Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.
Zonder topmatras zal zo'n bed niet lekker slapen, omdat het matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft, maar meer bedoeld is ter ondersteuning. Bij iedere boxspringcombinatie met gestoffeerde matrassen wordt standaard een topmatras geleverd.
Door een topper bovenop je matras te leggen, kan je de levensduur van je boxspring of matras aanzienlijk verlengen. Een topper zorgt niet alleen voor een hoog ligcomfort, het beschermt je boxspring ook door de druk te verminderen en door vocht en andere afvalstoffen te absorberen.
Het hangt af wat voor soort boxspring matras je hebt. Zo kan een matras met pocketvering niet op een lattenbodem. Heb je een ander soort matras, zoals een koudschuim of latex matras, dan kunnen deze wel gewoon op een lattenbodem worden gebruikt.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
Wanneer de maximale hoekhoogte hoger is dan de hoogte van je matras vormt dit geen enkel probleem, het topper hoeslaken wordt gewoon onder je toppermatras ingestopt. Het is wel belangrijk dat de hoogte van je topdek matras niet hoger is dan de maximale hoekhoogte van het topperhoeslaken.
Door een topmatras te kiezen van materialen met verkoelende eigenschappen, zoals koudschuim of mini-pockets slaap je altijd in een lekker fris bed. Of kies juist voor een matrastopper met warmte isolerende materialen zoals latex of traagschuim, waarbij het matras jouw lichaamswarmte overneemt.
Op uw boxspring kunt u daarom het beste gebruik maken van een topper en dat doet u niet alleen omdat het prachtig en luxueus oogt. Het is een snelle en slimme manier om het matras van uw boxspring minder snel te laten slijten en draagt dus bij aan de levensduur en dus de duurzaamheid van uw matras en boxspring.
De verschillen tussen een boxspring en een bed
Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kan het bed verder uitgerust worden met een topmatras. Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend.
Over het algemeen dien je de topper van je boxspring na 5 tot 10 jaar te vervangen. Dit is echter wel afhankelijk van een heel aantal factoren, die we je in deze blog verder uitleggen.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Heb je een oud of gekuild matras en wil je dit oplossen door hier een nieuwe topper op te leggen? Doe dit niet! Het is namelijk een misvatting dat een nieuwe topper een slecht matras oplost. In tegendeel, het kan de zaak zelfs verergeren.
Een boxspring bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Je hebt toppers in vele prijsklassen, maar voor kwaliteit mag je rekenen op 100 tot 400 euro. De koudschuim-toppers kosten vaak minder dan 50 euro. De traagschuim-toppers kosten tussen de 120 en de 250 euro. De latex-toppers zitten vaak in een iets hoger segment: tussen de 180 en 380 euro.
Een boxspring is vaak een stuk hoger dan een gewoon bed met bedbodem en matras. Deze hoogte zorgt voor een prettige in- en uitstap in bed en een prettige werkhoogte tijdens het verschonen en opmaken van het bed. Bij een boxspring heb je niet te maken met een harde omkadering, zoals bij een bed.
Uit onze tests blijkt dat boxsprings niet beter ondersteunen dan losse matrassen. En in vergelijking met bijvoorbeeld een lattenbodem kan het onderstel je lichaam minder goed ondersteunen.
De combinatie van de matrassen en de box, maakt dat een boxspring hoger is dan een bed en je daardoor dus ook gemakkelijker in- en uit kan stappen. Houd jij van een extra luxe uitstraling? Kies dan nog voor een hoofdbord en/of voetbord. Naast dat het er luxe uitziet, zorgt het ook nog eens voor extra stevigheid.
Voor een boxspring raden wij een hoeslaken met een lagere hoekhoogte aan dan een hoeslaken voor een 'normaal' matras. Een 'normaal' hoeslaken heeft gemiddeld een hoekhoogte van 30 centimeter. Welk hoeslaken je voor een boxspring nodig hebt, hangt niet alleen af van de maat en dikte van je topper.
Doorgaans liggen er één of meerdere schuimlagen op de pocketveren om je nog comfortabeler te laten slapen. Deze lagen zijn gevoelig voor kuilvorming. Wanneer er een schuimlaag van polyetherschuim op de veren ligt, dan is driemaandelijks draaien of keren voldoende.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Om de levensduur van je (top)matras te verlengen, adviseren we om je (top)matras eens in de vier weken te draaien, te keren en te luchten.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
Welke toppers voor zijslapers? Als zijslaper kun je het beste een topper kopen die speciaal geschikt is voor zijslapers. Een topper voor zijslapers mag iets inzakken bij de schouders en heupen, zodat er geen drukpunten ontstaan. Als zijslaper kun je het beste een traagschuim of gel topper kopen.