Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
We krijgen niet snel te veel magnesium binnen. Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Het risico op een teveel aan magnesium hangt ook af van onder andere de bouw van je lichaam, je leeftijd en leefpatroon. Zo schrijft het Voedingscentrum 350 mg magnesium per dag aan voor volwassen mannen en 300 mg aan vrouwen. Hierbij gaan ze wel uit van normale omstandigheden.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie.
Is extra magnesium nemen veilig? Volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is de veilige inname van magnesium, met voedingssupplementen, 250 mg. Deze hoeveelheid kan je naast je voeding dus veilig innemen. Een hogere dosering magnesium kan een laxerend effect geven.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Uit het bestuderen en samenvoegen van 34 onderzoeken naar het effect van magnesium op de bloeddruk wordt geconcludeerd dat de inname van extra magnesium mogelijk een licht bloeddrukverlagend effect kan hebben.
Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als het 'antistressmineraal'. Een magnesium tekort kan ontstaan bij langdurige stress of onvoldoende inname uit voeding of supplementen. Symptomen hiervan zijn klachten zoals kramp, tintelingen en een grotere gevoeligheid voor stress.
Dan kan het zijn dat je nieren een overschot aan magnesium maar moeilijk kunnen wegwerken. Je herkent zo'n teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Bij een lage waarde is dat niet voldoende en is het dus goed om een supplement te nemen. Je kunt vitamine D samen gebruiken met magnesium.
Gedroogde abrikozen en vijgen. Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant je spieren, bloedvaten en zelfs je hersenen. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer ontspannen slapen.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week. Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Door magnesiumolie kunnen symptomen die een lage bloeddruk met zich mee brengt, zoals duizeligheid (of licht in het hoofd), zwakke pols en misselijkheid tijdelijk erger worden.
Het mineraal magnesium werkt niet alleen goed tegen kramp, maar heeft nog een voordeel: magnesium helpt je beter te slapen. Magnesium is dus een must voor beter slapen en een optimaal herstel na een zware trainingsdag.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Veelvoorkomende symptomen van een teveel aan magnesium zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, diarree, hoofdpijn en slecht slapen. Ook buikkrampen, moeheid, spierzwakte, dorst, misselijkheid en een lage bloeddruk zijn bekende bijwerkingen.
Krijg je doorheen de dag geregeld last van stress, vermoeidheid, futloosheid of flauwte? Dan heb je eenvoudigweg een gebrek aan magnesium. Het kostbare mineraal is cruciaal voor een goede werking van het organisme. Ons lichaam kan de stof echter niet zelf aanmaken en moeten het mineraal dus uit voeding halen.
Magnesium is namelijk van belang voor het cardiovasculaire systeem. Door een magnesiumtekort kan het cardiovasculaire systeem veranderen en daardoor kan een hoge bloeddruk ontstaan. Magnesium is bijvoorbeeld ook belangrijk voor het ontspannen van je spieren en dat is weer erg belangrijk om stress te verminderen.
Magnesium kan helpen om de bloedvaten te ontspannen. Wanneer de bloedvaten gespannen zijn, moet het hart meer moeite doen met een verhoogde bloeddruk als gevolg. Het inhaleren van het magnesium is de meest effectieve manier om magnesium tot u te nemen en de bloeddruk weer naar een gezonde waarde te krijgen.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende. Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.