 1980 leefden vrouwen nog 6,7 jaar langer dan mannen, in 2021 nog maar 3,3 jaar.
Winst in levensjaren
Het eten van meer peulvruchten, volle granen en noten en het eten van minder rood vlees en vleeswaren zijn naar schatting de meest effectieve manieren om de levensverwachting te verhogen.”
Gezond leven en langer worden
Behalve je genen heeft je gezondheid ook invloed op hoe lang je wordt. Als iemand gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek is (geweest), kan hij of zij langer worden. Bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat iemand kleiner blijft.
In 2020 was de levensverwachting bij geboorte 79,7 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. In 1950 waren deze leeftijden nog 70,3 jaar en 72,6 jaar.
Volgens schattingen van de VN worden mensen die in 2050 worden geboren gemiddeld 77,2 jaar oud. Voor mensen uit 2019 is het verwachte aantal levensjaren 72,8 en dat was al bijna negen jaar meer dan voor mensen die in 1990 ter wereld kwamen.
En wat bleek? Vrouwen uit Zwitserland leven het langst met gemiddeld 79,03 jaar. Voor de mannen geldt dat de Australische mannen het langst leven met 74,1 jaar.
In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen. Nu, in 2016 worden 30 van de 1000 mannen honderd jaar. Bij de vrouwen mogen er zelfs 60 per 1000 honderd kaarsjes uitblazen op de verjaardagstaart.
Eén sigaret kan je leven met ongeveer 14 minuten verkorten, terwijl één alcoholisch drankje per dag je leven tot 6,5 uur korter maakt. Dat blijkt althans uit cijfers van een nieuwe site, gebaseerd op data van Amerikaanse overheidsdiensten.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Je trekt het aan en voelt dezelfde beperkingen als iemand van 75 jaar met een gemiddelde conditie. Zware ledematen, trage en stroeve bewegingen die meer inspanning kosten en een veel minder zichtvermogen. Bekijk dit filmpje van MIT (in het engels) over een vergelijkbaar pak dat gemaakt is door Nederlandse onderzoekers.
Onder ouderen worden in het algemeen mensen verstaan die 65 jaar of ouder zijn. Ouderen moeten vaak een beroep doen op zorg en niet zelden worden beschermd tegen misbruik of verwaarlozing.
Geef richting aan je leven, doe dingen die je leuk en belangrijk vindt. Leef (en geniet) bewust, geef door mindfulness meer aandacht aan wat je doet. Ontwikkel sociale relaties, relaties zijn een belangrijke bron van geluk en welzijn. Leef gezond, hierdoor word je niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.
In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Dit IGF-I zorgt, samen met groeihormoon, dat de botten groeien waardoor het lichaam in lengte toeneemt.
De groeischijven die de meeste lengtegroei geven zitten rondom de knieën. Door deze groeischijven te beschadigen kan een deel van de lengtegroei worden tegengegaan. De rug groeit wel door, dus de groei kan niet helemaal gestopt worden. Deze ingreep noemen we een percutane epifysiodese.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet.