De meest voorkomende complicatie (onbedoeld gevolg) is een bloeding. Een zeldzame en zeer ernstige complicatie is een gaatje in de darmwand. Er is een heel kleine kans op overlijden als gevolg van een coloscopie. Hoe groot deze kans is, is nog niet goed bekend.
De pijn of krampen verdwijnen dan meestal vanzelf, vaak binnen een paar uur. Na één dag ben je meestal wel hersteld van de coloscopie. Je kunt dan je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken.
Wat is een coloscopie
Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Een kijkonderzoek van de darm heet een coloscopie. De arts bekijkt de binnenkant van uw darm met een camera aan een flexibele slang. De arts kan ook poliepen of een stukje weefsel weghalen voor verder onderzoek. Na het kijkonderzoek kunt u klachten hebben, zoals een opgeblazen gevoel, krampen, buikpijn en winderigheid.
Bij jonge kinderen wordt een coloscopie meestal niet met een roesje maar onder narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit alleen in zeer zeldzame gevallen.
Dit soort onderzoeken duurt ongeveer 20-25 minuten. Een colonoscopie of sigmoïdoscopie gebeuren tijdens een dagopname. Vaak krijg je een lichte verdoving waarbij je nog wakker maar licht versuft bent. Je mag na het onderzoek geen auto besturen.
Het opschuiven van de endoscoop door de dikke darm kan vooral bij de bochten pijnlijk zijn. Door het onderzoek kunnen ook buikkrampen ontstaan. Tijdens het intakegesprek komt pijnbeleving ter sprake. U kunt aangeven of u wel of niet een roesje wilt.
Na het onderzoek mag u alles weer eten en drinken. Het kan nog een paar dagen duren voordat de ontlasting weer normaal op gang is. Als na het onderzoek klachten optreden, kunt u contact opnemen met de endoscopieafdeling via 075 650 7289.
Een darmonderzoek of maagonderzoek is nodig wanneer u klachten heeft waarvan het niet duidelijk is waar ze vandaan komen. Een kijkonderzoek in uw maag of darmen is dan nodig om te onderzoeken waar uw klachten vandaan komen. Pas als duidelijk is waar de klachten vandaan komen, kan de MDL-arts een behandelplan maken.
Sedatie is een vorm van anesthesie. Als een patiënt een uitgebreid onderzoek en/of behandeling ondergaat, kan dit plaats vinden onder Procedurele Sedatie Analgesie (PSA) door een Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Sedatie wordt ook wel een roesje genoemd.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Er kan een klein beetje bloed in uw speeksel zitten en u kunt een rauw gevoel in uw keel hebben.
Binnen 1 tot 2 uur moet u naar het toilet. U krijgt uitleg van uw arts of apotheker hoeveel uur u voor het onderzoek alles moet hebben opgedronken. U kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree. Dit gaat vanzelf over.
1 dag voor het onderzoek
Alleen heldere dranken drinken. Heeft u het onderzoek na 12.00 uur dan mag u om 15.00 uur een licht tussendoortje van de lijst. Hierna mag u niets meer eten en alleen nog maar heldere dranken drinken. Overleg met uw behandelend arts over medicijngebruik tijdens de voorbereiding met Picoprep.
Daarom is het advies om een darmonderzoek iedere 5 jaar te herhalen. Verschillende klachten en symptomen kunnen aanleiding geven om een darmonderzoek uit te voeren. Wanneer je één van de volgende klachten hebt is een darmonderzoek zinvol: Aanhoudend bloed in de ontlasting.
Omdat zo'n endoscopie zich doorgaans op één orgaan concentreert, heeft elk onderzoek een eigen naam. Een gastroscopie focust zich op de maag en de aansluitende organen, een coloscopie onderzoekt de dikke darm en een enteroscopie gaat tot in de dunne darm.
Vanaf 13:00 uur mag u tot na het onderzoek geen vast voedsel meer eten! Wel mag u veel heldere vloeistoffen drinken. Hoe meer u drinkt, hoe schoner de darm. Heldere, gezeefde bouillon mag u tot 6 uur voor het onderzoek drinken.
Met endoscopische technieken is het uitvoeren van poliepectomie en histologisch onderzoek wel mogelijk. Door de coloscopie te herhalen na een incomplete coloscopie, of door gebruik te maken van een kindercoloscoop, een gastroscoop of een push-enteroscoop, lukt het soms alsnog om het gehele colon te inspecteren.
Hoe snel groeit een tumor in de darmen? Hoe snel een tumor groeit hangt af van de situatie. Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen.
Een darmonderzoek zonder weefselonderzoek kost dus 592,79 Euro aan het ziekenfonds of de verzekering en 29,58 Euro aan diegene die het onderzoek laat uitvoeren. Eerlijkheidshalve moet je hieraan nog de kost van de voorbereidende drankjes toevoegen, dat is nog 15 à 20 euro extra.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt. Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.
In de loop van de voormiddag zal u 2 liter Moviprep® en 1 liter water moeten drinken over een 3-tal uur. Het onderzoek gebeurt onder lichte volledige verdoving onder toezicht van een anesthesieteam op de endoscopieafdeling.
Het onderzoek gebeurt onder narcose, zodat uw kind geen pijn of ongemak heeft. De voorbereiding kan wel vervelend zijn voor uw kind, daarom is het belangrijk dat u en uw kind goed zijn voorbereid op de opname.