Bij een hypo is uw bloedsuiker te laag. Er zit dan te weinig bloedglucose in het bloed. Als uw bloedglucose lager is dan 3,9mmol/l heeft u een hypo.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Bij een hypo kan iemand last hebben van onder andere zweten, beven, bleekheid en/of duizeligheid. Bij een hyper kan iemand veel plassen, dorst en een droge tong hebben. Zowel een sterke hypo of hyper kunnen leiden tot bewustzijnsverlies.
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Soms weten we ook niet waardoor ze ontstaan. Zelfs de weersomstandigheden kunnen invloed op de nachtelijke bloedglucosewaarden hebben. ' Een hypo in de nacht wordt vaak gevolgd door een hyper in de morgen.
Klachten / symptomen hypo
Wordt de bloedsuiker erg laag, dan lijkt het alsof de persoon dronken is. Hij raakt in de war, praat onduidelijk en beweegt onhandig. Uiteindelijk kan iemand flauwvallen, of zelfs in coma raken.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light of zero). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelst in je bloed. Neem bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker wanneer je een hypo hebt.
Om een hypoglycemie te voorkomen is het belangrijk dat u zorgt voor een goede verdeling van de maaltijden over de dag. Bij sporten of lichamelijke activiteit is het verstandig om extra koolhydraten te gebruiken.
Als je bloedsuikerspiegel vaak te laag is (hypo's) kan dat schade aan je zenuwstelsel opleveren. Daardoor heb je bijvoorbeeld vaker last van hoofdpijn, duizeligheid of bewustzijnsverlies. Een langdurig teveel aan glucose in je bloed (hypers) kan je bloedvaten beschadigen.
Als een hyper lang duurt, kun je flauwvallen of in coma raken. Probeer daarom op tijd een hyper te herkennen, zodat je maatregelen kunt treffen.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen.
Geef iemand dan geen eten of drinken. Bel of laat 112 bellen als iemand buiten bewustzijn raakt. Leg het slachtoffer op zijn zij (stabiele zijligging). Bel de huisarts of de spoedpost van de huisartsen als het slachtoffer erg zwak of suf wordt, moeilijk ademt (snel en/of diep) of steeds braakt.
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd. Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd.
Patiënten zonder diabetes mellitus die hypo's ontwikkelen, moeten onderverdeeld worden in 2 groepen. De eerste groep bestaat uit zieke patiënten bij wie drugs, ethanol, kritieke ziekte, ondervoeding, cortisoldeficiëntie en tumoren niet afkomstig van de eilandjes van Langerhans mogelijke oorzaken zijn van de hypo's.
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
De insuline zorgt ervoor dat glucose door je lichaamscellen, bijvoorbeeld je spiercellen, kan worden opgenomen. Dan kan de glucose eindelijk verbrand worden tot energie, bijvoorbeeld in de vorm van spierkracht. Doordat de insuline aanzet tot opname van glucose in de lichaamscellen, daalt de bloedsuiker weer.
Van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes weten zo'n 200.000 mensen nog niet dat ze het hebben. Diabetes geeft in het begin vaak alleen vage klachten. Vooral diabetes type 2, daar kun je jaren ongemerkt mee rondlopen.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Wat moet u doen? Met voeding kunt u een hyper niet verhelpen. Bij een hyper is het nodig om extra insuline te spuiten. Uw arts of verpleegkundige kan u adviezen geven wanneer en hoeveel u moet bijspuiten.