Bij een polyneuropathie ten gevolge van vitamine-B12-deficiëntie is het advies het vitamine B12 oraal te suppleren met 1000 microgram/dag, tenzij de ernst van de klinische verschijnselen snelle correctie vereist.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Vitamine B12 tekort is een bekende oorzaak van neuropathie, vooral bij alcoholisme. Maar een tekort geeft ook bloedarmoede. Daardoor krijg je weer last van vermoeidheid, benauwdheid, soms pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Een Vitamine B12 tekort is dus ook slecht voor de zenuwen.
2,8 microgram per dag is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen. Voor kinderen tussen de 0 en 8 jaar ligt dit tussen de 0,4 tot 1,3 microgram. Er is echter geen maximum hoeveelheid. De overvloed aan B12 wordt namelijk niet opgenomen door het lichaam.
Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12. Uit recent onderzoek van het UMCG blijkt echter dat een hogere concentratie van vitamine B12 in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt.
Hoe snel werken de vitamine B12 tabletten? De smelttabletten van B12.nl zorgen ervoor dat de vitamine B12 geleidelijk en meteen door het lichaam wordt opgenomen.
Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel. Als je vegetariër of veganist bent of vanwege andere redenen niet genoeg vitaminen binnenkrijgt, kun je overwegen om een multi-supplement te gebruiken.
Het meest gegeven advies is om twee keer per week 1000 mcg vitamine B12 te suppleren. Dit betekent dus dat je lichaam twee keer 1 mcg opneemt via de darmreceptoren en twee keer ongeveer 20 tot 40 mcg (1 – 2 procent van 1998 mcg) opneemt via de slijmvliezen.
Tegenwoordig wordt een ondergrens van 220-258 pmol/L als meer wenselijk gezien bij ouderen, of anders worden MMA en homocysteïne gebruikt als sensitievere tests voor een vitamine B12-tekort. Indien dit gebeurt, stijgt de prevalentie naar maar liefst 43%.
Veel mensen hebben meer last van de neuropathie bij warm weer of wanneer hun voeten niet goed worden geventileerd en te warm worden door te dikke sokken en niet-ventilerende schoenen. Controleer regelmatig uw handen en voeten op verwondingen of blaren (omdat u dit mogelijk niet voelt).
Er zijn 2 verschillende soorten vitamine B12, namelijk cyanocobalamine en methylcobalamine. Beide vormen zijn in principe goed om te nemen, maar vitamine B12 in de vorm van zuigtabletten met cyanocobalamine geef ik de voorkeur. In sommige gevallen kun je beter vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine nemen.
Bij een polyneuropathie ten gevolge van vitamine-B12-deficiëntie is het advies het vitamine B12 oraal te suppleren met 1000 microgram/dag, tenzij de ernst van de klinische verschijnselen snelle correctie vereist.
Een overdosering van wateroplosbare vitaminen (zoals vitamine B12) leidt voor zover bekend niet tot intoxicatieverschijnselen.
Algemeen (internationaal en in de wetenschappelijke literatuur) wordt gesproken over een tekort bij een B12(totaal-serum)-waarde van <148 pmol/L en van een marginale status bij een waarde van <221 pmol/L. Gebleken is dat ook een marginale status al tot problemen kan leiden.
Hoeveel B12 heb je nodig? De Gezondheidsraad geeft aan dat volwassenen een hoeveelheid van 2,8 mcg (ADH) B12 nodig hebben per dag. Hierbij geldt in Nederland een minimale serum B-12 waarde van 148 pmol/L. Toch zijn orthomoleculair gezien waardes tussen 148 en 250 pmol/L grijs gebied.
Als je bijvoorbeeld dat supplement van 10 microgram vitamine B12 inneemt, neem je daar maar 10% van op, 1 microgram dus.
Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.
Te weinig, wat nu? Vitamine B12-injecties kunnen de vitamine B12-spiegel in het bloed verhogen. Vanwege de uitgebreide rol van vitamine B12 kan een tekort tot verschillende symptomen leiden, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede. Ook het zenuwstelsel kan worden aangetast.
Neem bij voorkeur de vormen van B12: methyl- en/of adenosyl (dibencozide) –cobalamine, of hydroxocobalamine (dit is dezelfde vorm die in de standaard injecties B12 zit). Neem geen cyanocobalamine, aangezien deze vorm niet lichaamseigen is en daardoor veel minder effectief.
Bronnen van vitamine B12
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Een te hoge waarde voor vitamine B12 is meestal het gevolg van een te grote inname van vitaminepillen of door gebruilk van voedingsmiddelen met veel B12 of toegevoegd B12. Een verhoogde waarde heeft meestal geen consequenties.
Al met al zijn grofweg 3 groepen van medicijnen voor neuropathische pijn: anti-epileptica; de meest voorgeschreven anti-epileptica zijn Pregabaline (Lyrica), Gabapentine (Neurontin), carbamazepine Tegretol) en oxcarbamazepine (Trileptal). Onze Fenytoine hoort ook bij deze groep.