Er zijn twee populaties beren in Spanje: in Asturië en Cantabrië.
Waar leven beren? Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
Maar er zijn nog een aantal landen waar de beer voorkomt. Zo kan je beren tegenkomen in Albanië, Kosovo, Montenegro, Bosnië, Griekenland, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Polen, in de Alpen en de Baltische Staten. Er zijn dus nog veel plekken in Europa waar beren leven.
Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, la Rioja en Castilla-La Mancha. Het gaat altijd om schattingen maar men meent dat er tussen de 2.000 en 2.500 Iberische wolven leven in Spanje.
Volgens recente schattingen van de Fundación Oso Pardo zijn er in Spanje meer dan 300 bruine beren, verspreid over verschillende berggebieden in het noorden van het land. Dit is een kleine populatie vergeleken met andere delen van Europa, waar de bruine beer een veel grotere aanwezigheid heeft.
Wanneer je in de verte een beer opmerkt, kun je je maar best rustig omkeren of een grote bocht langsheen het dier maken. Het is immers van groot belang dat de beer voldoende ruimte krijgt om te kunnen wegrennen. Kijk ook of er jonge beertjes in de buurt zijn.
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
> Waar kan ik wolven spotten in Spanje? Wolven komen voor in Noord-Spanje, bijvoorbeeld in Picos de Europa. >
Hier kun je verschillende dieren vinden, die je in Nederland of België niet snel zult tegenkomen. De meest bekende dierensoort in Andalusië is misschien wel de Iberische lynx, een katten soort die hier heel zeldzaam is. Verder heb je nog Iberische wolven, bergkatten, beren en everzwijnen.
De Iberische wolf is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt. Het oorspronkelijke leefgebied betrof het hele Iberisch schiereiland, maar de Iberische wolf komt alleen nog voor in enkele gebieden in het noorden van Spanje en Portugal.
Beren in Europa
Zweden, Finland en zelfs Oost-Noorwegen zijn toplocaties voor een berenreis, maar ook in Spanje en Italië komen ze in het wild voor. Zelfs op het vasteland van Griekenland leeft de bruine beer, maar de kans is erg klein dat je deze tegenkomt. Ze zijn bijzonder schuw.
Om een bruine beer te spotten, moet je tegenwoordig een flinke reis maken. In Nederland is het dier zo'n duizend jaar geleden uitgestorven, stelt de Zoogdiervereniging. Er is in 2016 een linkervoorpoot gevonden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, ten noorden van Noordwijk.
De bruine beer komt tegenwoordig nog voor in Noord-Amerika, Azië en Europa, maar is in Nederland ongeveer achthonderd jaar geleden uitgestorven. De bruine beer is onderverdeeld in vele ondersoorten, zoals de Europese beer (Ursus a. arctos), de grizzlybeer (U.
Grizzlyberen kunnen volwassenen doden en opeten, net als zwarte beren.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
De iberische stier is misschien wel het meest emblematische dier van Spanje, met toestemming van de iberische lynx.
Het park heeft bovendien een overvloed aan dieren in het wild, de meest opvallende soorten zijn everzwijnen, vossen, dassen, steenmarters, wezels, bunzingen, maar ook kleinere dieren, zoals konijnen, eekhoorns, vleermuizen en egels.
Zo leven in Spanje alle drie de grote Europese roofdieren: de Europese bruine beer, de grijze wolf en de (Iberische) lynx. Daarnaast zijn er nog de kleinere roofdieren zoals de steenmarter, de boommarter, de das, de rode vos, de bunzing en de Europese wilde kat.
Je kunt in Spanje de bruine beer, wolf, otter, wilde kat, lynx, wild zwijn, damhert, edelhert, ree, gems en de zeldzame Spaanse steenbok tegenkomen. Dus aan wild geen gebrek in Spanje. Wel zijn een aantal soorten heel zeldzaam en worden goed beschermt.
De wolf komt wijdverspreid voor in Noord-Amerika, Canada, de noordelijke en oostelijke delen van Europa en tot voorbij de poolcirkel. Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven.
Sommige wolven kunnen zich ook overdag laten zien. Als een wolf zich overdag in bebouwd gebied laat zien, wil dat niet zeggen dat een wolf ook actief mensen opzoekt. Een wolf kenmerkt zich als 'niet schuw', als de wolf een mens binnen 30 meter benadert. Een mens in een tractor valt daar niet onder.
Een volwassen bruine beer heeft geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge beren worden weleens bedreigd door bijvoorbeeld een tijger. Mensen vormen de grootste bedreiging voor de bruine beer.
De nieuwe studie bevestigt dat Scandinavische bruine beren veel minder agressief zijn dan hun Noord-Amerikaanse of Russische tegenhangers en dat de beren liever gewoonweg agressie vermijden door weg te lopen, van mensen althans.
De natuurlijke vijanden van de Aziatische zwarte beer zijn de tijger (Panthera tigris) en de wolf (Canis lupus). Een grotere bedreiging voor zijn voortbestaan is echter de mens.