PVC vloeren gaan over het algemeen langer mee dan laminaat vloeren. Laminaat kan tussen de 10 en 20 jaar meegaan, afhankelijk van de dikte en de toplaag en het gebruik. Uiteraard gaan budget vloeren vaak minder lang mee dan vloeren uit het hogere segment. Goede kwaliteit PVC voeren kunnen wel 30 jaar meegaan.
PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Een PVC vloer gaat zo'n 15 tot 30 jaar mee. Hoe lang jouw PVC vloer goed blijft, is afhankelijk van de dikte van de toplaag. Een vloer met een dunnere toplaag (0,3mm) is doorgaans heel geschikt voor in woningen en gaat zeker 15 jaar mee.
Anti-kras of slijtlaag
PVC wordt vaak verkocht als een vloer die nog krasbestendiger is dan Laminaat, maar dit is niet helemaal waar. PVC vloeren hebben een sterke slijtlaag van 0,55 mm met daarbovenop een PU-coating. Hierdoor is PVC iets krasgevoeliger in vergelijking met laminaat.
Nadelen van PVC vloeren
Je gaat al snel richting de €40 per m2. Dat kost wat meer dan bijvoorbeeld tapijt, vinyl of laminaat. Deze zijn wat moeilijker bij te houden, moeten goed worden vastgelijmd of moeten na een bepaalde tijd vervangen worden.
De meest krasbestendige gietvloer is de troffelvloer. Deze naadloze vloer bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels die worden samengebonden door epoxyhars en is zeer sterk en krasbestendig.
Dweilen kun je eens per week doen, maar ook hier geldt dat het bij vlekken in de vloer nodig kan zijn om vaker te dweilen. Om je vloer goed te onderhouden, gebruik je af en toe een speciale pvc-reiniger. De vloer wordt daarmee extra goed gereinigd en de beschermlaag wordt hersteld.
Goed en regelmatig onderhoud is belangrijk om je pvc mooi te houden! Wij van Vloerloods adviseren voor het wekelijks onderhoud van je pvc vloer een pvc reiniger in combinatie met lauw/warm water te gebruiken. Te heet water is niet goed voor de toplaag van de vloer, let hier dus op!
Stofwisser of dweil gebruiken
Gebruik 1 keer per week een dweil of stofwisser. Let er wel op dat de dweil niet kletsnat is en probeer de vloer zo droog mogelijk achter te laten.
Waarom liever geen click PVC
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Over het algemeen is de prijs van een pvc vloer iets hoger dan de prijs van laminaat. Dit komt doordat de pvc vloer volledig uit kunststof bestaat (en in veel gevallen zit er bij pvc een geïntegreerde ondervloer onder – bij klik vloeren). Bij laminaat is alleen de toplaag gemaakt van kunststof.
Laminaat is van een dikker materiaal gemaakt wat een bijproduct van hout is. Dit maakt de vloer wat comfortabeler om op te lopen. De schuimonderlaag zorgt dat de vloer warm aanvoelt en dempt Een pvc-vloer voelt meestal wat harder en kouder aan, zeker als hij niet op een ondervloer is geplaatst.
Keramische vloeren zijn één van de meest praktische vloeren die je kunt bedenken. Ze zijn verkrijgbaar in de meest mooie designs en zijn niet van echt natuursteen, betonlook en zelfs hout te onderscheiden. Ze zijn waterbestendig en makkelijk schoon te maken. Daarnaast hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig.
Alpha PVC is de sterkste vloer waar je ooit op zal lopen. In de meeste gevallen is er geen voorbereiding van de ondervloer nodig, waardoor het perfect is voor renovaties. Slimme waterafstotende technologie maakt Alpha PVC tot de ideale vloer voor elke kamer.
Een PVC vloer reinig je het best met lauwwarm water, een speciale PVC-vloerreiniger of een mengsel van schoonmaakazijn en water. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken die de beschermlaag van de vloer aantasten.
Stalen poten rond
Voor stoelen met (schuinstaande) ronde stalen poten op een PVC vloer raden we stoelpootdoppen met een XL-glijvlak met vilt aan. Zeker bij smalle stoelpoten is een groter glijvlak een must. Het zorgt voor een veel lagere puntbelasting op de vloer en komt daarom het schuifgemak tegemoet.
De traptreden en de trapneuzen (en de stootborden in het geval van een gesloten trap) kunnen bekleed worden met PVC. Let op: de onderkant van de treden en de trapwangen (aan de zijkant) kunnen niet bekleed worden met PVC, omdat het materiaal hier te zwaar voor is.
Ongeveer een dag na het PVC vloer leggen is de vloer al beloopbaar. Wel zijn er uiteraard een aantal zaken waar je aan moet denken als je een PVC vloer wilt (laten) leggen.
Tip 4: Gebruik alleen speciale schoonmaakmiddelen van Knulst
Groene zeep, chloor, allesreiniger: het zijn allemaal veel te chemische schoonmaakmiddelen die je PVC vloer geen goed doen. Ze tasten de vloer aan en dat krijg je er nooit meer uit. Ook een PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn is niet aan te raden.
Pvc-vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is - hij voldoet aan de huidige Europese technische normen - maar niet krasvast.
PVC vloeren zijn niet alleen uitermate geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik maar ook bij uitstek geschikt voor projectmatige of commerciële toepassingen. Dit omdat PVC vloeren zeer slijtvast zijn. De meeste PVC vloeren hebben een slijtlaag van 0,3 tot 0,55 mm en een PU finish. PU staat voor Polyurethaan.
Iedere vloer is in zekere zin gevoelig voor krassen en beschadigingen, zo ook een PVC vloer. Hoewel er verschil zit in de hardheid van verschillende vloertypen, is het helemaal voorkomen van beschadigingen helaas een utopie. Een vloer wordt immers vaak intensief gebruikt: We lopen er de hele dag overheen.