Richt allereerst de antenne van de radio recht verticaal omhoog. Plaats de radio ook niet te dicht bij mogelijke storingsbronnen, zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers of grote metalen vlakken. Zet vervolgens de radio aan en activeer een volledige scan in het DAB+ menu.
De eerste tip is om de antenne helemaal uit te schuiven. Het is belangrijk om de antenne van de DAB radio verticaal omhoog te richten. Scan opnieuw naar de zenders. Wanneer je merkt dat de ontvangst nog steeds niet helemaal goed is, kun je de antenne in diverse richtingen plaatsen om zo een goede ontvangst te krijgen.
Hoe plaats je een DAB+-antenne? Meestal moet je de antenne aan de binnenkant van de voorruit van je auto plaatsen. Maak je ruit goed schoon voordat je de antenne met behulp van een plakstrip op het raam plakt. Vervolgens sluit je de kabel aan op de achterkant van je autoradio.
Verbinding maken met een DAB radio gaat op verschillende manieren. De meeste modellen zijn uitgerust met een speciale DAB ontvanger. Deze ontvanger pikt digitale radiosignalen op uit de lucht en jij ziet de radiostations gewoon verschijnen. Je hebt hiervoor geen internetverbinding nodig.
In Nederland zijn vrijwel alle publieke- en commerciële omroepen via DAB+ te beluisteren, op een enkele regionale omroep na. De dekking is in Nederland 97% en in Vlaanderen 99%, je kunt het dus praktisch gezien overal in de Benelux ontvangen.
Net als bij de FM, kan de ontvangst van DAB+ als gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden (tijdelijk) worden gestoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mist, op warme dagen, of wanneer de dag begint met felle zon. De gevolgen kunnen zijn (zware) storing of onderbrekende- of helemaal geen ontvangst.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Je hebt een DAB+ radio met een speciale antenne nodig. Zeker bij na-inbouw in je auto moet je checken dat dit laatste ook gebeurt. Bij nieuwe auto's zit de DAB+-radio al ingebouwd, vaak in combinatie met een FM-ontvanger.
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
De KAT DAB+ is 75cm lang en 4 cm in doorsnede. De antenne past in een meegeleverde kunstof pijpje van ongeveer 25cm, deze wordt er handvast in vastgeklemd. Aan het uitstekende deel kunnen dan antenneklemmen vastgemaakt worden.
Voor DAB is een losse antenne nodig. Ontvangst kan erg wisselend zijn en is afhankelijk van plaats en kwaliteit van de antenne en van waar je woont. Voor de digitale radio van ziggo is een dvb-c tuner nodig, deze zit niet of vrijwel nooit in een tuner/versterker.
Heb je moeite om een radiostation helder te ontvangen, dan is het altijd een goed idee om een grotere antenne op je radio te zetten. Het menselijk lichaam kan zo'n grotere antenne zijn. Maar ook een radiator, een fiets of een metalen boekenplank kan als antenne dienen.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
FM blijft nog wel een tijdje in de lucht (letterlijk) en wordt ook door alle DAB+ radio's ondersteund, maar alle Nederlandse publieke en commerciële radiostations zenden ook al uit in DAB+. De meeste DAB+ radio's beschikken over een display waarop je informatie over de zender of het muzieknummer kunt zien.
Het uitfaseren van FM in ons land wordt keer op keer uitgesteld. Met name omdat de verkoop van DAB radio's verre van spectaculair is toegenomen. De laatste berichten die wij kennen is dat het voor 2028 niet gaat verdwijnen. De NPO heeft zelfs een aanbesteding gedaan om tot 2030 via de FM te blijven uitzenden.
Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig. De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
(november 2021) Overigens denken sommigen dat Ziggo DAB+ gaat uitzenden op uw kabel aansluiting… Maar dit kan technische helemaal niet, Ziggo heeft ook niets te maken met DAB+. Ziggo en anderen digitale TV aanbieders hebben als alternatief natuurlijk ook radio aanbod via hun digitale TV ontvangers.
Pak de afstandsbediening van je mediabox. Druk op de knop waar tv/radio of een muzieknoot op staat. De mediabox schakelt nu over naar digitale radio. Met dezelfde knop schakel je weer over naar de tv-zenders.
Bij Ziggo kijk je Digitale Televisie met een Mediabox, Mediabox XL of een CI+ Module.
Aanvraag tijdelijke vergunning DAB+-frequenties gestart
Klik hier voor de allotmentkaart voor tijdelijke verdeling lokale digitale radio-omroep laag 6 (looptijd tot 1 september 2022). De jaarlijkse kosten per vergunning, per omroep zijn 633 euro.
3. Met een Ziggo digitale radio-ontvanger. Wie met de antenne slechte ontvangst heeft, kan bij Ziggo ook een digitale ontvanger bestellen. Deze kost 50 euro.