Een sprinklersysteem bestaat uit sprinklerkoppen, sprinklerleidingen, alarmkleppen en een watervoorziening. De sprinklerkoppen zijn in een patroon onder het plafond aangebracht.
Werking van een nat sprinklersysteem
Zodra een sprinkler de geijkte werkingstemperatuur bereikt, springt de kop en zorgt het achterliggende pompsysteem voor de aanvoer van bluswater. Het bluswater wordt doorgelaten volgens een specifiek sproeipatroon waardoor de brand snel bestreden wordt.
De installatie bestaat uit sprinklerleidingen met daarop gemonteerd sproeikoppen (sprinklers). De sprinklers hebben een smeltzekering of glasbulb die bij een bepaalde temperatuur stuk springt, zodat ze direct automatisch worden geopend. Hierdoor wordt meteen bluswater op en rondom de brandhaard gesproeid.
Een droog sprinklersysteem is een automatisch brandblussysteem dat aangesloten is op met lucht gevulde leidingen. Doordat de leidingen gevuld zijn met lucht in plaats van water, is deze toepassing uitermate geschikt voor ruimten waar de temperatuur onder het vriespunt kan dalen.
Een jockeypomp is een kleine pomp die is aangesloten op een sprinklersysteem om de druk in de sprinklerleidingen te handhaven.
De meeste sprinklers hebben een k-factor van 80 of 115. Dat willen zeggen dat ze bij 1 bar 80 of 115 liter water per minuut leveren. Als de eerste sprinkler open gaat, is de druk vaak veel hoger. Hierdoor wordt meer water geleverd en wordt de brand vaak al door een gering aantal sprinklers beheerst.
Een UPD is een Uitgangspuntendocument, veel gebruikt voor het ontwerp van een sprinklerinstallatie. BSO is Basisontwerp, zo wordt het uitgangspuntendocument genoemd bij inspectie voor het Bouwbesluit.
Een sprinkler die geplaatst wordt op lager gelegen posities, onder opstakels, noemen we obstructiesprinklers. Het zijn dezelfde sprinklers als aan het plafond, die geplaatst worden op posities waar het sproeischerm van de dak sprinklers verstoort wordt.
Er is geen wetgeving, die verplicht stelt dat in bepaalde gebouwen een sprinklerinstallatie moet worden geplaatst. Verzekeringen en ook het bevoegd gezag eisen wel dat in bepaalde gebouwen een sprinkler installatie wordt ingebouwd. Dit om de brand zo snel mogelijk te blussen en om zo veel mogelijk schade te voorkomen.
Vanuit de onderhoudsvoorschriften voor sprinklerinstallaties, zoals de NFPA, FM en het TB80, is het verplicht om sprinklers periodiek te vervangen of te testen. Afhankelijk van het type sprinkler en voorschrift moet het testen of vervangen binnen 5, 10, 20 of 50 jaar na ingebruikname gebeuren.
In september 2017 verscheen Technisch Bulletin 80 'beheer en onderhoud van sprinklerinstallaties' (TB80). Gecertificeerde installateurs moeten het verplicht hanteren vanaf 1 augustus 2019. Een werkgroep werkte zes jaar aan de ontwikkeling van de Nederlandse onderhoudsnorm, omdat de NEN-EN 12845 tekortschoot.
Een sprinklerinstallatie is een vast aangebrachte brandblusinstallatie om een beginnende brand te detecteren, te signaleren en te beheersen dan wel te blussen. De installatie maakt gebruik van sproeikoppen aan het dak of plafond die bij een bepaalde temperatuur water gaan sproeien.
De sprinklers hebben een smeltzekering die bij een bepaalde temperatuur stuk springt, waarna het water op een spreiplaat komt, zodat het water zich breed verdeelt over de ruimte. Sprinklers zijn verkrijgbaar in verschillende temperaturen, die door een kleurcode zijn aangeduid.
Bij installatie van sprinklers in nieuwbouw liggen de kosten tussen € 25 en € 50 per m2. Daarvoor krijgt u een waterdichte brandbeveiliging. Vloerbedekking is duurder. Een sprinklerinstallatie kan bouwkundige voorzieningen voor brandveiligheid overbodig maken.
Werking. Een sprinklerinstallatie bestaat uit een leidingsstelsel met daarop sproeiers gemonteerd. Zodra een sprinkler water gaat sproeien, stroomt er ook water aan het begin van het leidingnet, waardoor een alarmklep of stromingsschakelaar detecteert dat er water stroomt en dat er waarschijnlijk ergens brand is.
Een darmobstructie is een plotselinge verstoring in de passage van voedsel door de darm. Een obstructie wordt ook wel een darmafsluiting genoemd.
Een ileus wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Een ileus kan zowel in de dunne als in de dikke darm optreden.
Een darmafsluiting wordt ook wel een ileus of darmobstructie genoemd. De darmafsluiting kan twee oorzaken hebben. Beide oorzaken hebben tot gevolg dat de ontlasting uw lichaam niet kan verlaten. De arts doet lichamelijk onderzoek en stelt u vragen over uw voorgeschiedenis.
Uitgangspuntendocument (UPD)
Dit is een van de eisen van PGS 15. Het UPD heeft een belangrijke functie bij vergunningverlening en het toezicht op naleving van de gestelde eisen. Het Wabo-bevoegd gezag milieu moet in de omgevingsvergunning (onderdeel milieu) duidelijke eisen (voorschriften) opnemen.
Wat is een uitgangspuntendocument (UPD)
Een uitgangspuntendocument is een document waarin de verschillende eisen en wensen van overheid, eigenaar, gebruiker en eventueel een verzekeraar in benoemd staan. Een UPD wordt ook wel een Programma van Eisen genoemd.
Op basis van afdeling 6.5 van Bouwbesluit 2012 is de doelstelling van de brandmeldinstallatie het tijdig detecteren van een brand waardoor veilig kan worden gevlucht.
Technische Bulletins (TB's) hebben betrekking op sprinklertechnische onderwerpen waarvoor geen of ontoereikende normen of voorschriften zijn, terwijl daaraan in de praktijk van certificatie en inspectie wel behoefte is.
Vastopgestelde brandbeheersings- en brandblussystemen (VBB-installaties) zijn beveiligingssystemen die zijn ontworpen en vastopgesteld in gebouwen of inrichtingen om in geval van brand mensen te beschermen en/of schade te beperken.
C-inspectie
De lege tank / kelder wordt visueel gecontroleerd aan de binnen- en buitenzijde aan de hand van een checklist. De bevindingen worden vastgelegd in een schriftelijke rapportage. Eventuele afwijkingen worden met relevante foto's toegevoegd aan de rapportage, net zoals correctieve maatregelen.