Waarom Zwitsers stoken? Door de blokken vanaf boven aan te steken komt er minder rook vrij. Op deze manier vindt vanaf het begin een bijna volledige verbranding plaats. Als u stookt met de Zwitserse stookmethode ervaren uw buren minder overlast.
De naam zegt het al, de Zwitserse stookmethode is een manier waarbij de houtkachel van boven naar beneden wordt aangestoken. Dit is eigenlijk omgekeerd houtstoken. De meeste mensen steken hun kachel van onderen aan, terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het vuur van boven aansteekt.
Aansteken vanaf de bovenkant doet u door blokken hout dicht op elkaar te stapelen en vervolgens bovenop een klein vuurtje te maken, zodat de stapel van boven naar beneden ontbrandt. De kachel is dan sneller op temperatuur en de gassen verbranden beter.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Wat is de Zweedse methode
Er wordt bij deze methode gebruik gemaakt van je bestaande raam, en met behulp van kit wordt er met een spouw van 13 mm tot 15 mm een tweede glasplaat van 4 mm dik aan de binnenkant van je raam vastgezet. Met behulp van een speciale coating wordt het glas bovendien warmte werend gemaakt.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes – leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan. Houdt het deurtje nog even open – de kachel brandt!
Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
Laat altijd een laagje as van 2 à 3 cm in de houtkachel liggen. Hierdoor wordt de bodem goed geïsoleerd en warmt de houtkachel sneller op als u hout stookt. Tevens beschermt deze aslaag het rooster.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
Resthout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is verboden voor houtkachels. Ook plastic, snoeihout, tuinafval, papier of karton is verboden.
Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.
De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse frank. Op veel plekken is het mogelijk om in euro's te betalen, hoewel u uw eventuele wisselgeld wel in Zwitserse franken krijgt. Daar waar u niet met euro's kunt betalen, worden ter vergelijking de prijzen ook in euro's aangegeven.
Snelheidsbeperkingen: toegestane snelheden, voor zover niet anders aangegeven, zijn binnen de bebouwde kom 50 km/u, daarbuiten 80 km/u en op snelwegen 120 km/u. Snelwegvignet: het gebruik van nationale wegen (snelwegen en autowegen) met motorvoertuigen wordt in Zwitserland betaald via een vignet.
Financieel kan houtstook dus iets voordeliger zijn als je veel voor je gas betaalt en een efficiënte houtkachel hebt. Maar met een wat oudere kachel kom je met een beetje pech niet boven de 60 procent efficiëntie uit. Dan heb anderhalf keer zoveel hout nodig.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Hoeveel gas verbruik je per dag? Een Nederlands huishouden verbruikt volgens het Nibud elk jaar gemiddeld 1.200 kuub (m3) gas. Deel je dat door 365 dagen, dan verbruik je gemiddeld 3,29 m3 gas per dag. Een groot deel van je gasverbruik heeft te maken met verwarmen.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Ongeschikt haard hout
Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.