De langstlevende mag alle goederen opmaken. De kinderen moeten wachten tot de langstlevende overlijdt of failliet wordt verklaard alvorens zij hun erfdeel kunnen opeisen. Ondanks deze wettelijke basis zijn er toch genoeg redenen om toch een testament te maken.
De wet kent een specifiek erfrecht toe aan de langstlevende echtgenoot, namelijk de gehele nalatenschap in vruchtgebruik. Wat de langstlevende huwelijkspartner erft, hangt af van het gekozen huwelijksvermogensstelsel en de andere bloedverwanten die erven.
Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.
Kan ik mijn echtgenoot onterven? Het is mogelijk om bij testament je echtgenoot of echtgenote (hierna: partner) te onterven. Anders dan bij kinderen heeft uw partner geen recht op een wettelijke minimum (legitieme portie).
De handgift of bankgift om erfbelasting te vermijden
Dan is je eigendom weggeven de eenvoudigste manier om successierechten te vermijden. Het kan dan zowel om een handgift gaan, waarbij je een goed of geld gewoon doorgeeft, als om een bankgift, waarbij je een bedrag overschrijft op de rekening van je erfgenamen.
Als u een erfenis krijgt, hoort dit bij uw vermogen - ook al is deze nog niet onder de erfgenamen verdeeld. Over uw vermogen betaalt u misschien inkomstenbelasting. Lees hoe dat zit. Geef in uw aangifte inkomstenbelasting uw aandeel van de erfenis aan bij uw bezittingen en (eventueel) schulden.
Langstlevende ouder maakt de erfenis op
Dat betekent ook dat de langstlevende het geld helemaal mag opmaken, inclusief de kindsdelen van de kinderen. In een leven kan er veel gebeuren. Als de moeder is overleden, kan de vader bijvoorbeeld ruzie krijgen met de kinderen en ze willen onterven.
Bloedverwant betekent eigen familie: je deelt hetzelfde bloed. Alleen eigen familie kan dus volgens de wet erven. Schoondochters, schoonzonen, schoonzussen en zwagers zijn geen bloedverwanten van de overledene en kunnen daarom niet volgens de wettelijke regels van de overledene erven.
De langstlevende echtgenoot uit een huwelijk krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Dit betekent dat hij onder meer het vruchtgebruik krijgt van de gezinswoning en de inboedel.
Gaat u een afbetaald huis erven? Dan kunt u de woning verkopen, verhuren of als woning voor een erfgenaam in gebruik nemen. Houd er rekening mee dat er ook in dit scenario kosten komen kijken bij een erfenis. Bijvoorbeeld overige vaste woonlasten of eventueel onderhoud.
Om een geërfde woning te verkopen, moeten alle erfgenamen akkoord gaan met de verkoop. Wanneer één van de erfgenamen de verkoop weigert, kan de woonst niet verkocht worden. In dat geval moet je onderling een overeenkomst afsluiten.
Wanneer woning ouders verkopen? Als je een woning van je ouders erft, ben je verplicht om na 8 maanden erfbelasting te betalen (2022). Ben je van plan om het huis te verkopen, dan kun je dit dus het beste binnen 8 maanden na overlijden doen. In die periode hoef je nog geen erfbelasting te betalen.
U bent geen erfgenaam van uw schoonouders, ook niet als uw partner al is overleden. Een weduwe of weduwnaar is geen familie en kan de plaats van de overleden partner niet innemen. De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen.
Huwelijksdatum beslissend
Als het huwelijk is aangegaan vóór 1 januari 2018 dan geldt nog automatisch de gemeenschap van goederen. Als die geldt, dan moet je na de echtscheiding jouw ontvangen erfenis delen met jouw ex-partner.
Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn. Een kind dat nog niet geboren is of een familielid wat overleden is, kan geen erfgenaam zijn.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Schoonzoon of schoondochter onterven
Zij zijn geen erfgenaam volgens de wet, dus vallen ze ook niet te onterven.
Wanneer de echtscheiding is afgerond maak je in principe geen aanspraak op een erfenis (die vrijvalt na de scheiding) van één van je schoonouders. Dit kan alleen als de erflater een insluitingsclausule heeft opgenomen in het testament waardoor je alsnog van hem of haar kan erven.
Het kindsdeel opeisen kan al na overlijden van één ouder, maar je kunt er pas echt aanspraak op maken na het overlijden van de langstlevende. Een kindsdeel opeisen zonder testament zorgt dan ook meer dan eens voor hevige discussie binnen families en niet zonder uitzondering heeft dit een rechtszaak tot gevolg.
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Wanneer wordt de erfenis uitbetaald? Het duurt al gauw meer dan een jaar voordat een nalatenschap is afgewikkeld. Vaak is het namelijk een ingewikkeld juridisch proces waarbij veel regelwerk komt kijken. Zo moeten de erfgenamen het overal over eens zijn en moeten alle bezittingen en schulden in kaart worden gebracht.
Is er een executeur, dan moet die de schulden betalen uit de nalatenschap; Is er geen executeur, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk voor het betalen van de schulden; Zorg dat eventuele legaten en wensen uit het codicil bij de juiste persoon terechtkomen.